Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.8

Dieta gwiazd: co je Marcelina Zawadzka

Nie ogranicza mięsa i makaronów, uwielbia sushi i je dużo owoców. Tym razem do talerza zaglądamy Marcelinie Zawadzkiej, która jako jedyna po polskiej Miss Świata dotarła do czołówki tego konkursu. Nas zachwyca nie tylko urodą i zgrabną sylwetką, ale również podejściem do zdrowego odżywiania.

WH 2015-06-01
jedzenia fot. shutterstock.com

Poniedziałek  

9.00 – Grzanka zapiekana z papryką + szklanka kakao.

12.00 – Jogurt z kiwi i otrębami.

15.00 – Sadzone jajka z gotowanymi brokułami.

17.00 – Pasta twarogowa z warzywami i chrupkim chlebem.

19.00 – Pół grejpfruta.

Odżywiam się zdrowo i racjonalnie, co pozwala mi żyć bez stresu, że przybędzie mi tu czy tam.
jedzenia fot. shutterstock.com

Wtorek

9.00 – Grahamka z polędwicą i pomidor.

12.00 – Lekki twarożek z owocami.

15.00 – Zupa pomidorowa z brązowym ryżem + dorsz z brokułami.

17.00 – Kisiel owocowy + jabłko.

19.00 – Sałatka z kurczakiem.

Moją ulubioną kuchnią jest śródziemnomorska, bogata w warzywa i białko z ryb.
jedzenia fot. shutterstock.com

Środa

9.00 – Musli z jogurtem naturalnym i owocami.

12.00 – Banan.

15.00 – Sushi – 8 californijskich maków.

17.00 – 2 średnie jabłka.

19.00 – Różne liście sałaty z tuńczykiem + kromka chrupkiego chleba.

Sushi to jeden z moich ulubionych przysmaków. Nie jestem w stanie mu się oprzeć.
jedzenia fot. shutterstock.com

Czwartek

9.00 – Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem.

12.00 – 2 chrupkie kromki + rzodkiewki + jabłko.

15.00 – Czysty barszcz + naleśniki z mięsem z indyka.

17.00 – Mała kiść winogron.

19.00 – Makaron razowy z pesto Trzeba dostarczać organizmowi wszystkich składników – nie ograniczam mięsa i makaronów.

Trzeba dostarczać organizmowi wszystkich składników – nie ograniczam mięsa i makaronów.
jedzenia fot. shutterstock.com

Piątek

9.00 – Serek wiejski + ogórek + grahamka.

12.00 – Chudy jogurt zmiksowany z ogórkiem i rzodkiewką.

15.00 – 200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami + 2 łyżki ryżu + pomidor.

17.00 – Banan.

19.00 – 100 g wędzonej ryby + 2 kromki chleba.

Kocham ekobazarki. Tam są rzeczy najwyższej jakości.
jedzenia fot. shutterstock.com

Sobota

9.00 – Musli z owocami + szklanka niskotłuszczowego mleka.

12.00 – Gruszka.

15.00 – 300 g pierogów leniwych na chudym serze + surówka z marchwi.

18.00 – 1/3 średniego melona.

19.00 – 150 g szynki + kromka chleba i kilka liści sałaty.

Gdy nie mam czasu gotować, jem dużo owoców.
jedzenia fot. shutterstock.com

Niedziela

9.00 – Twarożek + pomidor.

12.00 – Jajko na twardo + niskotłuszczowy majonez.

15.00 – Pieczony schab + 2 ziemniaki + bukiet warzyw z wody.

18.00 – 3 ciasteczka zbożowe.

19.00 – Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli W zwykłych sklepach czytam etykiety, w ekologicznych kupuję w ciemno.  

W zwykłych sklepach czytam etykiety, w ekologicznych kupuję w ciemno.
fot. alexpro9500 2014/shutterstock.com fot. alexpro9500 2014/shutterstock.com

Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

Zaprezentowane posiłki są urozmaicone i dostosowane do zapotrzebowania kalorycznego pani Marceliny. Uwzględniono w nich mleko, ale także inne źródła białka zwierzęcego, takie jak ryby (sprawdź ile ich jeść i po które ryby warto sięgnąć), jaja czy mięso. W diecie obecne są również owoce i warzywa. Wzorcowe jest również rozplanowanie posiłków w ciągu dnia. Jedyna uwaga dotyczy dość sporej ilości spożywanego twarogu. Produkt ten to głównie kazeina, która podczas trawienia w jelitach przyjmuje formę masy przypominającej żel. Spożywanie jej w sporych ilości przyczynia się do zalegania w jelitach, co może prowadzić do bólów brzucha. Proponuję zamienić czasem twaróg na rośliny strączkowe – źródła roślinnego białka.

WH 04/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij