Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Awokado: przepisy na proste dania

Tym razem mamy dla Ciebie 3 proste i smaczne przepisy. Wybierz awokado faszerowane tuńczykiem, sałatkę z łososiem lub awokado z sosem winegret. Możesz też spróbować całą trójkę. A co! W końcu ten owoc to prawdziwa bomba zdrowia i smaku.

Marek Szecht 2016-05-06
awokado fot. shutterstock.com

1. Awokado faszerowane tuńczykiem

  • Dla: 2 osób.
  • Przygotowanie: 10 minut.
  • Wartość energetyczna porcji: 480 kcal.

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ćwiartka cebuli
  • 4 łyżki majonezu light
  • 1 cytryna
  • 1 jajko na twardo
  • 1 laska selera naciowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i seler bardzo drobno posiekać, wymieszać z odsączonym tuńczykiem, majonezem, posiekanym jajkiem i przyprawami.

Przekroić na pół awokado, wyjąć pestki i skropić połówki sokiem z cytryny. Wyciągnąć łyżką miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki i wymieszać go z pozostałymi składnikami.

Napełnić powstałym farszem puste awokado i szybko podawać.

2. Sałatka z łososiem

  • Dla: 2 osób.
  • Przygotowanie: 15 minut.
  • Wartość energetyczna porcji: 390 kcal.

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 4 plastry surowego łososia
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sól, czerwony pieprz w ziarnach

Przygotowanie:

Obieramy grejpfruta i pomarańczę. Z cząstek zdejmujemy błony i zbieramy do miseczki wyciekający sok. Awokado obieramy i dzielimy na cząstki. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Łososia szarpiemy na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Teraz sos: oliwę, sok z owoców, sok z cytryny i sól mieszamy, aż się połączą. Polewamy sałatkę i posypujemy szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

3. Awokado z sosem winegret

  • Dla: 2 osób.
  • Przygotowanie: 8 minut..
  • Wartość energetyczna porcji: 380 kcal. 

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepsza jest francuska z Dijon)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy do chwili, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Dla złagodzenia smaku sosu można dodać do niego łyżeczkę miodu.

Owoce rozcinamy na pół, wyjmujemy pestkę, a w dziury wlewamy sos. Podajemy z łyżeczką.

Jeśli jeszcze nie oszalałaś na punkcie awokado, powyższe przepisy na pewno to zmienią. Zanim udasz się do sklepu, przeczytaj, jak wybierać i przyrządzać awokado.  

F 2003/11

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij