Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Co nas kręci w lodach?

Lody włoskie, gałkowe, na patyku... Bardziej niż dla ochłody są dla przyjemności. Tylko ile kalorii mają lody? Wliczając dodatki – całkiem sporo, ale jak na taką rozkosz, koszt jest niewielki.
KD 2014-10-17
fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com

Ile gałek?

Lekką konsystencję lody włoskie uzyskują przez napowietrzenie – nawet 45% objętości takiego deseru to powietrze. Jedząc je oczami, najesz się bardziej niż gałkowymi – te są bardziej zbite. Lody mleczno-owocowe mają w składzie ok. 2,5 g tłuszczu, śmietankowe ok. 8%. W jednej gałce jest ok. 2 łyżeczek cukru.

Smaki i dodatki

Jak wynika z danych TNS OBOP, Polacy najczęściej sięgają po lody śmietankowe (dla ponad 30% to ulubiony smak). Lepiej jednak wybierać te mleczno-owocowe. Śmietankowe mają nawet o 1/3 więcej kalorii niż lody owocowe. Dwie śmietankowe gałki to około 165 kcal, nie wliczając w to czekoladowej polewy i posypki.

Wafelek czy pucharek?

Lekki z pozoru wafel (waży zaledwie kilka gramów) w prawie 80% składa się z węglowodanów. Jego kaloryczność stanowi niewielką część ładunku energetycznego całego deseru, chyba że w środku oblany jest utwardzoną, słodką polewą. Zrezygnuj z wafla, jeśli się odchudzasz lub jesteś na diecie bezglutenowej.

Ukręć sobie zdrowe lody

A raczej orzeźwiający sorbet. Zmieszaj 300 ml soku pomarańczowego i 300 ml wody. Przelej to wszystko do kubeczków po jogurtach. Wsadź w nie drewniane lub plastikowe patyczki i włóż do zamrażalnika. Przy odrobinie cierpliwości uzyskasz w ten sposób lody na patyku bez dodatku chemii, za to ze sporą dawką witaminy C – a ta, jak wiadomo, przeciwdziała starzeniu.

Zdrowe słodycze istnieją. Z naszymi prostymi przepisami zrobisz je sama: 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

WH 02/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij