Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

2


OCEŃ
4.2

Jak zrobić sushi: instrukcja krok po kroku

Aby osiągnąć perfekcję, mistrzowie uczą się technik rolowania sushi długimi latami. Ale niech Cię to nie przeraża - Ty pierwszy stopień wtajemniczenia osiągniesz dużo szybciej. Skorzystaj tylko z naszej instrukcji.

WH 2015-02-10
fot. MaraZe 2015/shutterstock.com fot. MaraZe 2015/shutterstock.com

Tego będziesz potrzebować:

    • ryż krótkoziarnisty, klejący się, specjalny do sushi
    • ocet ryżowy
    • cukier i sól
    • matę bambusową do rolowania
    • ostry nóż bez ząbków
    • płaty nori, czyli prasowane algi
    • wasabi - w tubce lub w proszku
    • marynowany imbir
    • sos sojowy
    • folia spożywcza

i, oczywiście, nadzienie – proponujemy 10 świetnych propozycji. Sprawdź zdrowe przepisy na sushi wg WH.

Instrukcja robienia sushi

Sushi, a dokładniej maki-zushi, bo taką właśnie nazwę nosi sushi w formie pokrojonych na kawałki rulonów, zawiniętych w płty wodorostów nori, to najbardziej popularna odmiana tej potrawy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga przede wszystkim zręczności i staranności. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku:

1. Ryż z nadzieniem

2. Płat nori

3. Mata bambusowa

Na macie wykładamy – bliżej swojego brzegu maty - płaty nori (błyszczącą stroną do góry). Na nich rozprowadzamy cienką warstwę ryżu (wodorosty mogą lekko prześwitywać) zostawiając na dłuższych brzegach centymetr pustego miejsca. Na środku, w połowie ryżu, kładziemy przygotowane nadzienie.

Zanurz palec w miseczce z wasabi i małą ilością wysmaruj nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Krawędź od strony ryżu przesmaruj lekko zwilżonym wodą palcem.

Zagnij matę od dołu w kierunku do środka, tak, by końcówka maty znalazła się zaraz za nadzieniem. Zacznij zwijać.

Roluj ciasno do końca, przesuwając matę w górę.

Ostrym nożem bez ząbków, by nie poszarpać brzegów, pokrój przygotowany wałek na małe kawałki, do zjedzenia na raz.

Instrukcja robienia uramaki

Uramaki, nazywane często californian maki, to odmiana sushi, w której ryż znajduje się na zewnątrz, a nie wewnątrz wodorostów nori (często na koniec rulony obtaczane są jeszcze w sezamie). Ten rodzaj sushi zyskał popularność głównie w krajach Zachodu. Sprawdźmy, jak się je robi:

Poza składnikami, których używa się do robienia maki-zushi, potrzebna będzie dodatkowo folia spożywcza.

1. Ryż z nadzieniem

2. Płat nori

3. Zewnętrzna warstwa ryżu

4. Folia spożywcza

5. Mata bambusowa

Na macie rozłóż odpowiednio duży kawałek folii spożywczej, na niej nori (błyszczącą stroną do góry) i kilka kupek ryżu.

Rozprowadź cienką warstwę ryżu na całej powierzchni nori, zostawiając centymetrowe puste paski przy krawędziach. Posyp ziarnami sezamu.

Teraz obróć nori ryżem do maty z folią i blisko dolnej krawędzi wyłóż na wierzch cienką warstwę ryżu i nadzienie.

Zwilż palcem z odrobiną wody dłuższe krawędzie nori.

Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem. Końcówka maty powinna sama się wsunąć pod nadzienie.

Teraz zwiń rolkę od do góry, ciasno zawijając zawartość.

Odwiń i pokrój na małe kawałki.

Itadakimasu, czyli smacznego!

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij