Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Glony kombu: zdrowy przepis

Dzięki glonom kombu zrobisz pyszne i zdrowe danie. To dodatek, który nie tylko świetnie smakuje, ale również wspomaga trawienie. Dzięki temu stanowi świetne uzupełnienie sałatek, bulionów i sushi. Wypróbuj nasz apetyczny przepis z glonami, tofu i sezamem.

WH 2016-10-11
danie fot. Jadłonomia

Autorka przepisu: Marta Dymek

Autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.  

Przepis

Nori, wakame i kombu – to najpopularniejsze produkty wytwarzane z wodorostów. Suszy się je, czasem praży i przyprawia solą, wasabi lub innymi dodatkami. Tak spreparowane algi są siekane lub proszkowane, a czasem pozostawione w płatach.

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się je przede wszystkim jako przyprawę nadającą piątego smaku umami. Dorzuca się je do sałatek, zawija w nie sushi lub przygotowuje intensywny bulion dashi. Oprócz niesamowitego smaku wspomagają też trawienie, dlatego warto dorzucić kilka sztuk do gotowania fasoli, ciecierzycy i innych strączków, które bywają ciężkostrawne.

  • 1 łyżka glonów kombu,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 1 kostka tofu wędzonego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 i 1/2-2 łyżki sosu sojowego,
  • do podania: szczypiorek i prażony sezam.

1. Glony zalej gorącą wodą i odstaw na 3 min. Pozostałe składniki włóż do blendera.

2. Rozmiękczone glony dodaj do reszty składników i zmiksuj na gładką pastę. Uwaga: tofu może mieć różną konsystencję, dlatego czasem wystarczy jedna łyżka wody, a czasem potrzebne są cztery. Wtedy warto dodać kilka dodatkowych kropel sosu sojowego i oleju sezamowego.

3. Na koniec posyp sezamem i szczypiorkiem, jedz z pieczywem i warzywami.   

Twoje zakupy

Kombu Porto Muinos

Suszone algi morskie pochodzące z hiszpańskiej ekologicznej hodowli (www.aleeko.pl).

Wakame House of Asia

Jeśli spróbowałaś już najpopularniejszych alg kombu, daj szansę glonom wakame (www.aledobre.pl).

Nori Blue Dragon

Suszone, prażone algi, idealne do zawijania sushi. Wyprodukowane w Korei (www.tesco.pl).

Przetestuj także przepis na burgery z dyni i tartę orkiszową.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij