Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.8

Dieta gwiazd: co je Agnieszka Sienkiewicz?

Agnieszka Sienkiewicz wie, jak przyspieszyć metabolizm: dostarcza jej tego intensywna praca na planie. Dzięki temu nie musi rezygnować z ulubionej, polskiej kuchni, ale dla zachowania szczupłej sylwetki skrupulatnie liczy kalorie.
MA 2014-11-25

Poniedziałek

8.00 – Owsianka na mleku sojowym. Dodatkowo kawa, która codziennie mnie budzi.

10.00 – Jabłko.

15.00 – 5 pierogów ruskich.

17.00 – Kawałek ciasta własnej roboty. Uwielbiam szarlotkę.

19.30 – Jogurt naturalny z musli.

Pilnuję, by ostatni posiłek był lekki i najpóźniej przed 20.00.

Wtorek

8.00 – Płatki jęczmienne na mleku sojowym.

10.00 – Jabłko.

15.00 – Sałatka z kuskusem, warzywami i kurczakiem.

17.00 – Ciastko owsiane.

19.30 – Kanapki na ciemnym pieczywie z pomidorem i mozzarellą. Zamiast masła skrapiam oliwą.

Płatki na mleku dosładzam niekaloryczną stewią.
Środa

8.00 – Musli z jogurtem naturalnym.

10.00 – 2 kromki chlebka ryżowego.

15.00 – 2 ziemniaki, jajko sadzone i mizeria.

17.00 – Kisiel w kubku.

19.30 – Sałatka z owoców, które mam pod ręką.

Latem staram się jeść młode warzywa, nowalijki. A zimą posypuję koperkiem ziemniaki, przywołując smak młodych.
Czwartek

8.00 – Jajecznica z 2 jaj, na połowie łyżeczki masła. Do tego żytnie pieczywo.

10.00 – Szklanka kefiru.

15.00 – Mała miska pomidorowej z makaronem.

17.00 – Gałka lodów sorbetowych.

19.30 – Sushi, 4 maki z łososiem.

Choć uwielbiam włoskie pasty i japońskie sushi, największą słabość mam do polskich potraw.
Piątek

9.30 – Owsianka na wodzie z borówkami i malinami.

10.00 – Jogurt naturalny.

15.00 – Kasza jęczmienna z gulaszem z wołowiny.

17.00 – Porcja galaretki, przygotowana dzień wcześniej.

20.00 – 1 łyżka ryżu z jogurtem i garścią pokrojonych owoców.

Uwielbiam węglowodany pod postacią różnych kasz.
Sobota

10.00 – Croissant z łyżeczką nutelli lub syropu klonowego.

12.00 – Jabłko albo pomarańcza.

16.00 – Pizza z szynką parmeńską i rukolą.

19.00 – Mała porcja sałatki greckiej.

W tygodniu trzymam się godzin posiłków i wielkości porcji. W weekendy sobie folguję i nie mam żadnych oporów, by wyskoczyć na pizzę.
Niedziela

10.00 – Musli z jogurtem, dosładzanym miodem.

12.00 – Szklanka truskawek. Zimą z mrożonych robię szybki koktajl na wodzie.

16.00 – W niedzielę musi być schabowy z burakami lub rosół z makaronem.

19.00 – Tost francuski (namoczony w jajku i podsmażony na patelni).

Gdy zjem więcej, rezygnuję z przekąski.
Słowo od eksperta

Dr Marek Szołtysik, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, dietetyk

"Zrównoważony i urozmaicony jadłospis. Można w nim znaleźć zarówno pełnowartościowe źródła białka, tj. drób, wołowinę, jaja, mleko i nabiał, a także owoce i warzywa czy produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym. Pani Agnieszka umiejętnie łączy dania tradycyjnej polskiej kuchni, np. schabowego, z lekkimi, pożywnymi posiłkami typu sałatka grecka. Proponuję jednak włączyć ryby, których tutaj brakuje. Oprócz pełnowartościowego białka dostarczą niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak EPA i DHA. Ich obecność w diecie przełoży się na ładny wygląd skóry, koncentrację i znacznie mniejszą podatność na stres."

Lubisz czerpać inspirację do zdrowej diety z jadłospisów znanych osób? Sprawdź też, co je Kasia Kępka oraz co je Tamara Arciuch.

WH 05/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    w zeszłym miesiącu udało mi się schudnąc 3kg chodziłam regularnie na siłownie, wspomagałam swoją diete naturalnym suplementem 2be slim który ma bogaty skład
    ~amerykanka, 2016-09-03 17:21:29
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij