Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.1

Dieta gwiazd: co je Joanna Jabłczyńska

Joanna Jabłczyńska udowadnia, że dieta wegańska może być smaczna i różnorodna, ale również zdrowa i dobra dla kondycji fizycznej. Aktorka od lat je tylko produkty roślinne i nie narzeka na brak energii, oddając się wielkiej pasji – kolarstwu.

WH 2016-01-05
pudding czekoladowy, budyń czekoladowy, deser fot. shutterstock.com

Poniedziałek

9.00 – Cykoria faszerowana pastą z fasoli

11.00 – Budyń czekoladowy z bananami i nerkowcami

14.00 – Pasta fasolowo-orzechowa w zapiekanej papryce

17.30 – Tagliatelle strugane z warzyw

19.30 – Sałatka z dzikiego ryżu z wege majonezem

Orzechy to moja słabość. Zjadam do ostatniego.

zupa meksykańska, chilli con carne fot. shutterstock.com

Wtorek

9.00 – Kasza po arabsku z bakłażanem w pomidorach

11.00 – Kokosowa jaglanka z ananasem

14.00 – Pulpety z soczewicy w sosie pieczarkowym

17.30 – Zupa meksykańska

19.30 – Penne w pesto z suszonych pomidorów z rukolą i tofu.

Długo robię zakupy, bo czytam każdą etykietę.

naleśniki fot. shutterstock.com

Środa

9.00 – Naleśniki z tartym jabłkiem

11.00 – Amarantus na mleku sojowym z kiwi i orzechami

14.00 – Kotleciki z ryżu i groszku z sosem pomidorowym

17.30 – Krupnik

19.30 – Meksykańskie wrapy

Praca zabiera mi tyle czasu, że brakuje go na gotowanie. Dlatego korzystam z kuchni Yestem.pl.

fot. shutterstock.com

Czwartek

9.00 – Ciecierzyca z ryżem na zielono

11.00 – Orzeźwiający mus z kaszy jaglanej i kiwi

14.00 – Tofu w sezamie z gotowanymi warzywami

17.30 – Krem z pieczarek z jarmużowymi chipsami

19.30 – Warzywne rollsy z tofu

Nie jadam mięsa z powodów zdrowotnych. Zresztą nigdy za nim nie przepadałam.

Piątek

9.00 – Pasta prowansalska z ciecierzycy

11.00 – Sałatka owocowa z cynamonem

14.00 – Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe

17.30 – Zupa krem z cukinii

19.30 – Sałatka z buraków, jabłek i sezamu (sprawdź inne przepisy na sałatki)

Uprawiam sport, więc z automatu sprawdzam ilość białka i węglowodanów.

naleśniki fot. shutterstock.com

Sobota

9.00 – Owsianka z bananem i masłem orzechowym

11.00 – Roszponka z jabłkami i pieczarkami

14.00 – Kotlety sojowe w sosie pomidorowym, z ananasem i kukurydzą

17.30 – Bakłażan z pieczarkami i czosnkiem

19.30 – Fasola czerwona z boczniakami

Piję wodę, herbaty i świeże soki.

faszerowana papryka fot. shutterstock.com

Niedziela

9.00 – Sałata ze szparagów, sałaty lodowej, kiełków i orzechów

11.00 – Owsianka migdałowo-makowa

14.00 – Placki z ciecierzycy

17.30 – Zupa ze szpinakiem, posypana prażoną dynią

19.30 – Papryka faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

 

Nie ograniczam jedzenia, ale dbam o jakość.

ogórki kiszone fot. shutterstock.com

Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk.

Duży plus za niezwykle trudne w tym przypadku zbilansowanie białka, które u wegan czynnie uprawiających sport jest nie lada sztuką (dlatego poznaj 7 warzyw bogatych w białko). Na wyróżnienie zasługuje również różnorodność i obfitość warzyw. Włączenie ich do diety daje gwarancję uzupełnienia składników regulatorowych, takich jak witaminy oraz mikro- i makroelementy.

Eliminacja z diety mleka oraz mlecznych napojów fermentowanych znacznie ogranicza podaż wapnia, a także żywych bakterii probiotycznych. Dobrym źródłem wapnia pochodzenia roślinnego są śliwki i suszone figi, a także fasola i mak. Pożyteczne bakterie mlekowe można natomiast uzupełnić z kapusty i ogórków kiszonych.

WH 09/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij