Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Bakterie jelitowe: dieta wspomagająca

Im większą różnorodność szczepów przyjmujesz, tym lepsze jest Twoje trawienie, odporność i samopoczucie. Żeby wesprzeć bakterie jelitowe jak najskuteczniej, zastosuj kombinowaną strategię z wykorzystaniem różnych składników diety. Jogurt naturalny i czosnek to tylko dwa z wielu dostępnych rozwiązań. 

Michał Gołębiewicz 2015-09-16
czosnek fot. shutterstock.com

Naukowcy wiedzą już, że jelita i mieszkające w nich bakterie odgrywają rolę o wiele ważniejszą niż po prostu trawienie. Wpływają bardzo mocno m.in. na odporność, równowagę hormonalną, a nawet nastrój i samopoczucie. Dlatego spytaliśmy ekspertów o wspomagające je probiotyki. Sprawdź, czy faktycznie są skuteczne.

Naturalnie

Wieloletnie doświadczenie życiowe ludzkości wskazuje, że naturalnie fermentowane produkty są korzystne dla zdrowia, nawet jeśli nie wiemy, jakie dokładnie szczepy bakterii zawierają. Jedz ich jak najwięcej, zwłaszcza warzyw.

Mlecznie

Przetwory mleczne są dla bakterii naturalnym środowiskiem i świetnym nośnikiem, który zwiększa szanse, że dotrą do jelita żywe i aktywne. Zawierają laktozę, która jest naturalną pożywką dla mikroorganizmów.

Tych nazw szukaj na opakowaniach jogurtów. Nazwa szczepu bakterii to tylko pierwsza z istotnych informacji. Obok niej na probiotyku powinna być oznaczona ich ilość:

  • Bifidobacterium lactis DN 173 010, Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12;
  • Bifidobacterium breve Yakult, Bifidobacterium infantis 35624;
  • Bifidobacterium lactis HN019 (DR10), Bifidobacterium longum BB536;
  • Enterococcus LAB SF 68, Escherichia coli Nissle 1917;
  • Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus acidophilus NCFM;
  • Lactobacillus casei DN-114 001, Lactobacillus casei CRL431;
  • Lactobacillus casei F19, Lactobacillus casei Shirota;
  • Lactobacillus johnsonii LA1 (Lj1), Lactobacillus lactis L1A;
  • Lactobacillus plantarum 299V, Lactobacillus reuteri ATTC 55730;
  • Lactobacillus rhamnosus ATTC 53013 (LGG), Lactobacillus rhamnosus LB21;
  • Lactobacillus salivarius UCC118, Saccharomyces cerevisiae (boulardii) lyo.

Suplementacyjnie

Jeśli Twoje bakterie mają szczególnie pod górkę, wspieraj się suplementami diety. Wybieraj te, które mają ok. 1010 jednostek bakterii na koniec terminu ważności oraz są w kapsułach, dzięki którym bezpieczne dotrą do jelit.

Prebiotycznie

Jedz jak najwięcej żywności, która będzie pożywką dla bakterii. Do najlepszych prebiotyków należą: cykoria, topinambur, czosnek, por, cebula, szczypiorek, szparagi, niedojrzałe banany czy zbożowe produkty pełnoziarniste.

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij