Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Łosoś na parze z imbirem [zdrowe przepisy]

Cel na dziś: piękna cera i lepsze zdrowie. Łosoś na parze z imbirem to kolejny pyszny przepis, który specjalnie dla nas przygotowała popularna blogerka kulinarna. Tym razem w naszej kuchni gości Sylwia Majcher. Dzięki kwasom omega-3 w bonusie otrzymasz lepszy metabolizm i zdrowsze serce.

Katarzyna Górna-Drzewosz 2016-05-18
łosoś z imbirem fot. archiwa prywatne

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe. 

Autorka: Sylwia Majcher (Kuchniawformie.pl, babyfan.pl)

Blogerka i dziennikarka. Zwyciężczyni w Kulinarnych Zawodach Dziennikarzy. Jej „Kuchnia w formie” bazuje na naturalnym kalendarzu. Jesienią gotuje zupy, wiosną nowalijki, a latem wyciska soki.

„Inspiracją jest dla mnie zawartość lodówki. Nie ma składników, z których nie można zrobić dobrej kolacji”.

Łosoś z imbirem

Rybi tłuszcz jest konieczny w diecie – poprawia zdrowie i odmładza.

Składniki

  • 200 g świeżego łososia
  • cebula szalotka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • sól
  • pieprz 
  • świeża kolendra do dekoracji

Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu Marty Dymek oraz wypróbuj przepis na orkiszową tartę z owocami autorstwa Darii Ładochy. 

łosoś fot. Natalia Klenova 2015/shutterstock.com

Przygotowanie

1. Rybę umyj, osusz, posól i odstaw do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu spłucz sól, osusz, ponownie posól i oprósz pieprzem. Ułóż rybę w naczyniu do gotowania na parze i gęsto przykryj plasterkami świeżego imbiru, tak by cała góra była nimi okryta. Gotuj na parze 12 minut.

2. W tym czasie podgrzej mocno olej arachidowy. Każdą porcję ryby ułóż na talerzyku. Na wierzch wyłóż szalotkę posiekaną w piórka, polej łyżeczką sosu sojowego i bardzo gorącym olejem. Bogactwo białka zwierzęcego (z łososia) i roślinnego (z soi) sprawi, że ten składnik nie tylko odżywi mięśnie, ale przyspieszy metabolizm o nawet 20-30 %. To m.in. powoduje, że ryby, również te tłuste, nie tuczą.

Pamiętaj też, że są to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Nazywane niezbędnymi, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć, a obecność w diecie daje długą listę korzyści: dobrze działają na serce, przyczyniają się do szybszej utraty wagi i poprawiają nastrój – naturalne antydepresanty!

WH 01-02/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Ja lubie łososia na parze polanego lenvitolem i z jakąś fajną surowką :)
    ~gosha, 2016-09-28 22:55:43
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij