Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Słodkie napoje: co mogą wywołać słodziki w napojach?

Chociaż stoją na półce z wodą mineralną, wody smakowe i zielone herbaty zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i konserwanty. Mogą wywoływać bóle głowy, nadpobudliwość, a nawet nowotwory. Bądź bardziej świadoma tego, co pijesz i zobacz, co kryją etykiety słodkich napojów.

WH 2015-04-23
woda smakowa, zielona herbata, napoje fot. Wiesław Jurewicz

Stoją na półce z wodą mineralną, a ich etykiety nie różnią się od tych na pozostałych butelkach. Głoszą hasła typu „fitness”, „wellness”, „aktiv”, „beauty” czy „mineral”. Można się pomylić, zwłaszcza gdy czujesz pragnienie po treningu. Tylko czy na pewno chcesz jednym haustem wypić te kalorie, które właśnie w pocie czoła spaliłaś?

Wody smakowe

Są napojami. Pakowane jak wody źródlane, ale z dopiskiem „o smaku” i owocem na etykiecie. Niektóre mają 5 kostek cukru w 0,5 l. Jedna z bardziej znanych wód smakowych, zamiast cytryn widocznych na butelce, zawiera kwas cytrynowy i aromat, a na osłodę sztuczne słodziki: aspartam i acesulfam K (mogą działać przeczyszczająco, wywoływać bóle głowy, nadpobudliwość i nadal nie wykluczono, że również nowotwory).

Zielone herbaty

Nawet jeśli wyjątkowo nie zawierają konserwantów i sztucznych słodzików, to z zieloną herbatą mają niewiele wspólnego (a dokładnie ekstrakt 0,12%). Zielona herbata przyspiesza spalanie tłuszczu (tutaj dowiesz się o innych jej zaletach), ale w butelkowanej formie działa odwrotnie, bo ta zawiera cukier i/lub winny otyłości syrop glukozowo-fruktozowy – w sumie 37,5 g cukru (7,5 łyżeczek) i 150 kcal w 0,5 l (poznaj pozostałe synonimy cukru i dowiedz się, czego powinnaś unikać).

Wody funkcjonalne

Taki napój to woda, cukier (w sumie 27 g, tj. ponad 5 łyżeczek) + dodatki. W tej małej butelce kryje się 114 kcal i 0,4 g tłuszczów nasyconych plus drażniące substancje konserwujące (benzoesan sodu i sorbinian potasu). Kofeina (5 mg w 0,5 l) pochodząca z ekstraktu z guarany (0,02%) ma pobudzać i poprawiać koncentrację. Dla porównania espresso w Starbucksie ma 75 mg kofeiny, 0 cukru, 0 tłuszczu i 5,7 kcal.

Woda ze smakiem

Wodę smakową (a nie napój na bazie wody) łatwiej i taniej zrobić samemu, niż szukać w sklepach. Wybierz wodę mineralną (z minerałami, których Ci brakuje lub np. niezawierającą nadmiaru sodu, jeśli go nie potrzebujesz). Wrzuć do niej kawałki owoców lub świeżo wyciśnięty sok i miętę. Jeśli wolisz mieć pod ręką zieloną herbatę, zabierz ją ze sobą w termosie z zaparzaczem.

WH 03/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij