Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Mąka teff: przepis na zdrowe placki

W poszukiwaniu egzotycznych dań trafiliśmy do Etiopii, gdzie niezwykłą popularnością cieszy się mąka teff. Nie zawiera glutenu, za to ma dużo białka, żelaza oraz magnezu. Wyróżnia ją orzechowy smak i wiele zastosowań. Oto przepis na zdrowe placki z jej udziałem. Świetnie smakują z warzywami i hummusem.

WH 2016-11-21
placki z mąki teff fot. Jadłonomia

Kto: Marta Dymek

Zawód: autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.  

Miłka abisyńska, zwana też teffem, to zboże rosnące w północno-wschodniej Afryce. Nie zawiera glutenu, za to ma dużo białka, żelaza oraz magnezu. Wyróżnia ją orzechowy smak i dziesiątki zastosowań. Z teffu robi się owsianki, gulasze, zupy, potrawki, a nawet piwo. Jednak najpopularniejszą potrawą są placki injera, stanowiące podstawę jadłospisu Etiopczyków.

Zgodnie z tradycją placki przygotowuje się tylko z mąki teff i wody, odstawiając mieszankę na 2 dni, w trakcie których ciasto fermentuje. Na szczęście proces można przyspieszyć – wystarczy dodać drożdże, poczekać, a potem smażyć cienkie placki na gorącej patelni.  

Przepis na placki z mąki teff (składniki na 5-6 placków)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki teff,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

1. W dużej misce połącz mąkę, wodę i drożdże. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

2. Po upływie tego czasu odkryj miskę, dosyp sól i ponownie zamieszaj. Na dnie dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (patelnia i olej muszą być bardzo gorące). Wlej niewielką ilość ciasta i szybkim ruchem rozprowadź po dnie całej patelni. Smaż 2-3 minuty z jednej strony, przewróć i smaż ostatnią minutę. Podawaj ze świeżymi warzywami, pesto, hummusem lub jako dodatek do dań głównych i zup. 

Twoje zakupy

Mąka teff, 3Pauly

Posłuży Ci do pieczenia chleba, placków, ciast oraz naleśników. Można zagęścić nią zupy i sosy (www.ecoswiat.pl).

Płatki teff, Incola

Możesz je gotować albo jeść na surowo. Są dobrym dodatkiem na przykład do jogurtu (www.incola.com.pl).

Ziarno teff, Bionica

Miłkę abisyńską możesz też kupić w formię ziaren, które trzeba ugotować (www.bionica.pl).

Wypróbuj także zdrowy przepis na ryż z krewetkami oraz pieczonego kalafiora.

WH 09/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij