Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
5.0

Mule po marynarsku: mało kalorii lub dużo białka

Kuchnia francuska potrafi zaskakiwać! Jeśli Twoim celem jest odchudzanie, wypróbuj nasz przepis na mule po marynarsku w wersji dietetycznej, a jeśli chcesz zbudować mięśnie – przygotuj wersję bogatą w białko.

KD 2014-10-28
fot. Charlotte Tolhurst fot. Charlotte Tolhurst

Pascal Aussignac, szef kuchni słynnej restauracji Club Gascon (też gwiazdkowiec Michelina), proponuje nam francuskiego klasyka w dwóch odsłonach. Wypróbuj pierwszą, jeśli chcesz zrzucić parę centymetrów w pasie lub drugą – jeśli Twoim celem jest zbudowanie mięśni.

Mule marinara – przepis w wersji niskokalorycznej

Przygotowanie: 10 minGotowanie: 5 minPorcje: 4Kcal: 378W 1 porcji: 42 g białko • 8,9 g węglowodany • 12 g tłuszcze (4,1 g nasyconych) • 0,2 g błonnik

 

Potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych muli,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 szalotki (drobno posiekane),
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 gałązka świeżego tymianku,
  • 20 ml oliwy,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Jak przygotować:

1. Zacznij od oczyszczenia muszli. Małym nożykiem zdrap odstające wąsy i inne drobiazgi przywarte do powierzchni. Unikaj zbyt długiego trzymania muszli w wodzie – nasza kranówa może dostać się do środka i popsuć smak. Szoruj je drapakiem pod bieżącą, zimną wodą. Zostaw tylko te zamknięte – otwarte muszle wyrzuć.

2. Rozgrzej w dużym garnku oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i tymianek. Gotuj 2 minuty, mieszając.

3. Dorzuć muszle (tylko zamknięte!) do garnka i wlej do środka wino. Chardonnay będzie akurat.

4. Przykryj garnek, zwiększ ogień i gotuj 2-3 minuty, delikatnie potrząsając garnkiem od czasu do czasu.

5. Wszystkie muszle powinny się już otworzyć, więc można dodać masła i doprawić pieprzem.

6. Zamieszaj, przelej do dużej miski i podawaj od razu.

fot. Charlotte Tolhurst fot. Charlotte Tolhurst

Dlaczego to działa

Liczące tylko 55 kcal w 100 g mule mają oprócz tego bardzo dużo witaminy B 12, wapnia, żelaza i wspomagającego metabolizm selenu. Do tego tymianek – jedno z ziół blokujących przyswajanie tłuszczu w organizmie.

Mule marinara w wersji bogatej w białko

Przygotowanie: 25 minGotowanie: 25 minPorcje: 4Kcal: 484W 1 porcji: 44,6 g proteiny • 19,4 g węglowodany • 16,8 g tłuszcze (7,4 g nasyconych) • 0,9 g błonnik

Potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych muli,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 szalotki, drobno posiekane,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 gałązka świeżego tymianku,
  • 20 ml oliwy extra vergine,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz,
  • szczypta curry,
  • 2-4 łyżki śmietany 12-proc.,
  • 2 żółtka,
  • 250 g małych ziemniaków.

Jak przygotować:

1. Przygotuj mule do gotowania zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz w przepisie na wersję SLIM +.

2. Ugotuj obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odsącz i odstaw na bok pod przykryciem.

3. Rozgrzej w dużym garnku oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i tymianek. Gotuj 2 minuty, mieszając.

4. Dorzuć muszle (tylko zamknięte!) do garnka i wlej do środka wino. Nadal wybieramy Chardonnay.

5. Przykryj garnek, zwiększ ogień i gotuj 2-3 minuty, delikatnie potrząsając garnkiem od czasu do czasu.

6. Wyjmij otwarte muszle, zostawiając sos. Wbij do niego 2 żółtka i energicznie wymieszaj.

7. Dodaj masło, ziemniaki, mule, posyp świeżo zmielonym pieprzem i zamieszaj. Podawaj gorące.

fot. Charlotte Tolhurst fot. Charlotte Tolhurst

Dlaczego to działa

Każda porcja zawiera 5,8 mg cynku, co stanowi 83% Twojego dziennego zapotrzebowania. Naukowe badania wykazały, że jego niedobór niweczy wysiłki na siłowni. Do tego dużo białka i energii z ziemniaczanych węglowodanów. Do tematu węglowodanów wciąż podchodzimy sceptycznie. Okazuje się, że całkiem niepotrzebnie. Dlaczego? Przeczytaj: Węglowodany a odchudzanie: obalamy 4 mity.

Najlepsi szefowie kuchni przygotowali także przepis dla miłośniczek ryb na doradę w bulionie w dwóch wersjach, dla wielbicielek kuchni orientalnej – przepis na hinduskie curry w dwóch wersjach a dla wszystkich pozostałych – tadżin z kurczaka w dwóch wersjach.

tekst: Marek Alchimowicz

WH 03/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij