Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Fasola: gatunki i zastosowanie

Fasola jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka, zapewnia błonnik i minerały, buduje mięśnie, dostarcza energii i jest świetna na wegańskie party. Zobacz, jakie są wady i zalety tej z puszki, suszonej oraz świeżej i poznaj zastosowania najpopularniejszych gatunków.

Matthew Kadey, Michał Gołębiewicz 2016-10-06
fasola fot. shutterstock.com

Trzy opcje

Fasolę możesz kupić na trzy sposoby. Przedstawiamy wady i zalety każdego z nich.  

Z puszki

Zalety: najdłuższy okres przydatności do spożycia, gotowa do zjedzenia.

Wady: dodaje się do niej sól (płukanie obniża jej ilość); może zawierać BPA.

Suszona

Zalety: długi okres przydatności do spożycia; najtańsza; można ją moczyć i gotować, by zmniejszyć ilość fitynianów.

Wady: gotowanie zajmuje sporo czasu.

Świeża

Zalety: może zawierać najwięcej składników odżywczych; najsmaczniejsza; kupując ją, wspierasz lokalnych rolników.

Wady: trudno dostępna, szybko się psuje.  

Dookoła świata

Wybieramy się w krótką podróż dookoła globu, żeby odwiedzić ojczyzny popularnych gatunków fasoli i opowiedzieć Ci o ich najczęściej spotykanych zastosowaniach.  

Pinto

Pochodzi z Ameryki Południowej. Ma słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wołowiną i wieprzowiną.

Jaś

Bardzo popularna w Polsce. Ze względu na duże ziarna trzeba moczyć ją najdłużej (nawet 12 h). Świetna do dań jednogarnkowych, różnego rodzaju past czy pasztetów. MUNG Kojarzy się z Chinami, ale pochodzi z Indii. Pasuje zwłaszcza do falafeli. Jej suszone ziarna możesz także dodawać do mąki i piec z nich np. chlebki typu pita.

Andzuki

Przywędrowała do nas z Chin. Ma słodkawy smak o lekko orzechowym odcieniu. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej często towarzyszy jej ryż.

Kidney

Jej ojczyzną jest Afryka. Po ugotowaniu jest lekko słodka i mocno mączna. Bardzo uniwersalna: pasuje do ryżu, kasz, potraw z kukurydzy i wielu innych. 

Do wody ją

Moczenie fasoli pomoże Ci zmniejszyć ilość zawartego w nich antyodżywczego kwasu fitynowego, ograniczającego przyswajanie minerałów, a także oligosacharydów – trawionych dopiero w jelicie grubym węglowodanów. To przez nie inni mogą zorientować się, że na obiad jadłaś fasolę.  

9 x hummus

Jak hummus to ciecierzyca, prawda? Akurat. Proponujemy Ci cały zestaw opcji, które możesz dowolnie ze sobą łączyć. Najpierw zblenduj 200 g ugotowanej białej fasoli, 60 g tahini, 1 ząbek czosnku, po 2 łyżki oliwy i soku z cytryny oraz po 1/2 łyżeczki kuminu i soli. Potem możesz zaszaleć z proponowanymi przez nas dodatkami.  

Sprawdź także, jakie są dietetyczne właściwości roślin strączkowych.

WH 05/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij