Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.9

Mrożonki: sposób na odchudzanie i zdrową dietę

Świeże nie zawsze oznacza lepsze. Przeciwnie: warzywa i owoce, leżąc całymi tygodniami w magazynach supermarketów, tracą część witamin i minerałów. Lepiej więc sięgnij po mrożonki, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

mrożonki, truskawka fot. shutterstock.com

Odchudzanie

Rzeczywiście, pewne amerykańskie badania pokazały, że Ci, którzy jedli mrożonki, chudli szybciej od tych, którzy jedli świeże warzywa. Sandra Hannum z uniwersytetu w Illinois, autorka eksperymentu, tłumaczy, że ludziom się wydaje, że to, co jest świeże, zwłaszcza warzywa i owoce, może być jedzone bez ograniczeń. I nakładają sobie dużo większe porcje. To zatem nie jest kriogeniczny cud, ale psychologia.

 

Higiena

Glenys Jones, ekspert ds. żywienia z brytyjskiego Medical Research Council, potwierdza, że im dłużej świeże produkty leżą w magazynach, tym więcej tracą witamin i mikroelementów. Nie wspominając o higienie. Tymczasem przed zamrożeniem warzywa i owoce są dokładnie myte i blanszowane. Badania pokazują, że zawartość wit. C w mrożonym, zielonym groszku spada zaledwie o 4%.

Termin

Bez względu na to, czy mrozisz sama, czy też kupujesz mrożone, trzymaj się odpowiednich terminów mrożenia – zwłaszcza w przypadku ryb. W dorszu i mintaju, po 12 miesiącach w zamrażarce, wytwarza się formaldehyd. Ta sama niebezpieczna substancja jest stosowana w niektórych utwardzaczach do paznokci. Ryby po 12 miesiącach mrożenia lepiej się pozbyć tak samo, jak lakieru z chemią.

Kolor

Jeśli zauważysz na mrożonych warzywach lub owocach zmiany w ich kolorze, to może oznaczać, że są one w tym miejscu zepsute. Ale w przypadku mrożonek, w przeciwieństwie do warzyw świeżych, spokojnie możesz odciąć przebarwioną część, bo reszta jest na pewno zdrowa. Unikaj mrożonych frytek, mango i papai, bo one szybciej od innych brązowieją, czyli ulegają utlenieniu.

Patent WH

Jeśli chcesz rozmrozić mięso, włóż je do pustego, stalowego lub aluminiowego garnka i zostaw na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Metal, wchłaniając ciepło z powietrza, przyspieszy rozmrażanie, nie pozwalając na namnożenie się bakterii.

Interesujący artykuł dotyczący mrożonek napisali również nasi koledzy z Men's Health: "Obiadus hibernatus, czyli cała prawda o mrożonkach". Warto poznać także 10 pomysłów na zdrowe odchudzenie swojej kuchni.

WH 01/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij