Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Dieta niskokaloryczna: recepta na dłuższe życie

Okresowa dieta niskokaloryczna pomaga w uzyskaniu zgrabnej sylwetki, obniża ciśnienie krwi, a nawet odmładza organizm. Wyrzeczenia? Owszem, ale tylko kilka razy w roku. Zobacz, na czym dokładnie polega nowatorska metoda odchudzania i poznaj przykładowy jadłospis popularnej za oceanem kuracji FMD.

Michał Gołębiewicz 2016-04-05
dieta fot. shutterstock.com

Jeśli chciałabyś znaleźć najmłodziej wyglądającą mysz na świecie, taki zwierzęcy odpowiednik Krzysztofa Ibisza, swoje kroki powinnaś skierować do University of Southern California, a konkretnie do laboratorium profesora Valtera Longo.

Każda z jego niewielkich, czworonożnych podopiecznych jest sprawniejsza, szczuplejsza i żyje o 18% dłużej od średniej. To nie wszystko - każda zapada na raka o połowę rzadziej od przeciętnej, jest też znacznie mniej podatna na rozwój stanów zapalnych. Jak profesor stworzył taką supermysz? Po prostu ją głodzi.

Profesor Longo jest gerontologiem i jednym z największych autorytetów nauki, która szuka odpowiedzi na pytanie, jak ludzie mogą żyć dłużej i w lepszym zdrowiu. Ponad 20 lat badań doprowadziło go do następującej konkluzji: okresowa głodówka pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu czy insuliny i – jakby tego było mało – na dodatek odmładza organizm na poziomie komórkowym.

Brzmi to trochę jak koncepcja okresowego postu (intermittent fasting) – mogłaś słyszeć o niej lub o będącej jej rozwinięciem diecie 5:2, w której jesz normalnie przez 5 dni w tygodniu, a przez dwa dni bardzo mocno ograniczasz kalorie. To jednak jest tylko swego rodzaju głodówkowe przedszkole, a prof. Longo proponuje nieco inne rozwiązanie: „Okresowy post dobrze sprawdza się, jeśli ktoś chce po prostu pozbyć się nadwagi czy poprawić zdrowie, ale nie przyniesie efektu odmłodzenia organizmu.

Ten następuje dopiero po 3-4 dniach głodu, po których rozpoczynają się określone procesy biologiczne”. Przekonuje, że do ich aktywacji zarówno u myszy, jak i ludzi, potrzeba praktycznie ścisłej głodówki, czyli kompletnego wyrzeczenia się jedzenia. Dozwolona jest wyłącznie woda.

Odmłodzenie brzmi kusząco, ale wywołujący je post jest raczej niemożliwy dla wszystkich poza doświadczalnymi myszami i bogaczami, którzy mogą niczym się nie przejmować i wyjechać na detoks do szwajcarskiego uzdrowiska. Praca, rodzina, znajomi – normalny tryb życia trudno pogodzić z kompletnym wyrzeczeniem się jedzenia (wypróbuj także mniej restrykcyjne kuracje odchudzające i przetestuj jadłospis nr 11 oraz jadłospis nr 12 diety 1500 kcal).

odchudzanie fot. shutterstock.com

Jesz, ale mało

Dlatego Longo i jego zespół za cel postawili sobie stworzenie diety, która dostarczy Ci tak dużo kalorii, jak to możliwe, bez blokowania odmładzającego efektu. Tak powstał Fast Mimicking Diet (FMD) – pięciodniowy plan opracowany z zegarmistrzowską precyzją.

Będąc na takiej diecie, można jeść wyłącznie żywność dostarczoną w zapakowanych pudełkach: zupy, batony, suplementy witaminowe, herbaty ziołowe. Dziwaczne jarmużowe krakersy. I nieco oliwek. Taki post w pudełku nazywa się ProLon i dostarcza go firma L-Nutra.

Na razie dostępny jest w USA, wciąż czeka na dopuszczenie w Wielkiej Brytanii (cena za jednorazową kurację to obecnie ok. 870 zł). „Pierwszego dnia zjada się nieco więcej niż 1100 kcal, kolejne cztery dni to tylko ok. 725 kcal” – opisuje prof. Longo. Dodaje, że oprócz kaloryczności, niezwykle ważna jest kompozycja posiłków.

„Jest ponad 60 składników, które muszą znaleźć się w menu w odpowiedniej ilości, by organizm myślał, że głoduje, choć naprawdę wcale tak nie jest, i mógł przejść w tryb naprawy oraz odmłodzenia”.

odchudzanie fot. shutterstock.com

Mniej glukozy

W tym roku czasopismo naukowe „Cell Metabolism” opublikowało wyniki pierwszych badań prof. Longo prowadzonych na ludziach. Zdrowi ochotnicy pościli przez pięć dni przez trzy kolejne miesiące.

„Badając efekty, skupiliśmy się na dwóch głównych wskaźnikach. Po pierwsze, na poziomie glukozy na czczo, która może wskazywać, czy jesteśmy narażeni na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Po drugie, na IGF-1, czyli na hormonie, który przyspiesza starzenie i zwiększa ryzyko zachorowania na raka i inne związane ze starzeniem schorzenia” – tłumaczy Longo.

Uważa, że obniżenie obu z nich jest pozytywnym objawem i kluczem do dłuższego, zdrowszego życia. Rezultaty testu wydają się imponujące – poziom glukozy u badanych spadł o 11% i pozostał o 6% niższy przez tydzień po tym, jak badani wrócili do zwykłego menu.

Podobnie w przypadku IGF-1: tam spadek wynosił odpowiednio 24% i 15%. Na dodatek masa ciała ochotników spadła o 3%. Longo wraca do swoich podopiecznych, by lepiej zobrazować działanie diety. „U myszy na diecie FMD spada o 50% poziom zwalczających wirusy i bakterie białych krwinek. To nie problem, bo jest ich bardzo dużo. Kiedy myszy zaczynają znowu jeść normalnie, leukocyty regenerują się z komórek macierzystych. To są zupełnie nowe komórki, więc możemy mówić o efekcie odmłodzenia”.

Prof. Longo zaleca osobom otyłym i niezdrowym głodowanie raz w miesiącu. W przypadku większości ludzi wystarczy kilka razy w roku. Po jednym cyklu traci się 2-4 kg, ale sporo z tego to woda, więc efekt nie jest trwały. Żeby go utrzymać, potrzeba przejść 3 cykle.

kobieta, jedzenie, dieta, apetyt, restauracja fot. shutterstock.com

Głód pomaga

„Nie znam badań prowadzonych przez profesora Longo, więc trudno mi odnieść się do nich bezpośrednio, ale głód rzeczywiście jest jednym z niewielu czynników, które mają realny wpływ na przedłużenie życia” - mówi prof. Jerzy Vetulani, neurobiolog i biochemik, członek Polskiej Akademii Nauk.

Tłumaczy, że najbardziej prawdopodobną teorią wyjaśniającą ten efekt jest działanie sirtuin – białek uspokajających zaburzenia związane ze starzeniem się komórek. „Aktywuje je koenzym NAD, który bierze też udział w metabolizmie glukozy. Kiedy głodujemy, nie ma wiele do roboty i może zostać wykorzystany do innych zadań” – mówi prof. Vetulani.

Przypomina, że starożytni Grecy żyli o wiele dłużej, średnio nawet aż 70 lat, dopóki nie udało im się zapewnić sobie dostępu do dużej ilości żywności. O przedłużającym życie działaniu głodu świadczy też badanie polskich stulatków. Wielu z tych, którzy w późną starość weszli w najlepszej formie, miało za sobą epizod bardzo ograniczonego dostępu do jedzenia, przeważnie związany z II wojną światową.

„Działanie odmładzające ma też wysiłek fizyczny, ale żeby je osiągnąć, trzeba go utrzymywać przez cały czas. Inaczej jest z głodowaniem, którego efekt utrzymuje się długo nawet po tym, jak wróci się do normalnego jedzenia. Nie ma oczywiście dokładnego przelicznika, ale wydaje mi się, że można skorzystać już dzięki krótkotrwałemu ograniczeniu kalorii” – przekonuje prof. Vetulani.

Na przekonujące dowody skuteczności kuracji prof. Longo trzeba jeszcze poczekać, ale wydaje się, że to podejście może mieć sens. Na razie, zamiast wydawać krocie na drogą dietę, co jakiś czas na krótko odpuść sobie jedzenie. Na szczęście wygląda na to, że za dłuższe życie wcale nie trzeba płacić.

odchudzanie fot. shutterstock.com

Dzień na 725 kcal

Tak wygląda przykładowe całodniowe menu diety FMD. 

Śniadanie

Jogurt (144 kcal)

  • 125 g naturalnego jogurtu bez tłuszczu,
  • 80 g malin,
  • 2 łyżeczki pestek dyni.

Lunch

Sałatka tabbouleh (290 kcal)

  • 30 g kuskusu, ugotowanego,
  • po 1 łyżeczce pistacji, orzechów piniowych oraz ziaren słonecznika,
  • 1/4 papryki,
  • 1/4 cukinii,
  • szczypiorek,
  • świeża mięta,
  • natka pietruszki,
  • 1 suszona morela,
  • 2 pomidorki koktajlowe,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny.

Kolacja

Sałatka z brązowego ryżu (290 kcal)

  • 30 g brązowego ryżu, ugotowanego,
  • 3 orzechy nerkowca,
  • 1/4 cebuli,
  • 1/4 łodygi selera,
  • 1/4 awokado,
  • 20 g szpinaku,
  • kolendra,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1/4 żółtej papryki,
  • sok z cytryny.

WH 12/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij