Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.3

Czekolada: przepisy nie tylko na słodko

Pomysł na wykorzystanie w kuchni czekolady? Jasne, możesz zrobić ciasto, ale czy nie lepiej zaskoczyć gości wykwintnymi przystawkami, wołowiną z sosem czekoladowym lub sufletem? Poznaj proste przepisy na pyszne dania.

Katarzyna Górna-Drzewosz 2015-01-28
czekolada fot. shutterstock.com

Przepis na suflety czekoladowe

Przygotowanie tych czekoladowych sufletów dla Was i dla znajomej pary zajmie nie więcej niż 25 minut.

Składniki:

  • 60 g cukru pudru,
  • 1 duża, czubata łyżka ciemnego kakao,
  • l białko z 4 dużych jaj,
  • odrobina ekstraktu z wanilii,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 25 g gorzkiej czekolady (85% kakao), drobno posiekanej,
  • szczypta cukru pudru do posypania.

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj 4 kokilki na suflety.

2. Cukier puder i kakao przesiej do miski i odłóż ją na bok. Do drugiej wbij białka jajek, wanilię i szczyptę proszku do pieczenia. Dodając resztę cukru, ubij na sztywno.

3 Do sztywnej piany powoli dodaj cukier wymieszany z kakao oraz posiekaną czekoladę. Masę wlej do wszystkich miseczek równo, tak by suflety podobnie wyrosły.

4 Kokilki ułóż na głębokiej blasze i podlej do połowy wrzącą wodą. Piecz 10-12 minut, aż wyrosną ponad krawędzie. Gdy lekko przestygną, posyp delikatnie cukrem pudrem.

Kcal w 1 suflecie: 151

Wartości odżywcze w 1 suflecie: 4,1 g białka · 27,7 g węglowodanów · 22,4 g cukru · 2,8 g tłuszczu · 1 g błonnika

Uwielbiasz słodycze? Okazuje się, że mogą być i pyszne i zdrowe. Wystarczy odrobina kreatywności. Wypróbuj nasze 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

czekolada fot. shutterstock.com

Przepis na stek wołowy z sosem czekoladowym

Stek z czekoladowym sosem to wcale nie jest propozycja tylko dla dziewczyn. Twój facet też może się do niej przekonać, bo połączenie smaków jest naprawdę fajne.

Sztuka steka

Jednak jeśli stek ma być niebem w gębie, uczyń ze smażenia ceremoniał.

Sztuka mięsa

Możesz zrobić steki z różnych części wołowego mięsa. Używając polędwicy, na pewno nie wtopisz. Kupuj mięso w takich sklepach, które sprzedają je z certyfikatem QMP. Masz gwarancję, że kupujesz wartościowe i świeże mięso.

Sztuka smażenia

Mięso musi mieć temperaturę pokojową. Smaż je na oleju rzepakowym (kładź je na bardzo gorącym oleju) lub maśle klarowanym (najpierw połóż mięso na rozgrzaną patelnię, a potem dodaj masło). Zawiń w folię na kilka minut, na koniec polej... sosem czekoladowym.

Składniki:

  • 4 duże łyżki oleju,
  • 800 g polędwicy wołowej (4 porcje),
  • sól i pieprz.

Do sosu:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka wody,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 20 g gorzkiej czekolady (85% kakao) połamanej na drobne kawałki.

Wykonanie:

1. Zanim cokolwiek zrobisz, ustaw piekarnik na 220 ºC. Na patelni rozgrzej mocno olej i wrzuć mięso. Smaż 2,5 minuty z każdej strony, zdejmij z ognia, posól.

2. Przełóż steki na blachę i piecz w piekarniku przez 7-8 minut, jeśli chcesz, by był średnio wysmażony, 12 minut – dobrze wysmażony i 15 minut – mocno przypieczony. Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika, zawiń w folię do pieczenia i zostaw na kilka minut.

3. Teraz przygotuj sos. Przelej soki z mięsa do rondelka. Dolej oliwy, wody, octu i doprowadź do wrzenia. Dodawaj kawałki czekolady. Gdy się roztopią, polej sosem stek.

Kcal w porcji czekolady: 51

Wartości odżywcze w 1 kawałku mięsa: 42 g białka · 0 g węglowodanów · 0 g cukru · 25 g tłuszczu · 0 g błonnika

Wartości odżywcze w 1 łyżce sosu: 0,3 g białka · 3,4 g węglowodanów · 3,2 g cukru · 4,1 g tłuszczu · 0,2 g błonnika

czekolada fot. shutterstock.com

Przepis na przekąski z tuńczykiem

Tuńczyk z czekoladą – takimi kanapkami na pewno zrobisz wrażenie. Przygotowanie nie jest ani trudne, ani nie zabiera dużo czasu – wystarczy 10 minut.

Składniki:

  • 300 g świeżego tuńczyka bez skóry, pokrojonego na 12 małych kawałków,
  • 2 duże łyżki octu balsamicznego,
  • sok z połowy limonki,
  • 3 duże łyżki oliwy extra vergine,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz.

Do dekoracji:

  • 30 g ciemnej czekolady (85-90% kakao) połam na małe kawałki,
  • rozmaryn.

Wykonanie:

1. Z octu balsamicznego, oliwy, limonki i szczypty soli zrób marynatę. W dużym naczyniu umieść kawałki tuńczyka i pozwól mu poleżeć ok. 30 minut. Ty też się w tym czasie nie przepracowuj.

2. Teraz ułóż kawałki ryby na dość dużym talerzu i potraktuj je solą i pieprzem.

3. Na koniec zrób to, w czym jesteś specjalistką – udekoruj danie. Na każdym kawałku ryby połóż kawałek czekolady i liść rozmarynu.

Kcal w porcji czekolady: 65

Wartości odżywcze w 1 kawałku: 6,1 g białka · 1,8 g węglowodanów · 1,6 g cukru · 3,8 g tłuszczu · 0,1 g błonnika

Na czekoladzie gorzkiej świat się nie kończy. Na sklepowych półkach znajdziesz też czekoladę surową, organiczną lub bez dodatku cukru. Pierwsze słyszysz? To przeczytaj koniecznie o czekoladowej rewolucji i zobacz, w których znajdziesz najwięcej cennych antyoksydantów i jednocześnie – najmniej kalorii.

czekolada fot. shutterstock.com

Przepis na bezy czekoladowe

Te małe bezy lub – jak mówią inni – języczki nie powinny ujść Twojej uwadze. Są trochę wymagające, ale ich smak zrekompensuje wysiłek. Przygotowanie 12 bez zajmie 2 godziny.

Składniki:

  • białka z 2 jajek,
  • 110 g przesianego cukru pudru,
  • 3-4 łyżki masła czekoladowego bez cukru o obniżonej zawartości tłuszczu.

Wykonanie:

1. Białka dodaj do miski i ubijaj trzepaczką, wsypując powoli cukier. Ubij na sztywno, aż piana będzie się szkliła. Pamiętaj, że lepiej ubije się białko z jajek w temperaturze pokojowej, dlatego zanim zaczniesz ubijać pianę, 15 minut wcześniej wyciągnij jajka z lodówki.

2. Ułóż na blasze do pieczenia papier, a potem za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij kulki wielkości śliwki, pozostawiając między nimi odpowiedni odstęp.

3. Drzwi piekarnika zostaw lekko uchylone i piecz około 60 minut. Potem wyłącz piekarnik, ale zostaw w nim bezy na kolejne 45 minut.

4. Czekoladą sklej bezy jak kanapki. Mniam!

Kcal w 1 bezie: 134

Wartości odżywcze w 1 bezie: 2,4 g białka · 30,6 g węglowodanów · 11,8 g cukru · 2,7 g tłuszczu · 4,2 g błonnika

czekolada fot. shutterstock.com

Przepis na drinka z czekoladą

W założeniu ten napój spożywany po jedzeniu ma poprawić trawienie. My zapewniamy, że będzie też świetnie smakował. Przygotowanie 12 porcji zajmie 15 minut.

Składniki:

  • 55 g ciemnej czekolady (80% kakao),
  • 200 ml wódki albo ginu,
  • l ćwiartka cytryny,
  • odtłuszczone kakao do posypania brzegów.

Wykonanie:

1. Ciemną czekoladę połam i delikatnie rozpuszczaj w wodnej kąpieli. Rób to w niskiej temperaturze, nie doprowadzając do wrzenia. Cały czas delikatnie mieszaj gęstą masę.

2. Do rozpuszczonej czekolady delikatnie dodawaj alkohol, cały czas mieszając na gładką masę. Na koniec dodaj czekoladowy likier, znów wymieszaj i odstaw – niech się schłodzi.

3. Gdy czekoladowo-alkoholowy mus chłodzi się w lodówce, przygotuj 12 szklanych kieliszków i natrzyj ich krawędzie cytryną, a następnie zanurz w sypkim kakao. Na koniec wlej do każdego z nich (uważaj na posypane brzegi kieliszka) schłodzony mus. Jeden shot wystarczy, by znajomi uznali, że jesteś genialna!

Kcal w 1 drinku: 88

Wartości odżywcze w 1 drinku: 0,2 g białka · 4,8 g węglowodanów · 4,8 g cukru · 2,6 g tłuszczu · 0,2 g błonnika

Czasem impreza nie kończy się na jednym drinku. Zastanawiałaś się może ostatnio, dlaczego kac z wiekiem jest coraz gorszy? My też – dlatego o odpowiedź poprosiłyśmy eksperta.

WH 01/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij