Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
2.8

Dieta 1500 kcal: co jeść? Jadłospis nr 1

1500 kcal dziennie w zupełności wystarczy, by bez wyrzeczeń zrzucić 1-1,5 kg tygodniowo. Oto kompletne menu zawierające proste i szybkie przepisy. Jeżeli dorzucisz do tego kilka ćwiczeń, schudniesz jeszcze szybciej!

Anna Alchimowicz 2014-10-16
jadłospis 1500 kcal fot. Levi Brown

Na czym polega dieta 1500 kcal?

Założenie jest proste: jeśli chcesz schudnąć, musisz dostarczać swojemu organizmowi mniej kalorii, niż spalasz. W praktyce jednak nic nie jest takie łatwe. Po pierwsze, dlatego że nie zawsze wiesz, ile tak właściwie wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie na energię.

Poza tym bardzo łatwo się zagapić i zjeść zbyt dużo. Wystarczy, że sięgniesz po ulubionego batonika (np. Snickers to 260 kcal) lub dzień zakończysz ciemnym piwem (340 kcal),a Twój dzienny licznik kalorii znacząco skoczy do góry. 1500 kcal dziennie wystarczy, by bez zbędnych wyrzeczeń zrzucić 1-1,5 kg tygodniowo.

Bilans BMR – ile energii musisz mieć

Najpierw uporamy się z pierwszym problemem i pokażemy Ci, jak obliczyć BMR, czyli  Twoje podstawowe zapotrzebowanie na energię. Zrób to wg następującego wzoru: 66 + (13,7 x Twoja waga w kilogramach) + (5 x Twój wzrost w centymetrach) - (6,8 x Twój wiek w latach) = BMR. Teraz dopasuj wynik do swego trybu życia.

1. Jeżeli ćwiczysz sporadycznie albo wcale = BMR x 1,2.

2. Jesteś umiarkowanie aktywna, (spacery 2-3 razy w tygodniu, praca biurowa) = BMR x 1,375.

3. Średnia aktywność (ćwiczenia 3-5 razy w tygodniu, praca biurowa) = BMR x 1,55.

4. Duża aktywność (intensywne ćwiczenia 6-7 razy w tygodniu, praca w ruchu) = BMR x 1,725.

Dieta 1500 kcal: przykładowy jadłospis

Rozwiążmy teraz kolejny problem. Z naszym jadłospisem na cały dzień przekonasz się, że dieta nie musi być głodówką. Przygotowaliśmy 3 pełne posiłki oraz przekąski, które dostarczą Ci niezbędnych kalorii na cały tydzień. Znalazło się nawet miejsce na mały deser. A co!

Oto kompletne menu na cały dzień. Bez napinki, bez głodu i bez wyrzeczeń. Zerknij na kolejne strony i dowiedz się, jak schudnąć z apetytem.

A jaki jest Twoje popisowe dietetyczne danie? Dziewczyny, zachęcamy do wpisywania przepisów na fit deser w komentarzach pod artykułem. Najciekawsze nagrodzimy atrakcyjnymi nagrodami!

jadłospis 1500 kcal fot. Levi Brown

Śniadanie

Naleśniki z serkiem ricotta i jagodami

  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
  • 2 białka jajek,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka serka ricotta,
  • 1/4 szklanki jagód,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych,
  • 1 łyżeczka zmielonej papryki.

Wymieszaj pierwszych 5 składników. Rozgrzej patelnię i wlej połowę mikstury. Smaż 30 s, obróć i smaż 20 s. Zrób drugiego naleśnika. Wypełnij je ricottą i jagodami, zroluj, posyp migdałami i papryką.

Razem: 427 kcal

jadłospis 1500 kcal fot. Levi Brown

Przekąska

Zmiksuj:

  • 1 szklankę arbuza*,
  • 1/2 szklanki soku z granatu,
  • 1 ł yżeczkę świeżego soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki kostek lodu.

*Sok arbuza jest pełen argininy – aminokwasu zwiększającego spalanie tłuszczu i budującego mięśnie.

Razem: 117 kcal

jadłospis 1500 kcal fot. Levi Brown

Lunch

Tortilla z dzikim łososiem i salsą

  • 90 g dzikiego łososia*,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki kostek papai,
  • 1/2 średniej limonki, posiekanej,
  • 2 gotowe tortille.

Pokrojonego łososia z oliwą wstaw do piekarnika (temp. 170°C) na 15 min. Połącz składniki do sosu. Napełnij tortille.

*Kwasy omega-3, zwłaszcza te w łososiu, pomagają obniżyć poziom kortyzolu. Nadwyżkę tego hormonu naukowcy wiążą bezpośrednio z nadwyżką tłuszczu w ciele.

Razem: 376 kcal

jadłospis 1500 kcal fot. Levi Brown

Przekąska

  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny,
  • 12 orzechów pekan*,
  • 1 łyżka pestek dyni.

*W porównaniu do innych orzechów, te zawierają najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – idealnych do walki z brzuszkiem i dla lepszej elastyczności skóry.

Razem: 259 kcal

jadłospis 1500 kcal fot. Levi Brown

Kolacja

Pikantne tofu z komosą ryżową

  • 1 szklanka ugotowanej komosy (quinoa)*,
  • 60 g tofu (w kostkach),
  • 3 łyżki czerwonej i zielonej papryki (w kostkach),
  • 1 łyżka świeżej kolendry,
  • 2 łyżki awokado (w kostkach),
  • 2 łyżeczki soku z limonki.

*Sycący błonnik i białko.

Razem: 321 kcal

Jeśli chcesz wypróbować dietę 1500 kcal, zobacz koniecznie przygotowane przez nas menu na kolejne dni: jadłospis numer 2jadłospis numer 3 oraz jadłospis numer 4.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Dziewczyny, dziękujemy za wszystkie komentarze! Nagroda trafia w ręce Anetty za przepis na marchewkowe batoniki bez pieczenia. Gratulujemy!
    Womens_Health, 2016-09-21 09:17:44
  • avatar
    zgłoś
    Moje ulubione babeczki bananowe, dodaje jeszcze raz, jako juz zarejestrowany użytkownik:) co potrzebujemy? 3 dojrzałe banany, 2 jajka, 6 łyżek ksylitolu (bądź innych słodkości) 125 ml oleju kokosowego, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (najbardziej lubię orkiszowa) 1/4 szklanki otrębów (pszennych, żytnich, gryczanych... Co tylko zechcesz) 0,5 łyżeczki sody, 1lyzeczka proszku do pieczenia, ok. 1/2 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Odrobina mleka, gdyby konsystencja ciasta była za gęsta :) Jaja z cukrem i olejem dobrze miksujemy, dodajemy mąkę, rozgniecione albo zbelndowane banany i resztę składników. Ciasto przelewamy do foremek, posypujemy odrobiną czekolady i pruszymy otrębami. Pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
    Nataly01, 2016-09-19 10:21:44
  • avatar
    zgłoś
    Moje ulubione babeczki bananowe, dodaje jeszcze raz, jako juz zarejestrowany użytkownik:) co potrzebujemy? 3 dojrzałe banany, 2 jajka, 6 łyżek ksylitolu (bądź innych słodkości) 125 ml oleju kokosowego, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (najbardziej lubię orkiszowa) 1/4 szklanki otrębów (pszennych, żytnich, gryczanych... Co tylko zechcesz) 0,5 łyżeczki sody, 1lyzeczka proszku do pieczenia, ok. 1/2 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Odrobina mleka, gdyby konsystencja ciasta była za gęsta :) Jaja z cukrem i olejem dobrze miksujemy, dodajemy mąkę, rozgniecione albo zbelndowane banany i resztę składników. Ciasto przelewamy do foremek, posypujemy odrobiną czekolady i pruszymy otrębami. Pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
    Nataly01, 2016-09-19 10:21:43
  • avatar
    zgłoś
    Moje ulubione babeczki bananowe, dodaje jeszcze raz, jako juz zarejestrowany użytkownik:) co potrzebujemy? 3 dojrzałe banany, 2 jajka, 6 łyżek ksylitolu (bądź innych słodkości) 125 ml oleju kokosowego, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (najbardziej lubię orkiszowa) 1/4 szklanki otrębów (pszennych, żytnich, gryczanych... Co tylko zechcesz) 0,5 łyżeczki sody, 1lyzeczka proszku do pieczenia, ok. 1/2 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Odrobina mleka, gdyby konsystencja ciasta była za gęsta :) Jaja z cukrem i olejem dobrze miksujemy, dodajemy mąkę, rozgniecione albo zbelndowane banany i resztę składników. Ciasto przelewamy do foremek, posypujemy odrobiną czekolady i pruszymy otrębami. Pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
    Nataly01, 2016-09-19 10:21:42
  • avatar
    zgłoś
    Moje ulubione babeczki bananowe, co potrzebujemy? 3 dojrzałe duże banany, 2 jajka, 6 łyżek ksylitolu (bądź innych słodkości) 125 ml oleju kokosowego 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (najbardziej lubię orkiszowa) 1/4 szklanki otrębów (pszennych, żytnich, gryczanych... Co tylko zechcesz) 0,5 łyżeczki sody 1lyzeczka proszku do pieczenia ok. 1/2 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Odrobina mleka, gdyby konsystencja ciasta była za gęsta :) Jaja z cukrem i olejem dobrze miksujemy, dodajemy mąkę, rozgniecione albo zbelndowane banany i resztę składników. Ciasto przelewamy do foremek, posypujemy odrobiną czekolady i pruszymy otrębami. Pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.
    ~Nataly01, 2016-09-19 09:55:23
  • avatar
    zgłoś
    Moje ulubiony dietetyczny deser to ciasto bananowo-ryżowe. Nie zawiera grama cukru i jest bezglutenowe :) 4banany, półtorej szklanki mąki ryżowej, łyżeczka sody, opakowanie rodzynek. Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-45 minut. Pycha, szybko się robi i szybko znika!
    ~Chanceleee, 2016-09-18 23:44:34
  • avatar
    zgłoś
    Czekoladowe muffinki daktylowe Składniki na 9 muffinek: 3/4 szklanki mąki owsianej 1/2 szklanki mąki pelnoziarnistej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1 szklanka daktyli bez pestek 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 jajko Daktyle przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody i postawić na małym ogniu. Gotować, aż daktyle się rozpadną i utworzą gęstą papkę. Ostudzić lekko. W misce wymieszać ze sobą mąkę owsianą i pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do osobnego naczynia przełożyć sos daktylowy, mleko, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz jajko, wszystko wymieszać. Mokrą mieszankę przełożyć do suchych składników, mieszając łyżką do połączenia. Do przygotowanych foremek na muffiny nakładać ciasto do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Smacznego!
    Anetta, 2016-09-18 22:44:06
  • avatar
    zgłoś
    Zdrowe marchewkowe batoniki bez pieczenia Składniki na ok. 5 batonów: 100 g marchewki 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki daktyli garść orzechów lub bakalii (u mnie pestki dyni, orzechy ziemne, żurawina) duża szczypta cynamonu szczypta kardamonu Polewa: 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka ciemnego kakao opcjonalnie: 2 łyżki dowolnego mleka Do posypania: amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, mielone orzechy - wg uznania Daktyle zalać niewielką ilością wody, zagotować, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać do nich olej kokosowy, siemię lniane, startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, cynamon i kardamon, zmiksować przy użyciu blendera na dość gładką masę. Gdyby masa wydawałaby się Wam zbyt klejąca, dodać jeszcze trochę więcej płatków owsianych i ponownie zblendować. Dodać orzechy lub bakalie i wmieszać do masy. Pojemnik plastikowy lub prostokątną foremkę wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć całą masę i mocno docisnąć do brzegów. W rondelku rozpuścić olej kokosowy. Dodać kakao i ksylitol, podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodać niewielką ilość mleka. Polewą polać masę marchewkową. Posypać amarantusem lub innymi dodatkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rano Wyjąć masę z foremki, zdjąć folię i pokroić ostrym nożem na batoniki.
    Anetta, 2016-09-18 22:37:47
  • avatar
    zgłoś
    Mój popisowy fit dietetyczny deser, który skradł serce nie tylko mi ;) to przepyszne i zdrowe placuszki z mąki owsianej (30 dag), 1 jajka, 3 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrębów i siemienia lnianego, 1/3 szklanki mleka sojowego i szczypty sody oczyszczonej, z dodatkiem ulubionych owoców :) Gorąco polecam ! :)
    ~Marlena, 2016-09-18 20:45:24
  • avatar
    zgłoś
    uwielbiam ten przepis - banalnie prosty, szybki i pyszny - coś na pilną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego na już! teraz! ;) robi się w 5min, a składniki powinny być w kuchni każdej z nas ;) szklanka płatków owsianych, 2/3 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki masła orzechowego, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/3 (lub więcej) szklanki miodu -mieszamy, formujemy kulki i wstawiamy do lodówki pyyycha! można też dodać posiekane orzechy, co często robię.
    ~Martyniqa, 2016-09-18 20:21:52
  • avatar
    zgłoś
    120 g płatków owsianych górskich 4 łyżki rodzynek 4 łyżki nasion słonecznika lub dyni 2 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. Ligol) 50 g miodu łyżka soku z cytryny spora szczypta cynamonu Rodzynki posiekać na mniejsze kawałki. Słonecznik i/lub dynię uprażyć na suchej patelni (również można posiekać). Wsypać do naczynia, dodać płatki owsiane i cynamon. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do pozostałych składników. Skropić sokiem z cytryny, dodać miód i ponownie wymieszać. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do naczynia, docisnąć i wyrównać łyżką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na 25-30 minut. Lekko przestudzić i pokroić na kawałki wielkości małych batoników. Pycha :)
    ~Iwona, 2016-09-18 19:58:16
  • avatar
    zgłoś
    Obieram i kroję niezbyt drobno jedno jabłko, zalewam odrobina wody i rozgotowuję pod przykryciem (teraz w sezonie jesiennym dodaję też 2 śliwki). W drugim garnku 1/3 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki rodzynek zalewam 1 szklanką wrzącej wody, odstawiam na 5 min do napęcznienia. Łączę jabłka z płatkami owsianymi, można dosłodzić miodem. Zamiast rodzynek (lub też dodatkowo) można dorzucić żurawinę, jagody goji, orzechy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    torbacz, 2016-09-18 18:09:44
  • avatar
    zgłoś
    To ja polecam jaglane rafaello :D Skadniki:szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody coś do posłodzenia (u mnie miód) 180g wiórków kokosowych olej kokosowy kieliszek likieru kokosowego kilka migdałów Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i tyle samo wody. W międzyczasie kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach. Po dwóch minutach od włączenia gazu dodajemy kaszę. Gotujemy, aż będzie miękka i wchłonie większość płynu. U mnie trwało to 12 minut. Następnie garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kwadrans, aby jaglanka mogła wchłonąć resztę mleka.Kiedy masa nieco przestygnie dodajemy do niej dwie łyżki oleju kokosowego, 150g wiórków i kieliszek likieru. Zaczynamy blendować i wtedy dodajemy pozostałe mleko (ok. szklanki). W przeciwnym wypadku wiórki od razy wchłoną mleko i masa nie będzie chciała współpracować.Przekładamy do wybranej formy i posypujemy pozostałymi wiórkami (ok. 30 gramów). Układamy tyle migdałów, na ile kawałków będziecie chcieli podzielić później ciasto. Wrzucamy do lodówki na minimum 2 godziny, a po tym czasie zajadamy :) Smacznego!
    ~Klaudia Majtczak, 2016-09-18 10:28:51
  • avatar
    zgłoś
    A może fit batoniki... Składniki: – 1/2 szklanki kaszy kuskus – 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej – łyżka miodu – białko z 1 jajka – 3 łyżki słonecznika – 2 łyżki płatków migdałowych – łyżka nasion chia – 2 łyżki rodzynek – 2 łyżki jagód goji – 2 łyżki płatków orkiszowych Kaszę kuskus zalewamy gorącą kawą i odstawiamy aż wchłonie cały płyn. Pozostawiamy ją do ostygnięcia, po czym dodajemy do kaszy resztę składników z wyjątkiem białka, które ubijamy i dopiero wtedy dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na grubość ok 0,5 cm, wyrównujemy powierzchnię i przyciskamy ją łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut, po czym podwyższamy temperaturę do 210 stopni na 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, po czym kroimy ostrym nożem w podłużne batoniki.
    ~Żaneta Momo, 2016-09-17 22:35:08
  • avatar
    zgłoś
    Mój przepis na lody czekoladowo-bananowe. Gotuję kaszę jaglaną (50g) na wodzie i czekam aż ostygnie. Następnie dodaję łyżkę lub dwie ciemnego kakao i duży banan(albo dwa małe). Całość blenduję na gładką masę. Mając już krem, dodaję dwie łyżki płatków kokosu i łyżkę suszonej żurawiny. Na koniec masę przelewam małych miseczek i wkładam do zamrażarki. Po dwóch godzinach lody są gotowe. Pycha!
    ~daria, 2016-09-17 18:34:58
  • avatar
    zgłoś
    Będzie fit koktajl z odrobiną romantyzmu: Mój koktajl jest podróżą do słodkiego świata wykreowanego przez chińskiego reżysera Kar Wai Wong. To właśnie on stworzył soczysta historię życia pewnej zdradzonej kobiety. Norah Jones wyśpiewała w tym filmie słodko- gorzką opowieść o poszukiwaniu tego co najpiękniejsze w życiu. Zainspirowana tą opowieścią i zakochana po uszy w smaku jagód proponuje Wam koktajl „My blueberry nigts”, będący metaforą dążenia ku miłości- gdzie czasem jest zimno, czasem ciepło, słodycz miesza się z cierpkim smakiem, a mrok graniczy ze światłem. Zapraszam do pełnego uczestnictwa w rytuale przygotowania i picia tego koktajlu. Koniecznie z paczką chusteczek, filmem „My blueberry nigts” oraz moim jagodowym słodko-cierpkim koktajlem podanym w wykwintnym szkle teku….. To będzie prawdziwa bajka! Szklankę jagód i borówek amerykańskich zblenduj z dodatkiem soku z cytryny oraz 5 kostkami lodu. To będzie warstwa mroczna- zimna, cierpka, gęsta . Wylej na dno pucharka. Pól szklanki jagód zblenduj z jogurtem naturalnym Gęstym ZOTT, dodaj ziarenka wanilii i łyżkę miodu. Oto warstwa jasna- słodka, lekka, ciepła. Wylej ją na pierwszą warstwę. Udekoruj keksem z jogurtu oraz ulubionym ciastkiem. Włącz film i delektuj się chwilą zapomnienia...
    ~paulina, 2016-09-17 17:11:24
  • avatar
    zgłoś
    Moja propozycja to coś dla miłośników popularnego batonika Bounty. 1 szklankę kaszy jaglanej dokładnie przepłukujemy w celu pozbycia się goryczki. Następnie gotujemy ok. 20 minut razem z 2 szklankami wody i 2 szklankami mleka (możemy użyć mleka krowiego, ale osobiście preferuję wersję z mlekiem roślinnym, np.sojowym). Pod koniec gotowania kaszę słodzimy (ksylitolem, cukrem brązowym lub miodem) i dodajemy jeszcze szklankę mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Tabliczkę czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami oleju kokosowego. Do wystudzonej kaszy dodajemy 200g wiórek kokosowych (najzdrowsze są te niesiarkowane) i wszystko razem blendujemy. Do szklanek lub słoiczków wykładamy na zmianę kaszę jaglaną i czekoladę. Deser jest bardzo smaczny, a zarazem zdrowy, a smak kaszy prawie niewyczuwalny ;)
    ~mona.ann.julie, 2016-09-17 15:00:26
  • avatar
    zgłoś
    Ryż z mango i malinami Składniki : - ryż basmati (100gram) - mleko kokosowe bez cukru (125 gram) - mago 280 gram - maliny świeże 125g - miod pszczeli 48 gram - ekstrat waniliowy 1 gram Gotujemy ryż na średnim ogniu ok 15 min, co jakiś czas mieszając . jeżeli zabraknie wody, a ryż zacznie przywierać dolewamy trochę więcej. kiedy ryż się ugotuje i wypije całą wodę dodajemy mleko kokosowe i ekstrakt. zmniejszmy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 3 minuty. w międzyczasie pozbawiamy mango pestki, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym miodem i dusimy cały czas mieszając ok 3 minuty. do miseczki nakładamy ugotowany ryż, na wierzchu układamy uduszone mango i świeże maliny. K: 390. (Wcześniej napisałam ten sam przepis z nicku Limonka)
    Limonka27, 2016-09-17 14:55:19
  • avatar
    zgłoś
    Ryż z mango i malinami Składniki : - ryż basmati (100gram) - mleko kokosowe bez cukru (125 gram) - mago 280 gram - maliny świeże 125g - miod pszczeli 48 gram - ekstrat waniliowy 1 gram Gotujemy ryż na średnim ogniu ok 15 min, co jakiś czas mieszając . jeżeli zabraknie wody, a ryż zacznie przywierać dolewamy trochę więcej. kiedy ryż się ugotuje i wypije całą wodę dodajemy mleko kokosowe i ekstrakt. zmniejszmy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 3 minuty. w międzyczasie pozbawiamy mango pestki, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym miodem i dusimy cały czas mieszając ok 3 minuty. do miseczki nakładamy ugotowany ryż, na wierzchu układamy uduszone mango i świeże maliny. K: 390.
    ~Limonka, 2016-09-17 14:48:38
  • avatar
    zgłoś
    Brownie z batatów z malinami: - 350g batatów - tabliczka gorzkiej czekolady - 50g daktyli bez pestek - dojrzały banan - 1 łyżka kakao naturalne - 1 łyżka mąki kokosowej - 3 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki sody - świeże lub mrożone maliny 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem tak żeby były całe zakryte wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Żeby się namoczyły. 2.Obieramy bataty ze skóry i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Aż będą miękkie. W tym czasie rozpuszczamy tabliczke czekolady z olejem kokosowym nad kąpielą wodną. 3. Bataty, namoczone daktyle i banana blendujemy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i blendujemy na gładką masę. 4. W misce mieszamy suche skladniki tj. Kakao, sodę, mokę. 5. Całe jajka ubijamy na piane, aż zbieleje ok. 7 min. Dodajemy zblendowaną papkę z batatów i chwilę miksujemy na najniższych obrotach. 6. Dodajemy suche składniki z miski i miksujemy na najniższych obrotach aż sie wszystko połączy. 7. Masę wykładamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21x21 cm, posypujemy malinami i pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut, aż po nakluciu ciasta drewnianym patyczkiem bedzie suchy. Polecam przepyszne dla czekoladowych łasuchów :-)
    lauritka87, 2016-09-17 13:41:42
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij