Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kuchnia orientalna: 5 egzotycznych dodatków

Słyszałyście o takich produktach jak sumak czy harissa? Kilka prostych dodatków przeniesie Was do królestwa Orientu. Zapraszamy na nasz bazar pachnący pełną aromatu i zdrowych składników kuchnią orientalną. Zabierzcie ze sobą tylko apetyt i entuzjazm – resztę znajdziecie na miejscu.

Marek Alchimowicz 2015-09-16
szafran fot. shutterstock.com

Przygotowaliśmy już dla Was 5 pysznych przepisów na orientalny obiad. Teraz czas dowiedzieć się, w czym tkwi sekret aromatu kuchni orientalnej.

Woda różana

Na Bliskim Wschodzie dodaje się ją do wszystkiego – od gulaszu z kurczaka po słodką baklawę. Spróbuj dodać kilka kropli do koktajli lub ryżu.

Melasa z granatu

Słodko-kwaśny smak jest tajną bronią wielu bliskowschodnich dań lub dressingów. Świetnie się sprawdza jako dodatek do koktajli.

Harissa

Tradycyjnie używana w kuchniach Orientu ostra pasta z wielu przypraw (z przewagą tych ostrych). Doskonała do marynowania i przyprawiania mięs.

Szafran

Najdroższa przyprawa świata dodaje potrawom niepowtarzalnego, żółtego koloru i aromatu gorzkiego miodu. Do dań z ryżem lub owoców morza – bezcenna.

Sumak

Sproszkowane jagody w kolorze ceglanym, o lekko kwaskowatym smaku, są podstawowym dodatkiem do słynnego falafela. Użyj do każdego dania, do którego pasuje cytryna.

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij