Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Cytrusy: nieznane gatunki i odmiany

Rzuć okiem na nasz przewodnik po najbardziej egzotycznych gatunkach i odmianach cytrusów. Klementynka, kumkwat i yuzu to mniej znani, a równie zdrowi kuzyni pomarańczy, grejpfruta i limonki. Oto krótka charakterystyka rzadziej spotykanych owoców cytrusowych.

Magda Sadowska 2015-07-07
fot. shutterstock.com

Klementynka

Mała, słodka i zazwyczaj bezpestkowa odmiana mandarynki. Świetna sama i jako dodatek do sałatek.

Kumkwat

Małe owoce można jeść w całości. Ich miąższ ma gorzki smak, ale skórka jest zaskakująco słodka. Nadaje się do przetworzenia na dżemy i ciasta.

Tangerynka

Krzyżówka mandarynki (ma od niej ciemniejszą skórkę) i grejpfruta, z charakterystycznym guzem na czubku. Bogata w smaczny, słodko-kwaśny sok.

Ugli

Ten soczysty owoc o kształcie gruszki pochodzi z Jamajki, nie ma pestek i smakuje jak mandarynka z miodem.

Yuzu

Ma cytrynowo-mandarynkowy smak; można jeść zarówno miąższ, jak i skórkę.

Pod lśniącą skórką owoców cytrusowych buzuje wnętrze o smaku tak mocnym i świeżym, że już sam jego zapach przynosi orzeźwienie, dodaje energii i obniża poziom stresu. Dzięki równowadze między intensywną słodyczą a wykrzywiającą twarz kwaśnością cytrusy są idealnymi składnikami niezliczonej ilości dań. Zainspiruj się naszymi przepisami na pyszne dania z owocami cytrusowymi i nauczy się robić drinka z rozmarynem i grejpfrutem

WH 05/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij