Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

8


OCEŃ
3.2

Kurkuma: właściwości zdrowotne

Kurkumy używają kucharze, kosmetolodzy i lekarze. Nic dziwnego! Ta indyjska przyprawa dba o piękną cerę, pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i demencją. Dowiedz się, dlaczego warto jeść kurkumę.

WH 2014-12-15
kurkuma, przyprawy fot. shutterstock.com

Eksperci WHO przecierają oczy ze zdumienia, ale wyników badań nie da się obalić. Zdrowotna potęga kurkumy jest faktem. Można się ironicznie uśmiechać na zdanie „Jesteś tym, co jesz”, ale naukowcom i dietetykom wcale nie jest do śmiechu. Za ponad połowę światowych zachorowań na nowotwory jest odpowiedzialny tzw. amerykański styl i jego kuchnia: dużo cukru, dużo soli, tłuszcze, przetworzona, gotowa żywność i konserwanty.

Tymczasem istnieje inny świat i inny styl. W tym świecie 9 razy rzadziej choruje się na raka jelita grubego, 5 razy rzadziej na raka piersi, 10 razy rzadziej na raka nerek i 8 razy rzadziej na raka płuc. Zdradzamy największą tajemnicę Indii.

Zwalcza nowotwory

Kurkumina, będąca istotnym składnikiem kurkumy, jest według badających ją naukowców najprawdopodobniej najsilniejszym naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje. Napisano blisko 300 prac naukowych potwierdzających jej antyrakowe właściwości.

W Centrum Nowotworów MD Anderson zdiagnozowano też inną, kapitalną cechę kurkuminy. Nie dość bowiem, że wyszukuje złośliwe komórki i je unieszkodliwia, to równocześnie – inaczej niż syntetyczne leki i tradycyjna chemia – nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza naszego DNA i nie zabija zdrowych komórek. Nie jest to więc nalot dywanowy na organizm, ale punktowe, precyzyjne uderzenie likwidujące zagrożenie. Co więcej, dotyczy to różnych rodzajów nowotworów.

W przypadku raka piersi bardzo ważna jest profilaktyka. Nawet jeśli na nowotwór chorowały Twoja mama i babcia, Ty wcale nie musisz. Dowiedz się, jak zmniejszyć ryzyko raka piersi.

Stopuje demencję

Z racji naszego wieku choroba Alzheimera na razie nam nie grozi, ale wielu starszym osobom w naszych rodzinach już tak. Lekarze z Toyota General Hospital w Japonii twierdzą, że stosowana przez nich terapia kurkumą radykalnie zmniejsza objawy demencji. Jedzenie zaledwie 1 g kurkumy dziennie prowadzi w kilka miesięcy do wielkiej zmiany. Poprawia się znacząco pamięć i ogólne funkcje poznawcze.

Wiesz, co jeszcze może pomóc Ci zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób wieku starczego i poprawić Twoją pamięć oraz koncentrację? Poznaj 35 produktów, które utrzymają Twój mózg w formie.

kurkuma, przyprawy fot. shutterstock.com

Zabija bakterie

Niezależnie od siebie dwa uniwersytety – w Oregonie w USA i Kopenhadze w Danii – odkryły, że kurkumina w zauważalnym stopniu podnosi u nas poziom katelicydyny. Ten peptyd zapobiega infekcjom bakteryjnym, wirusowym, grzybicznym, a nawet gruźlicy. Co więcej, katelicydyna rozpoznaje i działa obronnie nawet w przypadku drobnoustrojów, z którymi organizm wcześniej się nie zetknął.

kurkuma, przyprawy fot. shutterstock.com

Pomaga cerze

Stosowana wewnętrznie i dodawana do jedzenia jest już potężnym sprzymierzeńcem urody, ale prawdziwą moc pokazuje w formie maseczki na twarz. Hinduski wiedzą to doskonale.

Należy przygotować papkę z 2-3 łyżek kurkumy, odrobiny miodu i czegoś, co zawiera kwas mlekowy, np. naturalnego jogurtu, kefiru lub maślanki. W zależności od potrzeb cery, można dorzucać rozmoczone płatki owsiane, olej kokosowy itp. Nakładamy i zmywamy po mniej więcej półgodzinie. Fantastycznie usuwa przebarwienia, rozświetla i poprawia kolor cery, likwiduje trądzik i stany zapalne oraz świetnie sobie radzi z płytkimi zmarszczkami.

Żeby jednak nie było tak cudownie – o co zadbał chyba cały poczet hinduskich bogów – kurkuma barwi na żółto wszystko i wszystkich, którzy mieli z nią kontakt. Inaczej mówiąc – maseczka jest do nakładania jedynie wieczorem, bez planowanych wyjść na miasto i gości w domu. Do rana żółtawy odcień schodzi z twarzy, pomaga też przemycie jej wacikami z maślanką.

kurkuma, przyprawy fot. shutterstock.com

Leczy depresję

Coraz więcej ludzi zaczyna o niej mówić głośno i wielu specjalistów zaczyna zalecać kurkuminę w terapiach, jako naturalny antydepresant. Zwłaszcza w połączeniu z piperyną – składnikiem pieprzu i papryki. W badaniach ochotników z nasiloną depresją części podawano prozac, części kurkuminę, a części i prozac, i kurkuminę. Wyniki sprawdzano w odstępach dwutygodniowych.

Procent pacjentów odpowiadających pozytywnie na leczenie wynosił: 62,5% w grupie z kurkuminą, 64,7% w części biorącej prozac i 77,8% w grupie przyjmującej obydwa środki. Wyszło także na jaw, że aż 63% pacjentów przyjmujących psychotropy skarży się na przykre objawy uboczne, a te po kurkuminie przestały występować!

Udowodniono naukowo, ze niektóre produkty spożywcze mogą wprawić nas w lepszy nastrój. Nie, wcale nie mamy na myśli czekolady! Zobacz 8 produktów na poprawę humoru.

kurkuma, przyprawy fot. shutterstock.com

Dba o serce

Na choroby układu krążenia ma wpływ wiele czynników, których efektem jest osłabienie komórek śródbłonka – bardzo skomplikowanej struktury naczyń krwionośnych i limfatycznych. To właśnie ich uszkodzenie jest główną przyczyną chorób serca. Otóż badania potwierdzają, że kurkumina poprawia funkcjonowanie śródbłonka i wzmacnia jego komórki.

Dzieje się tak dzięki jej działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu. Odkryto, że kurkumina nie tylko zabija wolne rodniki, ale przede wszystkim pobudza w organizmie aktywność własnych mechanizmów antyoksydacyjnych. Ma to kolosalne znaczenie w zapobieganiu rozwoju miażdżycy, bezpośrednio powiązanej z chorobami serca i prawidłowym ciśnieniem krwi.

Okazuje się, że choroby serca dotykają coraz większą liczbę kobiet. Lepiej dowiedz się, jak dbać o serce, by nie martwic się miażdżycą czy nadciśnieniem.

kurkuma, przyprawy fot. shutterstock.com

Jak stosować kurkumę?

Hindusi używają jej powszechnie i jedzą dziennie około 2 g. Dodają ją do dań z ryżu, jajek i warzyw, bo, jak wiadomo, mięsa się tam je niewiele. W odróżnieniu od wielu innych przypraw, kurkumę dorzuca się na początku gotowania, by wydobyć jej smak, zapach i intensywny żółty kolor.

W kuchni hinduskiej łączy się ją intuicyjnie z pieprzem i papryką, a wkładem zachodniej nauki jest wyjaśnienie, dlaczego tak jest dla nas najlepiej. Otóż w połączeniu z papryką wchłanianie dobrodziejstw kurkumy przez nasz organizm zwiększa się 2000 razy!

Powinna być także rozpuszczana w tłuszczach – oliwie, oleju rzepakowym lub z siemienia lnianego – by zwiększyć jej dobre skutki. Kurkuma jest częścią mieszanki curry, ale jest jej tam tylko 20%, więc lepiej kupować ją osobno.

Tekst: Marek Alchimowicz

WH 06/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij