Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Dieta wegetariańska: 3 pomysły na obiad

Dieta wegetariańska wcale nie jest nudna. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to przygotowaliśmy dla Ciebie 3 proste przepisy na dania z warzywami. W rolach głównych występują: dynia makaronowa, cukinia i bakłażan, a towarzyszą im równie smaczne i zdrowe dodatki. Przekonaj się sama.

WH 2016-02-03
dieta wegetarianska, dynia makaronowa fot. shutterstock.com

Dynia na szybki metabolizm

Porcji 4 | Kcal 588 | Czas 35 minut

  • 1 dynia makaronowa,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony,
  • 2 suszone czerwone chili, zmiażdżone,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • parmezan, starty.

Pokrój dynię na pół, wydrąż z pestek i piecz przez 30 min. Po wyjęciu z piekarnika „makaron” wyciągaj widelcem. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek z chili i zostaw na pół minuty. Zdejmij z ognia i dodaj makaron. Wymieszaj z pietruszką i dodaj parmezan.

Samo dobro: Kapsaicyna zawarta w chili nie tylko dodaje ostrości, ale przede wszystkim podkręca metabolizm.

dieta wegetarianska, warzywa, cukinia, spaghetti fot. shutterstock.com

Pomidory na ochronę skóry

Porcji 4 | Kcal 233 | Czas 40 minut

  • 4 cukinie,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 800 g pomidorów śliwkowych,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 2 łyżeczki pulpy pomidorowej,
  • szczypta cukru,
  • 1 gałązka rozmarynu.

Pokrój cukinię na kształt makaronu penne i blanszuj przez 3 minuty. Cebulę zeszklij na patelni. Pomidory zgnieć widelcem i dodaj do patelni z czosnkiem, pulpą, cukrem i rozmarynem. Duś przez 30 min. Wyjmij rozmaryn i resztę wymieszaj z cukinią. Serwuj z odrobiną oliwy.

Samo dobro: Likopen z pomidorów pomaga w ochronie przed szkodliwym działaniem słońca. Poza tym pomidory są także jednym ze składników diety na zdrowe serce –  sprawdź przepis na faszerowane pomidory.

dieta wegetarianska, warzywa, bakłażan  fot. shutterstock.com

Bakłażan na mózg jak brzytwa

Porcji 4 | Kcal 505 | Czas 20 minut

  • 3 bakłażany,
  • 100 ml oliwy,
  • 200 g świeżego groszku,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 200 g sera koziego (miękki),
  • garść posiekanej mięty,
  • garść parmezanu.

Pokrój bakłażan na 1-cm paski, posyp solą i odstaw na 15 min. Opłucz z soli, wysusz i smaż w 50 ml oliwy. Groszek gotuj przez 3 min. Podgrzej resztę oliwy, dodaj czosnek na 1 min i groszek na 3 min. Posyp serem i dodaj bakłażana. Serwuj z miętą, parmezanem i oliwą.

Samo dobro: Skórka bakłażana jest napakowana składnikami odżywczymi, które poprawiają krążenie krwi w mózgu.

Warzywa warzywami, ale jeśli masz ochotę na prawdziwą pastę, wypróbuj nasze proste przepisy na dania z makaronem.

Tekst: Anna Bajer

WH 10/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij