Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Makaron ogórkowy z krabem [danie w 20 minut]

Zwykłego ogórka pokrój w niezwykły sposób i zaserwuj swoim najbliższym egzotyczne danie. Spokojnie, jego przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Warto, bo potrawa jest nie tylko efektowna, ale przede wszystkim smaczna i zdrowa.

Marek Alchimowicz 2016-10-12
ogórek fot. shutterstock.com

Nawet jeśli nie masz czasu na kuchenne rewolucje i wymyślne przepisy, możesz zaserwować swoim najbliższym nietuzinkowe danie. Ogórek pokrojony jak makaron, do tego paluszki krabowe i pyszny dressing sprawią, że egzotyka na stałe zagości w Twojej kuchni. Przekonaj się do tego zdrowego i smacznego dania. Dodatkowe plusy? Przygotujesz je w nie więcej niż 20 minut.

Przepis na ogórkowy makaron z krabem

Kcal: 267 l Porcje: 4 Czas: 20 min l Cukier: 4,9 g l Tł. nasyc.: 4,2 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 ogórki
  • 5 dymek, pokrojonych
  • 2 awokado, grubo posiekane
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 100 g rzodkiewki, cienkie plasterki
  • 1/2 jabłka Granny Smith, cienkie plasterki
  • 10 g liści kolendry
  • 200 g kraba z puszki
  • 1/2 łyżki prażonego sezamu
  • 1/2 łyżki czarnych ziaren sezamu

Dressing:

  • 2 łyżeczki wasabi
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sok i starta skórka z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

1. Przekrój ogórka wzdłuż na pół i pozbądź się pestek. Obieraczką do warzyw zrób z niego cienkie makaronowe wstążki, wsyp je na sito i posól. Odstaw.

2. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

3. Wrzuć ogórkowy makaron do dużej miski i dodaj dymki, awokado, chili, rzodkiewki, jabłko, połowę kolendry i odsączone mięso kraba. Polej dressingiem, wciśnij jeszcze trochę soku z limonki i dopraw. Na talerzu posyp resztą posiekanej kolendry i ziarnami sezamu. Szanse są małe, ale jeżeli coś zostanie w misce, świetnie się nada na jutrzejszy lunch.

A jeśli lubisz egzotyczne potrawy, wypróbuj koniecznie nasze przepisy na obiad [dania z kuchni orientalnej].

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij