Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Jak gotować szparagi - przepis podstawowy

OK, przeczytałaś w WH, że szparagi są mega zdrowe i grzechem byłoby ich nie spróbować. Pobiegłaś do warzywniaka i kupiłaś pęczek białych lub zielonych i... no właśnie. Jak się za nie zabrać? Dowiedz się, jak przygotować szparagi krok po kroku.

WH 2016-05-24
szparagi fot. Wojciech Małkowicz

Jeśli jeszcze nie dołączyłaś do fan clubu szparagów, przeczytaj o właściwościach tych warzyw. Teraz pędź do sklepu i zapoznaj się z naszą instrukcją.

Jak przygotować szparagi: 8 kroków do doskonałości

1. Świeże szparagi starannie płuczemy pod zimną wodą. Uwaga, w główkach zazwyczaj jest piasek.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

3. Trzymamy szparaga za czubek i rozpoczynamy obieranie około 2 centymetrów poniżej główki.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

5. Szparagi wiążemy w pęczek, by nie połamały się podczas gotowania. Do wiązania użyj bawełnianego sznurka lub nitki.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

7. Po zakończeniu gotowania przekładamy szparagi na 15 sekund do garnka z zimną wodą. Będą bardziej chrupkie.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

8. Cedzakiem wyjmujemy szparagi i osuszamy je na bawełnianej szmatce lub papierowym ręczniku.

Skoro wszystko gotowe, teraz zobacz nasze proste przepisy na szparagi.

F 2002/06 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij