Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Najzdrowsze grzyby i ich właściwości

Przez wiele lat wpajano nam, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Prawda jest inna. Okazuje się, że grzyby wspomagają układ odpornościowy, poprawiają cerę, a nawet działają przeciwnowotworowo. Zobacz, które najbardziej korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Paulina Chomczyk 2015-10-12
grzyby fot. shutterstock.com

Boczniaki królewskie

Choć występują w polskich lasach liściastych, równie popularne są w Azji. Mają wyrazisty, ostry smak. Azjatki wierzą, że posiadają właściwości wybielające skórę. Mają sporo antyoksydantów, dlatego przeciwdziałają zmarszczkom. 

Właściwości: boczniaki są bogatym źródłem ergotioneiny – związku, który pomaga w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry.

Co z tym zrobić: te aromatyczne grzyby sprawdzą się świetnie jako składnik sosów. Doskonale nadają się również na grilla. 

Słyszałaś, że grzyby są ciężkostrawne? Wysokokaloryczne? Niezdrowe? Sprawdź fakty i mity na temat grzybów.

grzyby fot. shutterstock.com

Grzyby mun

Ważny składnik kuchni azjatyckiej. Można je kupić w postaci suszonej: po namoczeniu zwiększają kilkakrotnie swoją objętość. Chińczycy polecają je na problemy z krążeniem. Ponoć przeciwdziałają zakrzepom krwi jak aspiryna. 

Właściwości: regularne spożywanie grzybów mun poprawia krążenie oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. To źródło potasu, który pomaga poprawić koncentrację i pracę mózgu.

Co z tym zrobić: dzięki swojemu delikatnemu smakowi potrafią dopasować się do wielu potraw. To idealny składnik do sajgonek. 

grzyby fot. shutterstock.com

Grzyby enoki

Chrupkie, długie o lekko słodkawym smaku. W Japonii są uważane za najzdrowsze grzyby, które oczyszczają organizm i poprawiają odporność. 

Właściwości: dostarczają organizmowi duże ilości białka, które pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry.

Co z tym zrobić: można jeść je na surowo, jednak lepszym rozwiązaniem będzie je podgotować, co sprawi, że staną się lekkostrawne.

grzyby fot. shutterstock.com

Grzyby słomkowe

Delikatne grzyby o lekko słodkawym smaku. W Polsce dostępne w puszkach lub suszone. Rosną na słomie ryżowej, stąd ich nazwa. Wzmagają odporność organizmu. Pozazdrościli ich Amerykanie, ale ich uprawa w USA się nie powiodła. 

Właściwości: grzyby te są źródłem aminokwasów egzogennych, które wspierają mechanizmy obronne organizmu. Człowiek nie potrafi wytwarzać ich samodzielnie, dlatego tak istotne jest, by w naszym menu znalazły się produkty bogate w te związki.

Co z tym zrobić: częsty składnik tajskiej zupy kokosowej. 

grzyby fot. shutterstock.com

Grzyby shiitake

Brązowe grzyby o wyrazistym smaku. Ich przeciwnowotworowe działanie potwierdzili Amerykanie już w latach 60. Mają też rekordową ilość niacyny i potasu. 

Właściwości: zawierają związek o nazwie lentinan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Potas i niacyna w nich zawarte koją nerwy.

Co z tym zrobić: są idealnym składnikiem do wielu zup i sosów. 

WH 09/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij