Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Kotlet schabowy w nowej odsłonie [danie w 20 minut]

Tradycyjny, niedzielny obiad wcale nie musi być Twoim cotygodniowym utrapieniem. Z naszym prostym przepisem przygotujesz kotlet schabowy w stuningowanej wersji. Będzie zdrowo, pysznie i ekspresowo, bo potrzebujesz jedynie 20 min., żeby zasiąść do stołu.

Marek Alchimowicz 2016-10-07
kotlet, mięso fot. shutterstock.com

Naprawdę, doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie zawsze masz czas na stanie przy garach. Nie oznacza to jednak, że powinnaś zapomnieć o zasadach dobrej diety i przerzucić się na fast foody i zupki chińskie. Żeby przygotować zdrowe i pyszne danie według naszego przepisu wystarczy 20 minut. Tyle chyba znajdziesz, prawda?

Z poniższego przepisu wyczarujesz klasyczny obiad w nowej odsłonie. Niedzielne schabowe w panierce z bułki tartej, zastąp posypką ze zdrowych ziaren. A zamiast ziemniorów, tym razem zjedz sałatkę z pomidorów, kaparów oraz najzdrowszego warzywa na świecie – rukwi wodnej.

Przepis na kotlety pełne ziaren

Kcal: 600 I Tł. nasyc.: 6,8 g I Cukier: 5,9 g I Czas: 20 min I Porcje: 4

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka, lekko rozkłócone
  • 75 g bułki tartej
  • 75 g ziaren sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 kotlety ze schabu (120 g każdy)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 100 g rukwi wodnej
  • 1 cytryna, ćwiartki

Sposób przygotowania

1. Fartuch lepiej założyć, bo to połączenie schabowego ze sznyclem po wiedeńsku robi trochę bałaganu. Wysyp mąkę na talerz, do miski wbij jaja i rozbełtaj, na kolejny talerz wysyp bułkę tartą z nasionami i wymieszaj.

2. Lekko zbij kotlety, dopraw solą i obtocz w mące. Następnie zanurz je w masie jajecznej i znowu obtocz w bułce tartej. Dobrze rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż kotlety przez 4-5 minut z każdej strony.

3. Wymieszaj oliwę, musztardę i ocet, polej dressingiem pomidory, odsączone kapary i rukiew. Dopraw solą. Kotlety połóż na chwilę na papierowym ręczniku i podawaj z sałatą i ćwiartką cytryny.

Love me tender: Nie musisz walić mięsa tłuczkiem. Przykryj je folią i wykorzystaj wałek do ciasta.

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij