Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Jak smażyć naleśniki: sprawdzone sposoby

No jak to, jak smażyć naleśniki? Przecież to prościzna, bułka z masłem... Dobrze wiemy, że wiesz, jak przygotować ciasto na naleśniki. Gdyby Ci się jednak zapomniało, podpowiadamy.

WH 2016-06-29
naleśniki fot. shutterstock.com

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka

Narzędzia:

  • miska
  • patelnia (najlepiej teflonowa)
  • drewniana lub plastikowa łopatka
  • mała chochla do nalewania ciasta
  • mieszadełko
  • mikser

Jak zrobić naleśniki:

1. Wymieszaj jajka z wodą i mlekiem, posól. Powoli dosypuj mąkę i miksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

2. Rozgrzej na patelni olej i wlej ciasto, rozlej je równomiernie po patelni. Im cieńszą warstwą, tym lepiej.

3. Smaż na silnym ogniu. Gdy na powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się i pękać pęcherzyki powietrza, to znak, że należy go obrócić.

4. Podważ go delikatnie łopatką i podrzuć niewysoko, by trafił nieusmażoną stroną na patelnię.

Reszta to już kwestia farszu. Sprawdź, 3 propozycje na nadzienie do naleśników.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    fajnym trikiem jest dodanie trochę błonnika w proszku do ciasta (ja używam z oleofarm). Bardziej sycące i zdrowsze
    ~ewa543, 2016-07-01 00:39:49
  • avatar
    zgłoś
    Dziękuje za przepis! Ja lubię sobie dać do naleśników trochę cukru pudru http://melvit.pl wiem, że cukier nie jest zbyt zdrowy ale smak jest zdecydowanie lepszy.
    ~ola, 2016-06-30 14:25:24
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij