Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.6

Gdzie jest najwięcej pestycydów i inne ciekawostki dietetyczne

Które warzywa i owoce zawierają najwięcej pestycydów? Ile orzechów dziennie warto jeść, aby być w formie? Jakie produkty oprócz mleka i nabiału są bogate w wapń? Dlaczego powinnyśmy sięgać po banany? Przed Tobą garść ciekawostek dotyczących zdrowego odżywiania.

WH 2016-06-01
owoce fot. shutterstock

Brudna 12

Warzywa i owoce pryskane są pestycydami na potęgę, a my je potem na potęgę zjadamy i chorujemy. Organizacja Environmental Working Group zrobiła listę tych, które pestycydów mają najwięcej.

Na czele są jabłka, potem brzoskwinie, nektarynki, truskawki, winogrona, seler naciowy, szpinak, papryka, ogórki, pomidorki koktajlowe, ziemniaki i groszek. Niezły pasztet, prawda? Na szczęście są też takie, które pestycydów mają najmniej. I tak: awokado, kukurydza, ananas, kapusta, cebula, szparagi, mango, papaja, kantalupa, kalafior i bataty. Uff...

Pestycydy są oleiste, by nie spłukiwał ich deszcz na polu, więc możemy je usunąć w 2-3-minutowej kąpieli w wodzie z sodą oczyszczoną (1 łyżka na 1 litr wody).

orzechy fot. shutterstock.com

Jedz orzechy

O 39 procent obniża się ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia wśród jedzących garść orzechów dziennie. Wg badaczy z Harvardu zmniejszają one poziom lipidów we krwi i poprawiają jej przepływ. Garść to około 30 g, ale nie ograniczaj się.

mleko, ser, nabiał fot. shutterstock.com

Więcej wapnia!

Buduje kości i zęby, dba o mięśnie i serce, stymuluje hormony i krzepliwość krwi – wapń to potęga i wszyscy wiedzą, że trzeba go szukać w mleku lub nabiale. Nie możesz jeść lub nie lubisz mlecznych produktów? Poszukaj wapnia w maku, niełuskanym sezamie, jarmużu, orzechach laskowych, migdałach, sardynkach z ośćmi, natce pietruszki, siemieniu lnianym, suszonych morelach lub szczypiorku.

banan fot. shutterstock.com

Bez bana dla banana

Wiemy, wiemy – są kaloryczne, ale słynny pasztet foie gras też jest, a nikt przy zdrowych zmysłach go sobie nie odmówi. Z kaloryczną lampką szampana obok. Banany zawierają oligosacharydy – prebiotyki stymulujące naszą florę bakteryjną do zdrowej pracy. Ale kochamy je też za tryptofan – produkujący serotoninę – który każe nam się cieszyć i uśmiechać. Na ponurą zimę banan będzie jak znalazł.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    a i alkohol największa legalna trucizna by naród siedział cicho i się bawił i miał w dupie wszystko
    ~lila, 2016-07-18 21:11:32
  • avatar
    zgłoś
    nikt przy zdrowych zmysłach nie je zwierząt w 21 wieku! żeby powstał taki pasztet rurami wpycha się jedzenie gęsiom wprost do żołądka żeby je utuczyć .kto przy zdrowych zmysłach tak traktuje zwierzęta które czują ,tylko po to żeby się nażreć
    ~lila, 2016-07-18 21:10:06
  • avatar
    zgłoś
    nabiał zabiera wapń z kości i zębów. nie wierzcie reklamom tylko biologii np .mleko jest dla cielaków a nie dla ludzi .nas zakwasza .to trucizna !
    ~lila, 2016-07-18 21:04:59
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij