Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Dieta gwiazd: co je Beata Sadowska

Jako maratonka Beata Sadowska wie, że jej mięśnie potrzebują białka, które znajduje w rybach, jajkach i nabiale. Jako kobieta i matka dba o to, by na talerzu kłaść naturalne i zdrowe produkty. Zobacz, jak wygląda jej tygodniowy jadłospis.

WH 2015-10-13
fot. Jiri Hera 2014/shutterstock.com fot. Jiri Hera 2014/shutterstock.com

Poniedziałek

7.00 – Ciepła woda z cytryną

7.30 – Zielona herbata

8.00 – Kasza jaglana z jabłkiem

10.30 – Kilka orzechów brazylijskich

12.30 – Kasza gryczana z warzywami

15.30 – Sok z marchwi

18.00 – Ryba na parze z warzywami

Do kaszy na słodko dodaję miód i olej lniany.
dieta fot. shutterstock.com

Wtorek

7.00 – Ciepła woda z cytryną

7.30 – Biała herbata

8.00 – 2 jaja na miękko, pomidor + chleb

10.30 – Łyżka pestek dyni

12.30 – Krem z cukinii

15.30 – Sok z buraka

18.00 – Makaron razowy z ciecierzycą, oliwą i pietruszką

Preferuję ciemne pieczywo na zakwasie.
dieta fot. shutterstock.com

Środa

7.00 – Ciepła woda z cytryną

7.30 – Roibos

8.00 – Hummus z burakiem

10.30 – Jabłko

12.30 – Soja z sezamem i sałatą

15.30 – Garść orzechów nerkowca

18.00 – Jaglanka z czarnuszką i rukolą

Zawsze wybieram soję niemodyfikowaną genetycznie.
dieta fot. shutterstock.com

Czwartek

7.00 i 7.30 – Tak jak zwykle

8.00 – Owsianka + mleko migdałowe

10.30 – Jogurt sojowy

12.30 – Fasolka szparagowa z kaszą pęczak

15.30 – Koktajl z pietruszki, selera i buraka

18.00 – Sałata z awokado i oliwą orzechową

2 tygodnie przed maratonem jem dużo białka, a tydzień przed – węglowodany.
ryba fot. Natalia Klenova 2015/shutterstock.com

Piątek

7.00 i 7.30 – Tak jak zwykle

8.00 – Chia z mlekiem kokosowym i mango

10.30 – Gruszka

12.30 – Zupa z soczewicy + pomidory

15.30 – Starta marchew i jabłko

18.00 – Ryba na parze + quinoa

Nie jem mięsa. Wyjątkiem jest mięso ryb, które dostarcza pełnowartościowego białka.
fot. MaraZe 2015/shutterstock.com fot. MaraZe 2015/shutterstock.com

Sobota

8.30 – Kawa z przyprawami, a wcześniej woda z cytryną

9.00 – Jajecznica z awokado

11.00 – Sok z grejpfutów

13.00 – Sushi

15.30 – Owoce pod kruszonką

19.00 – Sałata z różnościami warzywnymi

Pizza tylko z oliwą i sosem pomidorowym.
rosół, zupa, dieta, odżywianie, obiad fot. shutterstock.com

Niedziela

8.30 – Jak w sobotę

9.00 – Owsianka z owocami i olejem lnianym

11.00 – 3 daktyle

13.00 – Fasola Jaś w pomidorach

15.30 – Kawa na mleku owsianym z kardamonem, cynamonem, anyżem i miodem

19.00 – Zupa warzywna

Jeśli tłuszcze, to roślinne: lniany, sezamowy, orzechowy.

Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

Zawsze z dużą podejrzliwością zerkamy na jadłospis osoby, która czynnie uprawia sport i nie je mięsa. Większość twierdzi, że tak się nie da, a pani Beata jest bardzo dobrym przykładem zaprzeczającym tej tezie. Wprowadzenie na to miejsce ryb, jaj, nabiału oraz roślin strączkowych to idealne rozwiązanie.

Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji 2/3 białka zwierzęcego i 1/3 roślinnego, która w tym przypadku jest spełniona. Startując w maratonach, należy pamiętać o produktach stanowiących dobre źródło żelaza. Są nim otręby pszenne (zawierają go 3 razy więcej niż płatki owsiane), ale także fasola, groch i korzeń pietruszki.  

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij