Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Fit deser: budyń z kaszy jaglanej [przepis Marty Dymek z bloga Jadłonomia]

Autorka popularnego kulinarnego bloga Jadłonomia Marta Dymek przygotowała dla Ciebie przepis na zdrowy deser. Budyń z kaszy jaglanej to zdrowszy zamiennik zwykłego budyniu. czekoladowy smak zapewnia karob. Jeśli jeszcze nie wiesz, z czym to się je, zapraszamy do lektury!

karob, Jadłonomia, Marta Dymek

Świat bez kakao byłby smutny, gdyby nie on. Możesz go kupić pod postacią proszku, syropu, a nawet w dużych, suchych strąkach. Na pierwszy rzut oka wygląda jak podejrzane, jaśniejsze kakao, ale wystarczy go spróbować, by poczuć różnicę.

Karob, bo o nim mowa, jest od kakao słodszy i jeszcze zdrowszy. Nie znajdziesz w nim kofeiny, nie jest tak silnym alergenem, a do tego zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz trzy razy mniej tłuszczu. W smaku przypomina połączenie kakao i karmelu, więc świetnie nadaje się do dosładzania ciast i deserów. Swoją przygodę z karobem zacznij od budyniu na bazie kaszy jaglanej.

Przepis na jaglany budyń czekoladowy z karobem

1 PORCJA: 190 kcal, 3 g tłuszczów, 39 g węglowodanów, 8 g białka, 6,5 g błonnika

Składniki:

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki masła z migdałów lub z nerkowców
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

1. W czajniku zagotuj wodę. Kaszę jaglaną wsyp na sitko i dwukrotnie przelej wrzątkiem.

2. Tak wypłukaną kaszę przełóż do małego garnka, dodaj mleko, daktyle, masło orzechowe oraz sól i gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 15-18 minut.

3. Po tym czasie dodaj karob i zblenduj blenderem na gładki budyń. Dodaj ulubione owoce. Jedz na gorąco lub na zimno, świetnie smakuje również następnego dnia.

Przepis przygotowała Marta Dymek (autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com). Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.

Twoje zakupy

  • Karob jasny Pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego - baza wypieków i polew. bioplanet.pl
  • Melasa z chleba świętojańskiego Syrop, który możesz stosować do słodzenia różnych produktów. bakra.com.pl
  • Strąki chleba świętojańskiego Trzecia z dostępnych na rynku form karobu – strąki możesz jeść prosto z opakowania. bakra.com.pl

Budyń udekoruj owocami i odrobiną melasy z karobu.

WH 06/2016

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij