Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Jajecznica: 5 przepisów

Może mieć mało kalorii i jeszcze więcej smaku. W kobiecej wersji można ją jeść zawsze, przed lub po treningu, rano, w porze lunchu lub wieczorem. Wypróbuj nasze pomysły na jajecznicę i znajdź swój ulubiony przepis.

jajecznica fot. shutterstock.com

Na zdrową skórę

Porcje 2 | 150 kcal | 2,5 g tł. nasyc. | 10 min

  • 5 pomidorów śliwkowych,
  • pęczek kolendry,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 chili,
  • 1/2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 jajka.

Drobno posiekaj pomidory, kolendrę, cebulę i paprykę (bez pestek), wrzuć do miski, zalej oliwą z octem i odstaw. Na patelni z odrobiną tłuszczu zrób jajecznicę, dopraw i przełóż na talerze. Połóż na górę przygotowaną salsę.

Samo dobro: cyneol – organiczny związek chemiczny występujący w olejku eterycznym świeżej kolendry (także rozmarynu i eukaliptusa) – ma silne antybakteryjne i antygrzybiczne działanie.

Na dobry początek dnia

Porcje 2 | 370 kcal | 6 g tł. nasyc. | 5 min

  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 pomidory, drobno posiekane,
  • 3 zielone chili, drobno posiekane,
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku i imbiru,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 5 g listków kolendry, posiekanych.

Podsmaż cebulę na oleju, dodaj pomidory, chili i obie pasty: imbirową i czosnkową. Zamieszaj. Wsyp chili z kurkumą i wlej rozmieszane i doprawione jajka. Mieszaj i dodaj masło z kolendrą.

Samo dobro: imbir i czosnek uznawane są za afrodyzjaki, a kapsaicyna w papryczkach chili też swoje dokłada. Najlepiej zjeść we dwoje w niedzielny poranek i wrócić do łóżka.

Wypróbuj także pozostałe przepisy na jajecznice oraz potrawy z jajek.

Na mózg jak brzytwa

Porcje 2 | 240 kcal | 2 g tł. nasyc. | 4 min

  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 8 białek,
  • kiełki amarantusa.

Podsmaż czosnek na patelni, aż lekko zbrązowieje. Dorzuć zioła i doprawione białka jajek. Mieszaj i zdejmij z ognia, gdy jajecznica będzie gotowa w 80% (dojdzie do 100%, zanim podasz). Na talerzu posyp kiełkami amarantusa.

Samo dobro: odrzucając żółtka, nie odrzucamy zdrowotnych dobrodziejstw jajek. Na przykład dostaniemy solidną porcję choliny powiązanej z rodziną witamin z grupy B, a ta opóźnia starzenie się mózgu i chroni go przed stanami zapalnymi.

Na święty spokój

Porcje 2 | 260 kcal | 2,5 g tł. nasyc. | 15 min

  • 1 czerwona cebula, posiekana,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 400 g tofu, odsączonego i pokruszonego,
  • 1 czerwona papryka, posiekana,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 5 g natki, posiekanej,
  • 2-3 dymki, posiekane.

Podsmaż cebulę przez kilka minut i dorzuć czosnek. Po minucie dodaj pokruszone tofu, paprykę, kurkumę, sos sojowy i sok z cytryny. Smaż 5 minut, mieszając, potem zdejmij z ognia i posyp zielonymi częściami dymki oraz natką pietruszki.

Samo dobro: ta wegańska jajecznica bez jajek oparta jest na tofu – świetnym źródle lecytyny, magnezu i witaminy B chroniących nasz układ nerwowy.

Na większą odporność

Porcje 2 | 200 kcal | 4,5 g tł. nasyc. | 4 min

  • 3 jajka,
  • 10 ml maślanki,
  • syrop klonowy (ilość zależy od tego, jak słodkie dania lubisz),
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta cynamonu,
  • garść orzechów włoskich.

Rozmieszaj jajka z maślanką, odrobiną syropu klonowego i szczyptą soli. Rozgrzej olej na patelni, wlej jajeczną miksturę i zrób jajecznicę. Na talerzu posyp cynamonem, dorzuć połówki orzechów i, jeżeli lubisz, skrop jeszcze syropem.

Samo dobro: syrop klonowy słynie z bardzo wysokiego poziomu polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które wymiatają, aż miło patrzeć, wolne rodniki, działają antyrawkowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

WH 09/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij