Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.2

Jak poskromić apetyt: 6 niebezpiecznych momentów

W niektórych momentach ochota na słodycze i niezdrowe przekąski jest po prostu zbyt duża i wygrywa z naszymi marzeniami o zdrowym odżywianiu. WH podpowiada, jak poskromić apetyt w kryzysowych sytuacjach.

KD 2015-02-24
fot. Image Point Fr 201/shutterstock.com fot. Image Point Fr 201/shutterstock.com

Z podjadaniem jest trochę jak ze śledzeniem kogoś na Facebooku: wszyscy to robimy i w danym momencie wydaje się to całkiem nieszkodliwe, a nawet daje nam pewną satysfakcję, ale w nadmiarze może mieć niezbyt ciekawe konsekwencje (albo tyjemy, albo stajemy się facebookowymi prześladowcami).

Jak donosi pismo „Appetite” szczególnie podczas 6 sytuacji pozwalamy sobie na więcej i łatwiej ulegamy pokusie sięgnięcia po niezdrowe przekąski: kiedy świętujemy wyjątkową okazję, gdy mamy jedzenie na wyciągnięcie ręki, kiedy zmagamy się z negatywnymi emocjami, gdy chcemy się nagrodzić, kiedy ulegamy presji społecznej i gdy brakuje nam energii. Postanowiłyśmy znaleźć sposoby na walkę z pokusą, której tylko pozornie nie da się oprzeć. Pomogła nam w tym amerykańska dietetyczka Keri Gans, autorka książki „The Small Change Diet”.

Zobacz na kolejnej stronie, które momenty są niebezpieczne i poznaj sposoby na ich pokonanie.

babeczki, deser, słodycze, ciasto fot. istetiana 2015/shutterstock.com

Niebezpieczeństwo: wyjątkowe okazje

Według naszej ekspertki kluczem do sukcesu jest zdefiniowanie terminu “wyjątkowe”. “Zastanów się, które okazje są naprawdę wyjątkowe, a które wcale nie i  pozwalaj sobie na dietetyczne grzeszki tylko z powodu tych wyjątkowych” – tłumaczy.

Np. jeśli w Twojej pracy panuje zwyczaj przynoszenia urodzinowego ciasta dla wszystkich, to nie jest to specjalna okazja, ponieważ zdarza się nazbyt często. Pamiętaj, że jeśli coś ma miejsce częściej niż raz w miesiącu, to nie jest to żadne wyjątkowe wydarzenie.

A skoro już o urodzinowym cieście mowa, mamy dla Ciebie przepisy, które, choć pyszne i słodkie, nie zaprzeczają pojęciu zdrowego odżywiania. Chciałabyś spróbować niskokalorycznej bezy, ciasta dyniowego lub super brownie? Poznaj 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

śniadanie, zegar, dieta fot. Gayvoronskaya_Yana 2015/shutterstock.com

Niebezpieczeństwo: jedzenie, wszędzie jedzenie

Prawie zawsze w Twojej kuchni (w pracy lub w domu) na widoku leży coś do zjedzenia? Jeśli tak, to musisz potrenować swoją silną wolę i nauczyć się nie sięgać po jedzenie tylko dlatego, że tam leży. Nie jest to najprostsze zadanie, skoro ciastka wręcz uśmiechają się do Ciebie i odnosisz wrażenie, że same z chęcią wskoczyłyby w Twoje dłonie. Ale na to też mamy sposoby.

Jak to zrobić? Określ dokładne godziny, w których będziesz jadła. Jeśli stworzysz sobie rozkład, wg którego np. jesz o 11.00 i 15.00, będzie Ci zdecydowanie łatwiej nie wyciągać rąk w kierunku talerza z ciastkami o 14.00.

prysznic, kąpiel fot. Alliance 2015/shutterstock.com

Niebezpieczeństwo: trudne chwile

Nie tylko Tobie zdarzyło się zajadać stres lub smutki. I nie tylko Ty wolałaś wtedy słodkie, słone i smażone zamiast niskotłuszczowych i zdrowych przekąsek. Jeśli jednak robisz to często, lepiej daj sobie chwilę na zastanowienie, nim znów wyczyścisz kuchenne szafki pod wpływem emocji.

„Większość ludzi po zjedzeniu mającego poprawić humor jedzenia, czuje się gorzej, ponieważ są dodatkowo źli na samych siebie za to, że tak łatwo ulegli” – wyjaśnia nam Gans. W kryzysowych momentach pamiętaj, że objadanie się nie sprawi, że negatywne emocje znikną.

Dlatego zamiast wpychania w siebie chipsów, zrób dla siebie coś, co  rzeczywiście może poprawić Twój nastrój: wyjdź pobiegać, zadzwoń do najlepszej przyjaciółki, weź długi, relaksujący prysznic. Zrób coś, co odwróci Twoja uwagę od jedzenia. Możesz też sięgnąć po 8 produktów na poprawę humoru.

Jeśli często zdarzają Ci się napady głodu kończące się pochłanianiem wszystkiego, co masz pod ręką. Jeśli szafka ze słodyczami to twój sposób na stres, uważaj – to może być kompulsywne objadanie się, czyli uzależnienie od jedzenia.

dziewczyna, odżywianie, lody fot. Vinogradov Illya 2015/shutterstock.com

Niebezpieczeństwo: nagradzasz się

Pamiętasz, jak byłaś młoda i Twoi rodzice mówili, że dostaniesz lizaka, jeśli skończysz odrabiać pracę domową lub sprzątać w swoim pokoju? To oni zaszczepili w Tobie przeświadczenie, że jedzenie jest nagrodą.

Zamiast rzucać się na półkę ze słodyczami w spożywczaku, nagradzaj się w inny sposób –  taki, który ucieszy nie tylko Twoje kubki smakowe, ale i całe ciało. „Kup sobie nową szminkę, wybierz się do kosmetyczki, zafunduj sobie masaż lub pójdź na zajęcia salsy – proponuje nasz ekspert. – Za taką nagrodę Twój organizm Ci podziękuje, a Ciebie nie dopadną wyrzuty sumienia”.

fot. Kzenon 2015/shutterstock.com fot. Kzenon 2015/shutterstock.com

Niebezpieczeństwo: babski wieczór

Chyba nie musimy Ci tłumaczyć, jak trudno jest odmówić deseru, który podtyka Ci pod nos przyjaciółka? Istnieje sposób, by stało się to choć odrobinę łatwiejsze: zwerbalizuj swoje intencje wcześniej.

„Nim jeszcze dojdzie do spotkania, powiedz swoim przyjaciółkom, że starasz się odżywiać zdrowo – mówi Gans. – Łatwiej jest trzymać się swoich postanowień, gdy już wcześniej poinformowałaś o nich otoczenie, gdyż bierzesz większą odpowiedzialność za swoje słowa”.

szklanka wody fot. shutterstock.com

Niebezpieczeństwo: popołudniowo-wieczorne zmęczenie

Gdy po południu lub wczesnym wieczorem czujesz się ospała, kuszącą wizją staje się sięgnięcie po słodkie batoniki i tłuste przekąski (które mają dodać Ci energii). Często jednak problem tkwi w tym, że jesteś spragniona. Nie, nie słodyczy. Picia. Dlatego też, gdy dopada Cię ochota na niezdrowe jedzenie, najpierw sięgnij po szklankę wody.

By dodać sobie nieco energii, możesz też udać się na krótki spacer. Wystarczy, że przejdziesz się dookoła bloku – w ten sposób zaczerpniesz świeżego powietrza i dotlenisz organizm. Gdy po powrocie wciąż będzie dręczył Cię głód, wtedy rzeczywiście potrzebujesz jedzenia. Sięgnij wówczas po coś, co będzie zawierało białko i błonnik (sprawdź 15 produktów bogatych w błonnik), np. jogurt grecki z suszonymi owocami i otrębami.

Tekst: Annie Daly, Katarzyna Dwornik

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij