Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Afrodyzjaki w kuchni: burak i koperek

Nasz pomysł na randkę zrealizujesz we własnej kuchni, łącząc niskokaloryczne buraki z koperkiem. Delikatne gałązki tego zielonego warzywa zawierają witaminę C, beta-karoten i sole mineralne. Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 zdrowe i pyszne przepisy na romantyczną kolację.

WH 2015-10-07
buraki fot. shutterstock.com

Pierzaste i delikatne gałązki koperku zawierają olejki eteryczne poprawiające trawienie, wydzielanie soków żołądkowych i przyswajanie pokarmów. Pełno w nich też witaminy C, beta-karotenu i soli mineralnych, a smakowo świetnie pasuje do zup, sosów, nowalijek, ziemniaków, różnych smarowideł i właśnie buraków.

Te ostatnie zaś są smakową i zdrowotną klasyką. Obniżają ciśnienie, działają antynowotworowo, wzmacniają układ krwionośny i odporność, doskonale smakują. Najwięcej z nich wyciągniesz, pijąc sok z surowych.

Pieczone buraki z dipem koperkowym i pistacjami (4 porcje)

  • 1 kg buraczków, obranych, bez liści,
  • 1 łyżka oliwy szczypta morskiej soli,
  • 60 g koziego sera,
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego 0%,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
  • 2 łyżeczki posiekanej szalotki,
  • 1/4 szklanki pistacji, grubo posiekanych.

1. Rozgrzej piekarnik do 235 °C.

2. Pokrój buraki w kliny i wyłóż na folii aluminiowej. Skrop je oliwą, posól, zawiń w folię i wstaw do piekarnika na 25 minut, aż zmiękną.

3. W blenderze zmiksuj do gładkości kozi ser, jogurt, koperek, szalotkę, odrobinę soli i 1/4 szklanki wody. Wyjmij buraki, przykryj je dressingiem i posyp orzeszkami pistacjowymi.

W każdej porcji: 220 kcal, 10 g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 25 g węglowodany, 7 g błonnik, 9 g białko.

Wypróbuj także przepisy ze szparagami i musztardą oraz z granatami i pistacją, którym żaden mężczyzna się nie oprze.

buraki fot. shutterstock.com

Dwa warianty udanej randki

Buraczany hummus

Obierz i pokrój w kostki 350 g buraków. Ugotuj je na parze przez ok. 15 minut, aż zmiękną. Przerzuć buraki do blendera razem z puszką odsączonej i opłukanej ciecierzycy, 1/3 szklanki posiekanego koperku, 1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy, 3 łyżkami tahini, 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i 1/4 łyżeczki soli.

Zmiksuj na gładko. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. (Wychodzi ok. 2 i 1/2 szklanki).

Placki buraczane

W misce wymieszaj 3 szklanki startych buraków, 1/4 szklanki startej czerwonej cebuli, 1/4 szklanki grubo posiekanego koperku, 2 lekko rozbełtane jajka, 1 łyżeczkę tartej skórki cytryny i po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.

Uformuj 8 placków i połóż 4 na patelni, lekko dociskając je do podłoża. Podsmażaj i obróć. Zdejmij z patelni, przełóż na papierowy ręcznik i włóż kolejne 4 placki (dodaj odrobinę oleju). Wymieszaj 30 g posiekanego wędzonego łososia, 1 łyżeczkę kaparów i 1 łyżkę śmietany. Podawaj z plackami i posyp siekanym koperkiem.  

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij