Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Dobre reakcje: łączenie produktów żywnościowych

Czy wrzucenie na jeden talerz pomidora z ogórkiem to dobry pomysł? Z czym jeść brokuły? Dlaczego grejpfrut pasuje do szpinaku? By zyskać lepsze krążenie krwi, zdrowe serce i piękny wygląd, musisz poznać zasady łączenia produktów spożywczych. Dowiedz się więcej na temat zdrowej diety.

WH 2015-09-25
dieta, odżywianie, produkty spożywcze, pomidory, ogórki fot. shutterstock.com

Popraw krążenie!

Winogrona + jabłka = lepsze krążenie krwi

Kombinacja kwercetyny zawartej w jabłkach i katechin znajdujących się w winogronach daje w efekcie silne działanie przeciwzakrzepowe – taka jest konkluzja badań przeprowadzonych przez naukowców z National University of Singapore. Zmniejsza się lepkość płytek krwi, a przez to krew krąży bardziej wydajnie i szybciej dostarcza organizmowi potrzebne składniki.

Polisa na jutro

Same w sobie są świetne, ale w połączeniu jeszcze lepsze – nie tylko oczyszczą Cię z toksyn, ale także zabezpieczą przed nimi.

Siemię + sos sojowy = ochrona przed chorobami

Izoflawony zawarte w sosie sojowym i lignany występujące w siemieniu powstrzymują rozwój komórek rakowych i przeciwdziałają chorobom sercowo-naczyniowym.

Łosoś + brokuły = zapobieganie starzeniu się

Sulforafan – przeciwutleniacz występujący w brokułach, jest trzynastokrotnie bardziej skuteczny w walce z wolnymi rodnikami, jeśli połączy się go z selenem zawartym w rybach.

Awokado + warzywa = lepszy wzrok

Połącz awokado z jakimkolwiek warzywem występującym w powyższych przepisach, a Twój organizm przyswoi 4 razy więcej luteiny i 13 razy więcej beta-karotenu niż zwykle. Możesz wypróbować nasze przepisy na dania z awokado.

Koniecznie zobacz tez, jak oczyścić organizm z toksyn i zyskać energię.

Lepszy nastrój

Przedstawione kombinacje produktów poprawią Twój stan fizyczny i pomogą utrzymać dobre samopoczucie.

Brokuły + cytryna = koniec stresu

Witamina C pomoże wchłonąć żelazo i magnez znajdujące się w brokułach. W efekcie Twój nastrój się poprawia, a odczuwany stres zmniejsza.

Oliwa + pomidory = zdrowe serce

Organizm lepiej wchłania flawonole zawarte w pomidorach, gdy gotuje się je z oliwą z oliwek. Flawonole chronią serce przed chorobami i przeciwdziałają infekcjom.

Szpinak + grejpfrut = brak kaca

Jedzenie tych dwóch produktów powoduje, że żelazo zawarte w szpinaku lepiej się wchłania. Gromadząc jego zapas, unikniesz konsekwencji picia alkoholu.

A jakich produktów lepiej ze sobą nie łączyć? Przejdź na następna stronę i sprawdź.

dieta, odżywianie, produkty spożywcze, picie, napoje, herbata, miód, cytryna fot. shutterstock.com

Tej wspólnej chemii raczej unikaj

Każde z osobna jest fajne, ale w parze już im nie idzie tak dobrze. Zupełnie jak z parami w życiu.

Świeży ogórek + pomidor

Zielone ogórki zawierają enzym askorbinazy, który rozkłada cząsteczki witaminy C i unicestwia jej dobre działanie. Jest sposób na drania: dodawaj go do sałatki tuż przed podaniem lub polewaj sosem winegret.

Jajka + ziemniaki

Sadzone na patelni z ziemniakami lub sałatka żydowska? Może być, ale sporadycznie, bo szczawiany w kartoflach hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajek. A szkoda ich. Lepiej wypróbuj nasze przepisy na potrawy z jajek.

Miód + gorąca herbata

Wszyscy tego używają podczas przeziębienia lub grypy. I słusznie. Problem w tym, że wrzątek zmniejsza o połowę działanie enzymów – diastazy i inwertazy – decydujących o uzdrawiających właściwościach miodu. Stosujcie herbatę niezbyt gorącą.

WH 02/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij