Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.4

8 zaskakująco zdrowych produktów spożywczych

Jeśli starasz się stosować zdrową dietę, powinnaś poznać kilka produktów, które mają zbawienny wpływ na Twój organizm. Pewnie nawet nie przypuszczałaś, że warto je jak najszybciej wprowadzić do codziennego jadłospisu.

KD 2014-09-04
fot. joannawnuk 2014/shutterstock.com fot. joannawnuk 2014/shutterstock.com

Kiedy tylko masz okazję, jedz coś pysznego, a przy okazji dobrego dla Twojego zdrowia. Nie odkryjemy Ameryki, jeśli powiemy, że posiłki bogate w błonnik zapewnią Ci uczucie sytości na dłużej, a bogate w witaminę C zwiększą Twoją odporność. Jednak o imponujących zaletach niektórych produktów spożywczych nawet Ci się nie śniło. Przygotuj się na wstrząs!

 

1. Piwna marynata do mięs

Według najnowszych badań pieczenie na rożnie mięsa w piwnej marynacie może zmniejszyć liczbę wytwarzających się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA lub PAH), czyli groźnych, rakotwórczych związków chemicznych.

2. Papryka…

Jak pokazały badania z 2013 r., jedzenie papryki 2-3 razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby Parkinsona aż o 30%.

3. ...i pokruszone płatki z czerwonej papryki

Jeśli już jesteśmy przy papryce – posypanie odrobiną płatków z pokruszonej czerwonej papryki obiadu może pomóc Ci oderwać się od talerza, nim zbytnio się najesz. Potwierdzają to najnowsze wyniki badań.

4. Sok z arbuza

Dziwne, aczkolwiek prawdziwe: jeśli popijasz sok z arbuza przed treningiem, pomoże Ci to ominąć obolałość po treningu. Badania z 2013 r. potwierdziły, że arbuz zawiera aminokwas zwany cytruliną, który poprawia przepływ krwi i zapobiega fizycznemu przemęczeniu.

5. Orzechy

Kochasz masło orzechowe i mieszanki studenckie? Według wyników badań opublikowanych w listopadzie u osób, które przez 30 lat jadły orzechy prawie codziennie, ryzyko śmierci w wyniku chorób serca spadło o 29%, z powodu raka – o 11% i z powodu cukrzycy oraz chorób płuc – o 20%.

6. Grzyby shitake

Jak pokazują najnowsze badania, związek chemiczny występujący w podstawczakach (np. kurkach, borowikach czy grzybach shitake) może pomagać w zwalczaniu wirusa brodawczaka ludzkiego z zainfekowanych tkanek. To dopiero wstępne wyniki, ale grzyby shitake są bogatym źródłem błonnika i witaminy B, więc tak czy inaczej – warto je jeść.

7. Olej rzepakowy

Badania z 2013 r. pokazały, że dodawanie do koktajli owocowych 40 gramów oleju rzepakowego pozytywnie wpływa na zredukowanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Oczywiście dodawanie tony oleju do Twoich posiłków nie jest najlepszym sposobem – musisz pamiętać, by robić to rozsądnie.

8. Gorzka czekolada

Jedzenie gorzkiej czekolady (oczywiście z umiarem) może pomóc Ci uniknąć zachcianek na niezdrowe przekąski (szczególnie te słodkie) i poradzić sobie z efektami stresu metabolicznego, który wywoływany jest, np. przez cukrzycę czy otyłość.

Tekst: Alison Goldman

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij