Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
2.0

Dieta gwiazd: co je Tamara Arciuch?

Pełny kalendarz i napięte terminy nie są sojusznikiem regularnych ćwiczeń. Dlatego aktorka Tamara Arciuch znajduje inne sposoby na zachowanie szczupłej sylwetki: omija szerokim łukiem słodycze i stawia na świeże warzywa.
JD 2014-10-28

 

Poniedziałek

6.00 – Musli wielozbożowe z suszonymi owocami, woda z cytryną i miodem.

10.00 – Twaróg z ziołami i pomidorem.

14.40 – Polędwica wieprzowa z rozmarynem, surówka z selera naciowego.

17.00 – Pieczone jabłko.

19.30 – Sałata z suszonymi pomidorami i kozim serem.

„Nigdy nie jem jajek – źle się po nich czuję”

Wtorek

9.30 – Tost z żółtym serem, pomidorem i bazylią.

12.00 – Sok z pomarańczy.

15.00 – Pieczone bakłażany z mielonym mięsem z indyka w sosie pomidorowym.

17.30 – Suszone owoce.

19.30 – Krem z dyni z prażonymi pestkami.

„Zupy-kremy to moja specjalność! Robię je z dyni, papryki czy groszku”
Środa

9.30 – Pieczywo chrupkie z pastą z makreli i pietruszką.

12.00 – Pomidory z cebulą w jogurcie.

15.30 – Krem z pieczonej papryki z kozim serem.

17.00 – Koktajl malinowy z jogurtem.

19.30 – Sałatka Cesar.

„Do sałatek robię dressingi na bazie oliwy lub jogurtu. Miksuję ze świeżymi ziołami i cytryną”
Czwartek

6.30 – Owsianka na wodzie z orzechami, cytryną i miodem.

10.00 – Tost z szynką, serem i pomidorem.

13.00 – Sałatka z fetą.

16.00 – Bitki wołowe z kaszą gryczaną i burakami.

19.00 – Kanapka z hummusem, papryką i zielonym ogórkiem.

„Gdy mam długi dzień zdjęciowy, jem duże drugie śniadanie”.
Piątek

9.30 – Cykoria z twarożkiem.

12.00 – Musli z jogurtem.

15.00 – Makaron z łososiem i kaparami w sosie mascarpone.

19.30 – Sałatka ze świeżego szpinaku, pomidorów koktajlowych, słonecznika i parmezanu w sosie musztardowo-miodowym.

„Jeśli jem kaloryczny obiad, rezygnuję z podwieczorku”
Sobota

10.00 – Grzanka z cammembertem i pomidorami.

12.00 – Jogurt z kiwi i mandarynkami oraz z otrębami i miodem.

15.00 – Chili con carne (czerwona fasola z wołowiną).

19.30 – Rukola z suszoną żurawiną i kiełkami.

„Mój tydzień jest tak zróżnicowany, że często mrożę nadwyżki jedzenia i wyjmuję, gdy brakuje mi czasu na gotowanie”
Niedziela

10.00 – Twaróg z pomidorami, kanapka razowa z szynką.

12.00 – Sok z grejpfruta.

16.00 – Pieczony kurczak, kiszone ogórki z papryką, pomidorami i cebulą.

17.00 – Kruche ciastko z konfiturą z wiśni.

20.00 – Jogurt naturalny.

„Lubię konfiturę z wiśni, którą robię latem sama. Kawę i herbatę słodzę miodem”
Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

"Dieta godna polecenia. Duży plus za urozmaicony jadłospis oraz ilość i rozplanowanie posiłków. Takie podejście gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki, a rozłożone w ciągu dnia posiłki powodują, że wieczorem nie rzucamy się do lodówki i utrzymujemy stałą wagę. Jedyne, co warto poprawić, to wymienić część mięsa czerwonego (głównie wieprzowina) i drobiu na tłuste ryby morskie. Ich brak w diecie może generować deficyt niezbędnych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 - głównie EPA i DHA. Związki te odpowiadają w organizmie m.in. za dobry wygląd skóry, co przy nieregularnym trybie życia aktorów może być bardzo przydatne".

Zobacz, dlaczego aktywna kobieta powinna regularnie sięgać po ryby: Ryby: ile jeść tygodniowo? A jeśli lubisz zaglądać gwiazdom do talerza zobacz też, co je Kasia Kępka.

WH 02/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij