Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Dieta gwiazd: co je Joanna Orleańska

Choć niedawno skończyła 40 lat, wciąż ma idealną figurę. Joanna Orleańska nigdy nie miała problemów z wagą, choć nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa i mięsa. Bo w diecie – jak mówi – nie chodzi o zakaz, lecz o bilans. Poznaj sekret jej szczupłej sylwetki.

WH 2015-05-07
joanna orleańska fot. East News

Poniedziałek

8.00 – 100 g twarożku i kromka chleba.

11.00 – Jogurt i kiwi.

15.00 – Pieczona cielęcina z ziemniakami, marchewką i groszkiem.

17.00 – Pomarańcza.

19.00 – Jajko na twardo, sałatka jarzynowa z łyżeczką chudego jogurtu. Do tego herbata ziołowa.

Ciepła herbata pozwala szybciej wyciszyć organizm przed snem.

Jeśli niewiele wiesz o wspaniałych właściwościach zdrowego naparu, szybko możesz uzupełnić swoje braki, czytając nasz artykuł o herbacie.

Wtorek

8.00 – Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

11.00 – Chrupkie pieczywo z pomidorem.

15.00 – 200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy z fasolką szparagową.

17.00 – Mus z jabłek.

19.00 – Gotowana ryba i różne liście sałaty.

Dieta musi być różnorodna. Wtedy masz mniejszą ochotę na przekąski.

Środa

8.00 – Jajecznica na 1/3 łyżeczki masła.

11.00 – Pół szklanki ryżu, czerwona fasola + sos vinegret.

15.00 – Warzywa i 50 g podsmażanej szynki.

17.00 – Kisiel.

19.00 – 80 g chudej kiełbasy drobiowej i chrupkie pieczywo.

Ograniczam tylko tłuszcze i słodycze. Poza ciastem mamy!

Czwartek

8.00 – Serek homogenizowany + chrupki chleb.

11.00 – 2 marchewki.

15.00 – Pieczony schab z ziemniakami.

17.00 – Naleśnik z jabłkiem.

19.00 – 50 g żółtego sera + sałatka jarzynowa z łyżeczką oliwy z oliwek.

Danie „last minute” to u mnie sałatka. Zawsze znajdziesz coś w lodówce.

Jesteś amatorką sałatek? Rzuć okiem na nasze przepisy na pyszne sałatki z gwiazdką Michelina.

Piątek

8.00 – Kasza jaglana z miodem i figami.

11.00 – Chrupki chleb z pomidorem.

15.00 – Duszona lub grillowana ryba morska + surówka z kapusty.

17.00 – Grejpfrut lub pieczone jabłko.

19.00 – Omlet ze zblanszowanymi brokułami + plaster żółtego sera.

Kocham ekobazarki. Tam są rzeczy najwyższej jakości.

Sobota

9.00 – 50 g polędwicy, sałata i kromka chleba.

12.00 – Kanapka z niskosłodzonym dżemem.

15.00 – Czysty barszcz, + dwa naleśniki z mięsem z indyka.

18.00 – Galaretka owocowa.

20.00 – 100 g wędzonej ryby.

Menu na dany dzień planuję codziennie przy porannej kawie.

Niedziela

9.00 – Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką + plasterek chudej szynki.

12.00 – Pół melona i jajko na twardo.

15.00 – Pieczony kurczak z ziołami, 2 łyżki ryżu + warzywa.

18.00 – Krem z jogurtu i owoców.

20.00 – 40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów.

Zioła dodaję do wszystkiego!

Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

"To bardzo dobrze zbilansowany program żywieniowy, potwierdzający, że wcale nie trzeba rezygnować z mięsa i pieczywa, aby utrzymać szczupłą sylwetkę. W tym przypadku kluczem do sukcesu są małe porcje rozłożone na pięć posiłków.

Proponowałbym wprowadzić więcej warzyw liściastych, jak szpinak, pietruszka czy kapusta włoska. są one dobrym źródłem kwasu foliowego, którego w tym zestawieniu może brakować. Ponadto mleko i mięso, oprócz pełnowartościowego białka, dostarczają też nasyconych kwasów tłuszczowych. Aby utrzymać prawidłowy stosunek kwasów z grupy omega-3 do omega- -6,do jadłospisu należy wprowadzić np. oleje roślinne lub orzechy."

WH 03/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij