Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.5

Chłodnik litewski, ogórkowy i pomidorowy: przepisy na zupy na zimno

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to dobrze trafiłaś. Chłodniki to idealne dania na gorące dni. Są zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Jeśli zastanawiasz się, co na obiad, to mamy dla Ciebie aż 3 propozycje. Wypróbuj nasze proste przepisy na chłodnik litewski, ogórkowy lub pomidorowy i zobacz, jak smakują zupy na zimno.

Aldona Mioduszewska 2016-05-18
chłodnik, zupa fot. shutterstock.com

Jak byś nie kombinowała, chłodnik w upalne dni to dietetyczny hit – zdrowy, smaczny i niekłopotliwy w przygotowaniu. Letnia dieta nie może się bez niego obejść. Już sama nazwa przywodzi na myśl przyjemny chłód w upalne dni.

Orzeźwiający kefir czy jogurt, świeża, wreszcie nieszklarniowa zielenina to bomba białkowo-witaminowa. Na dodatek przyrządzenie chłodnika nie wymaga umiejętności kulinarnych i nie zabiera czasu — robi się go błyskawicznie.

A korzyści jest wiele: przede wszystkim dużo zdrowia — bo chłodnik przygotowuje się bez gotowania i witaminy nie są niszczone przez wysoką temperaturę — niepowtarzalny smak kojarzony tylko z latem i wreszcie przyjemne orzeźwienie.

Jogurt to cenne źródło wapnia i białka, tolerowanych nawet przez osoby uczulone na laktozę. Kefir — naturalny regulator przemiany materii. Baza z jogurtu, kefiru czy kwaśnego mleka wpływa dodatkowo na lepsze przyswajanie witamin i soli mineralnych. Może być też chłodnik na bazie czerwonego wina. Pyszny, zdrowy i robiący wrażenie. Zatem do dzieła.

Chłodnik ogórkowy na poprawę odporności

Jego mocne strony:

  • wzmacnia odporność,
  • obniża ciśnienie,
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów,
  • poprawia trawienie,
  • przyspiesza wydalanie toksyn.

Czego potrzebujesz:

  • kubek 500 ml jogurtu lub kefiru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 mały świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego koperku
  • sól, pieprz

Jak przyrządzasz:

Obierz ogórki i posiekaj w kostkę. W misce utrzyj wyciśnięty w prasce czosnek z solą, dodaj oliwę, dobrze wymieszaj, dodaj do tego łyżkę lub dwie przegotowanej wody i jogurt, roztrzep łyżką lub trzepaczką, posiekaj orzechy włoskie (możesz, ale nie musisz, sparzyć je i obrać przed posiekaniem), dodaj sól, pieprz i koperek (posiekany). Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły.

  • Przepis na: 2 osoby.
  • Przygotowanie: ok. 10 min.
  • Wartość kaloryczna: porcja – ok.117 kcal

chłodnik, zupa fot. shutterstock.com

Chłodnik litewski na detoks

Jego mocne strony:

  • wpływa na produkcję hemoglobiny,
  • odnawia czerwone krwinki,
  • oczyszcza krew,
  • reguluje przemianę materii,
  • usprawnia krążenie.

Czego potrzebujesz:

  • kubek 500 ml kefiru
  • kubek 250 ml jogurtu
  • pęczek botwinki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag pieczonej cielęciny lub pierś kurczaka
  • 1 mały świeży ogórek
  • 8 rzodkiewek
  • sól, pieprz, cukier,
  • pół cytryny
  • koncentrat barszczu

Jak przyrządzasz

Botwinę opłucz, pokrój w paski, wrzuć na 10 min do wrzącej wody zakwaszonej cytryną. Umytą zieleninę posiekaj. Kefir połącz z jogurtem, roztrzep, dodaj przestudzoną botwinę, posiekane warzywa, mięso pokrojone w paski. Dodaj koncentrat barszczu. Dopraw. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z ćwiartkami jajek.

  • Przepis na: 2 osoby.
  • Przygotowanie: 25 min.
  • Wartość kaloryczna: porcja – ok.110 kcal

chłodnik, zupa fot. shutterstock.com

Chłodnik pomidorowy odmładza i dodaje wigoru

Jego mocne strony:

  • obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego
  • zawarte w nim silne przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się
  • zapobiega zawałom i zakrzepom w naczyniach krwionośnych
  • witaminy z grupy B znajdujące się w rodzynkach poprawiają pracę mózgu
  • chroni przed rakiem prostaty (podaj go swojemu chłopakowi, tacie lub bratu)

Czego potrzebujesz:

  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina (merlot lub pinot noir)
  • 10 dag pieczonego mięsa (pierś kurczaka)
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Jak przyrządzasz:

Orzechy obierz, następnie sparz, obierz ze skórki, posiekaj. W misce zmieszaj trzepaczką sok z winem, dodaj rodzynki, orzechy, pokrojone w kostkę mięso, dopraw solą, pieprzem i cukrem, posyp natką. Wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

  • Przepis na: 2 osoby.
  • Przygotowanie: 10 min.
  • Wartość kaloryczna: porcja – ok. 614 kcal 

A słyszałaś o czymś takim jak zupy ze smoothie? To owocowo-warzywne gęste zupy-kremy, do których dodajemy np. kasze i orzechy. Spróbuj, bo i zdrowe to, i smaczne.

F 2003/06

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij