Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.0

Dieta gwiazd: co je Ewelina Lisowska?

Jej przygoda ze zdrowym stylem życia zaczęła się rok temu: najpierw ćwiczenia, później zdrowa dieta. Ewelina Lisowska szczupłą sylwetkę zawdzięcza zdrowemu odżywianiu (nawet w restauracjach) oraz bieganiu (także nocną porą).
MA 2014-12-17
fot. Łukasz Urbański fot. Łukasz Urbański

Poniedziałek

9.00 – 2 kromki żytniego chleba, serek wiejski i kawałek wędzonego łososia.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Ciemny makaron z owocami morza.

19.00 – Sałatka z różnych sałat; do tego pomidor, ogórek i kawałki gotowanego kurczaka.

Zmiany dietetyczne w moim życiu rozpoczęłam od wymiany białych bułek na żytni chleb.

Wtorek

9.00 – Jajecznica z 2 jaj na odrobinie oliwy z oliwek.

12.00 – Banan.

15.00 – Ryż, warzywa na parze, grillowana pierś z kurczaka.

19.00 – Sałatka z liści szpinaku, pokrojonych owoców (najlepiej truskawek), z dodatkiem ziaren słonecznika i kiełków.

Jem 3 duże posiłki dziennie. Owoce podjadam między nimi.
Środa

9.00 – Tradycyjna owsianka na mleku z owocami, np. nektarynkami.

12.00 – Owoc, który mam pod ręką.

15.00 – Kasza jaglana z duszoną polędwicą wieprzową, surówka z marchewki i jabłka.

19.00 – Serek wiejski z pomidorem.

W ciągu dnia piję głównie wodę, zieloną lub białą herbatę i świeże soki.
Czwartek

9.00 – Jajko na miękko, pomidor, pieczywo żytnie.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Zupa krem z cukinii, a do tego kasza jęczmienna z warzywami i kawałkami piersi z kurczaka.

19.00 – Sałatka z tuńczykiem z liści, które mam pod ręką, z dodatkiem oliwy.

Gotuję sama, a gdy wyruszamy w trasę, szukam na forach polecanych restauracji.
Piątek

9.00 – Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i bananem.

12.00 – Garść orzechów.

15.00 – Łosoś z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.

19.00 – 2 kanapki z pieczywa żytniego, z serkiem wiejskim, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Mam to szczęście, że nie przepadam za słodyczami. Soki i owoce mi wystarczają.
Sobota

10.00 – Ser mozzarella, pomidor i pieczywo orkiszowe.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Zupa kalafiorowa + kasza gryczana, polędwica wieprzowa i fasolka szparagowa.

19.00 – Sałatka z pomidorami, rukolą i parmezanem.

Staram się jeść dużo warzyw, ryb i mięs, a węglowodany dostarczać głównie w kaszach.
Niedziela

10.00 – Jajecznica z pomidorami i pieczywo orkiszowe.

12.00 – Jabłko.

15.00 – Krem z selera z orzechami włoskimi + ryż z kurczakiem i zielonym ogórkiem.

19.00 – Sałatka z tuńczykiem z puszki, z sałatą skropioną oliwą.

Codziennie jem jabłka. Są zdrowe, smaczne i dostępne w każdym warzywniaku.
Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

To menu obfituje w surowe warzywa i owoce, jaja i nabiał, ale także składniki dostarczające pełnowartościowe białko zwierzęce. Można w nim znaleźć również bardzo cenne pieczywo żytnie, kasze, fasolę czy orzechy.

Pozytywnym elementem jest liczba spożywanych o stałych porach posiłków i ich rozplanowanie. Duży plus za wyeliminowanie z kolacji produktów wysokowęglanowych i tłustych, których zjadanie pod koniec dnia przyczynia się do tycia.

W tym zestawie bardzo trudno znaleźć nieprawidłowości, jednak zalecałbym spożycie większej ilości ryb i wymianę tuńczyka na inne bardziej tłuste gatunki, zawierające większe ilości kwasów EPA i DHA.

Jadłospisy znanych osób inspirują Cię do trzymania się zdrowej diety i układania zbilansowanych posiłków? Zajrzyj do innych naszych artykułów i dowiedz się, co je Magdalena Popławska oraz co je Kasia Kępka.

WH 06/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij