Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dania z ziołami [proste przepisy, zaskakujące smaki]

Ryż z krewetkami po tajsku z dodatkiem bazylii, tagliatelle z estragonem i groszkiem, tarta z jeżynami i tymiankiem, a do tego drinki z lawendą i masełka ziołowe. Brzmi pysznie? Smakuje jeszcze lepiej. Czas na zieloną rewolucję!

pikantne tajskie krewetki z bazylią Fot. Christina Holmes, stylizacja jedzenia: Victoria Granof/Cornelia Adams

1. Pikantne tajskie krewetki z bazylią

Bazylia i pomidor? Może jeszcze z mozzarellą? Nie na naszej zmianie! Tym razem zielone listki wypełnione po brzegi zwalczającymi nowotwory fitochemikaliami dorzucamy do kuchni tajskiej.

Składniki odżywcze w 1 porcji:

  • 320 kcal
  • 6 g tłuszcze (4,5 g tł. nas.)
  • 39 g węglowodany
  • 8 g cukier
  • 1 g błonnik
  • 27 g białko

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sriracha
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 500 g dużych krewetek (świeżych lub mrożonych, oczyszczonych, obranych)
  • 1 czerwona papryka, paski
  • 1/2 szklanki bazylii
  • 2 szkl. ryżu basmati, ugotowanego

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier i sos sriracha .
  2. Na średnim ogniu ustaw patelnię i podgrzej olej. Dodaj imbir i smaż ok. 1 min, cały czas mieszając. Dorzuć krewetki i podsmażaj ok. 3 min (powinny być lekko zaróżowione, ale nadal przezroczyste w środku). Przełóż krewetki do miski.
  3. Na patelnię wrzuć paprykę i podsmażaj ok. 2 min, cały czas mieszając. Papryka ma być lekko chrupiąca. Następnie z powrotem wrzuć krewetki patelnię i wlej mieszaninę mleka kokosowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj kolejną minutę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze świeżą bazylią.
  4. Podawaj na ciepło z ryżem basmati. Na talerz dorzuć jeszcze parę listków bazylii dla smaku, dekoracji i zdrowia.

Świeże zioła prosto z Twojego domowego zielnika? Nic prostszego! Zobacz nasz poradnik, jak hodować zioła na parapecie.

Fot. Christina Holmes, stylizacja jedzenia: Victoria Granof/Cornelia Adams

2. Drink z lawendą i truskawkami

O aromatycznych właściwościach jej kwiatów przeczytasz na kolejnych stronach. Teraz skupimy się na łodydze i liściach (są jadalne), które dorzucone do napojów ukoją skołatane nerwy i wyregulują pracę jelit.

Świeże kwiaty wykorzystaj jako jadalny dodatek dekoracyjny. Z suszonych zrób lawendowy cukier (dodaj do cukru i trzymaj w zamknięciu przez kilka tygodni). Pasuje do ciast i kremów.

Składniki:

  • szklanki truskawek, grubo posiekanych
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka świeżej lawendy + do przybrania
  • 2 szkl. czerwonego octu winnego
  • woda gazowana

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj truskawki z cukrem i lawendą. Przykryj i włóż do lodówki na 24 godz. (gdy sok z truskawek puści, mieszanina będzie miała konsystencję syropu).
  2. Oddziel płyn od owoców – możesz do tego użyć sitka z drobnymi oczkami. Do soku dolej ocet winny.
  3. Do szklanki wrzuć lód, dodaj 1 łyżkę syropu i dolej wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj. Ozdób kwiatami lawendy.

WYPRÓBUJ TAKŻE: 5 przepisów na zdrowe drinki

tagliatelle z groszkiem ricottą i estragonem Fot. Christina Holmes, stylizacja jedzenia: Victoria Granof/Cornelia Adams

3. Tagliatelle z groszkiem, ricottą i estragonem

Świeże zioła nie wytrzymują wysokich temperatur. Ale estragon z potyczki w garnku wychodzi idealnie miękki, wciąż smaczny i aromatyczny. Z nim nawet najprostsze danie wydaje się kulinarnym odkryciem. Co więcej, oprócz smaku zapewnia także dawkę cennego żelaza.

ZOBACZ KONIECZNIE: TOP 10 - najlepsze zioła i ich właściwości

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 340 kcal
  • 12 g tłuszcze (5 g tł. nas.)
  • 42 g węglowodany
  • 3 g cukier
  • 3 g błonnik
  • 18 g białko

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, poszatkowana
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 1 łyżka świeżych listków estragonu
  • 230 g makaronu tagliatelle (możesz też użyć fettuccine lub linguine)
  • 1 szkl. półtłustej ricotty
  • 1/4 szkl. startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni podgrzej oliwę. Dodaj szalotkę, groszek i estragon. Podgrzewaj ok. 2-3 min, aż groszek będzie jasnozielony, a danie zacznie obłędnie pachnieć. Zdejmij z ognia.
  2. Ugotuj makaron al dente. Odcedź.
  3. Jeszcze raz patelnię postaw na średnim ogniu. Dodaj ricottę, parmezan, sól i pieprz oraz 1/2 szkl. wody. Wymieszaj dokładnie. Dodaj makaron i gotuj ok. minuty, dolewając w razie potrzeby więcej wody.

    UWAGA: Estragon nie powinien być gotowany długo, bo potrawa stanie się zbyt gorzka. Zioło dodawaj zawsze pod koniec gotowania (maks. 15 minut).

tarta z jeżynami i tymiankiem Fot. Christina Holmes, stylizacja jedzenia: Victoria Granof/Cornelia Adams

4. Tarta z jeżynami i tymiankiem

Chociaż to mięta zasługuje na miano ziołowej królowej deserów, w tej grze o tron wyrósł jej konkurent. Tymianek zaskakująco dobrze współgra ze słodkimi potrawami. Poza tym zapewnia dawkę kwercetyny – przeciwutleniacza, który obniża ciśnienie krwi.

Składniki odżywcze w jednej porcji:

  • 260 kcal
  • 13 g tłuszcze (2 g tł. nas.)
  • 23 g węglowodany
  • 8 g cukier
  • 1 g błonnik
  • 6 g białko

Składniki (z 1 tarty wyjdzie 12 porcji):

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego ciasta francuskiego
  • 110 g miękkiego sera koziego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku + 4 gałązki
  • 170 g jeżyn

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź ciasto. Jeszcze chłodne rozwiń na arkuszu papieru do pieczenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  2. Zmiksuj na gładką masę: kozi ser, jogurt, jajko, miód, skórkę cytrynową i sól. Dorzuć listki świeżego tymianku.
  3. Rozsmaruj masę serową na środku ciasta, zostawiając na jego brzegach 2 cm przestrzeni bez masy (ciasto w piekarniku urośnie i uformują się z niego krawędzie). Rozłóż jeżyny. Piecz ok. 25 min (krawędzie ciasta powinny być lekko zezłocone, a masa serowa twarda).
  4. Wyjmij z piekarnika i ozdób gałązkami tymianku. Podawaj na ciepło lub w temp. pokojowej.
masełka ziołowe przepisy Fot. Christina Holmes, stylizacja jedzenia: Victoria Granof/Cornelia Adams

Masełka ziołowe

Opowieści o tym, jakoby tłuszcze nasycone wywoływały choroby serca, możemy włożyć między bajki. Oto kilka apetycznych kombinacji, dzięki którym masło wróci do gry (i Twojej kuchni) w pięknym stylu.

Sposób przygotowania:

Wyjmij kostkę z lodówki. Gdy będzie miękka, rozgnieć ją widelcem na talerzu. Dodaj zioła. Zawiń w papier pergaminowy, formując rulon, i wstaw do lodówki do schłodzenia.

koperek + kapary + dymka

  • Pasuje do: ryb

natka + skórka z limonki + kumin

  • Pasuje do: drobiu

kolendra + parmezan + wędzona papryka

  • Pasuje do: gotowanej kukurydzy

mięta + skórka z limonki

  • Pasuje do: Makaronów

rozmaryn + skórka z pomarańczy + pieprz

  • Pasuje do: wieprzowiny

szczypiorek + czosnek + ser pleśniowy

  • Pasuje do: steków

WH 06/2017

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką? Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź na stronę najlepszego Trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Podejście, które o lata świetlne wyprzedza konkurencje! Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź na stronę najlepszego Trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl który w ciągu tygodnia odmieni Twoje życie! Pozbądź się tłuszczu na zawsze, zbuduj piękna smukłą sylwetkę lub wspaniałe muskularne ciało! Pokaż na co Cię stać i wejdź na www.igortreneronline.pl !
    LOVESPORT, 2017-09-12 21:33:07
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij