Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.9

Mrożonki: sposób na odchudzanie i zdrową dietę

Świeże nie zawsze oznacza lepsze. Przeciwnie: warzywa i owoce, leżąc całymi tygodniami w magazynach supermarketów, tracą część witamin i minerałów. Lepiej więc sięgnij po mrożonki, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

KD 2014-09-25
mrożonki, truskawka fot. shutterstock.com

Odchudzanie

Rzeczywiście, pewne amerykańskie badania pokazały, że Ci, którzy jedli mrożonki, chudli szybciej od tych, którzy jedli świeże warzywa. Sandra Hannum z uniwersytetu w Illinois, autorka eksperymentu, tłumaczy, że ludziom się wydaje, że to, co jest świeże, zwłaszcza warzywa i owoce, może być jedzone bez ograniczeń. I nakładają sobie dużo większe porcje. To zatem nie jest kriogeniczny cud, ale psychologia.

 

Higiena

Glenys Jones, ekspert ds. żywienia z brytyjskiego Medical Research Council, potwierdza, że im dłużej świeże produkty leżą w magazynach, tym więcej tracą witamin i mikroelementów. Nie wspominając o higienie. Tymczasem przed zamrożeniem warzywa i owoce są dokładnie myte i blanszowane. Badania pokazują, że zawartość wit. C w mrożonym, zielonym groszku spada zaledwie o 4%.

Termin

Bez względu na to, czy mrozisz sama, czy też kupujesz mrożone, trzymaj się odpowiednich terminów mrożenia – zwłaszcza w przypadku ryb. W dorszu i mintaju, po 12 miesiącach w zamrażarce, wytwarza się formaldehyd. Ta sama niebezpieczna substancja jest stosowana w niektórych utwardzaczach do paznokci. Ryby po 12 miesiącach mrożenia lepiej się pozbyć tak samo, jak lakieru z chemią.

Kolor

Jeśli zauważysz na mrożonych warzywach lub owocach zmiany w ich kolorze, to może oznaczać, że są one w tym miejscu zepsute. Ale w przypadku mrożonek, w przeciwieństwie do warzyw świeżych, spokojnie możesz odciąć przebarwioną część, bo reszta jest na pewno zdrowa. Unikaj mrożonych frytek, mango i papai, bo one szybciej od innych brązowieją, czyli ulegają utlenieniu.

Patent WH

Jeśli chcesz rozmrozić mięso, włóż je do pustego, stalowego lub aluminiowego garnka i zostaw na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Metal, wchłaniając ciepło z powietrza, przyspieszy rozmrażanie, nie pozwalając na namnożenie się bakterii.

Interesujący artykuł dotyczący mrożonek napisali również nasi koledzy z Men's Health: "Obiadus hibernatus, czyli cała prawda o mrożonkach". Warto poznać także 10 pomysłów na zdrowe odchudzenie swojej kuchni.

WH 01/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij