Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

5 przepisów na pyszne sałatki

Sałatki mogą zaczynać posiłek lub być jego gwiazdą. Wszystko zależy od Ciebie i Twojej kreatywności. Te, które powstaną na bazie naszych prostych przepisów mają mało kalorii, dużo witamin, błonnik, dodają energii i najważniejsze – świetnie smakują! Oto 5 nowych smaków, które pokochasz.

Marek Alchimowicz 2015-09-07
sałatki fot. shutterstock.com

Dobra sałatka jest przemyślaną kompozycją smaków, estetycznego zmysłu, wyobraźni i fantazji. Zobaczcie, jak stworzyć sałatkę idealną w sześciu krokach, a następnie wypróbujcie poniższe przepisy.

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i kozim serem (2 porcje)

Przygotowanie: 15 minut

Robota: 10 minut

  • 1 łyżka orzechów pekan,
  • 3 szklanki szpinaku baby,
  • 1/2 szklanki truskawek w połówkach,
  • 1/2 szklanki borówek,
  • 1 żółty pomidor, pokrojony w kostkę lub łódki,
  • 2-3 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki,
  • 170 g piersi z kurczaka bez skóry, zgrillowanej, pokrojonej w paski,
  • 1 łyżka sera koziego, pokruszonego.

Dressing:

  • 1/4 szklanki plasterków truskawek,
  • 1 łyżka soku pomarańczowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 0%,
  • 1 szczypta morskiej soli.

1. Dressing zblenduj na gładko.

2. Podpiecz orzechy w piekarniku 200 °C przez 2 minuty, wyjmij i odstaw.

3. W dużej misce połącz szpinak, truskawki, borówki, pomidory, rzodkiewki, dodaj dressing i delikatnie wymieszaj.

4. Rozdziel sałatę na 2 talerze. Na wierzchu każdej połóż kawałki kurczaka, posyp orzechami i serem.

W porcji: 222 kcal, 6 g tłuszcze (1 g tłuszcze nasycone), 21 g węglowodany, 5 g błonnik, 23 g białko.

sałatki fot. shutterstock.com

Sałatka z łososiem i chili (2 porcje)

Przygotowanie: 20 minut

Robota: 10 minut

  • 110 g łososia z puszki 3 szklanki sałaty, poszarpanej na kawałki,
  • 1/4 awokado, pokrojone w kostkę,
  • 1 różowy grejpfrut w cząsteczkach,
  • 2 plastry czerwonej cebuli,
  • 4 małe, ugotowane buraczki, pokrojone w kostki,
  • 10 orzeszków pistacjowych, posiekanych.

Dressing:

  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki białego octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej,
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 szczypta soli morskiej,
  • 1 duża szczypta chili w proszku.

1. Wszystkie składniki dressingu zblenduj na gładko.

2. Do dużej miski wrzuć odsączonego łososia, sałatę, awokado, grejpfruta, cebulę i buraczki. Wymieszaj z dressingiem.

3. Posyp orzeszkami.

W porcji: 283 kcal, 16 g tłuszcze (2 g tłuszcze nasycone), 25 g węglowodany, 5 g błonnik, 14 g białko.

sałatki fot. shutterstock.com

Sałatka marokańska z kurczakiem (2 porcje)

Przygotowanie: 15 minut

Robota: 10 minut

  • 3 szklanki listków rukoli,
  • 1/4 awokado, pokrojone w kostkę,
  • 1 żółty pomidor, pokrojony w kostkę lub łódki,
  • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1/2 puszki ciecierzycy, odsączonej i opłukanej,
  • 170 g piersi z kurczaka bez skóry, zgrillowanej, pokrojonej w kostki,
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika,
  • 1 i 1/2 szklanki kuskusu.

Dressing:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 duża szczypta cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu.

1. Składniki dressingu zblenduj do gładkości.

2. Do dużej miski wrzuć wszystkie składniki sałaty, dodaj dressing i delikatnie wymieszaj.

3. Posyp pestkami słonecznika.

W porcji: 413 kcal, 14 g tłuszcze (2 g tłuszcze nasycone), 47 g węglowodany, 7 g błonnik, 26 g białko.

sałatki fot. shutterstock.com

Sałatka z krewetkami i pitą na ostro (2 porcje)

Przygotowanie: 20 minut

Robota: 10 minut

  • 1 mała pełnoziarnista pita oliwa,
  • 1 duża szczypta mielonego chili,
  • 1 duża szczypta czosnku w proszku,
  • 1 duża szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka sosu barbecue,
  • kilka kropli sosu tabasco,
  • 10 dużych krewetek,
  • 3 szklanki sałaty rzymskiej, poszarpanej na kawałki,
  • 1 łodyga selera, drobno posiekana,
  • 1/2 szklanki czerwonej kapusty, poszatkowanej,
  • 1 szklanka pomidorków cherry, w połówkach,
  • 1 łyżka niebieskiego sera pleśniowego, pokruszonego.

Dressing:

  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 0%,
  • 2 łyżki majonezu light,
  • 1 łyżka niebieskiego sera pleśniowego, pokruszonego.

1. Składniki dressingu, jak zwykle, do blendera i na gładko.

2. Pokrój pitę na ósemki. Spryskaj je oliwą z obu stron i posyp hojnie chili, czosnkiem i pieprzem. Wstaw do piekarnika 200 °C na 8-10 minut, aż nabierze złotego koloru.

3. Wymieszaj sos barbecue i tabasco i dodaj miksturę do krewetek.

4. W dużej misce połącz sałatę, seler, kapustę, pomidory i wymieszaj z dressingiem.

5. Połóż na górze krewetki, trójkąty pity i posyp pokruszonym serem.

W porcji: 199 kcal, 8 g tłuszcze (2 g tłuszcze nasycone), 22 g węglowodany, 5 g błonnik, 12 g białko.

sałatki fot. shutterstock.com

Tajska sałatka z tofu (2 porcje)

Przygotowanie: 20 minut

Robota: 10 minut

  • 110 g twardego tofu, odsączonego i pokrojonego w kostkę,
  • 110 g gryczanego makaronu soba,
  • 1/2 szklanki słupków marchewki,
  • 1/2 czerwonej papryki w paskach,
  • 1/2 szklanki edamame (jeżeli mrożone, wstaw do mikrofali na minutę i ostudź),
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu.

Dressing:

  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru.

1. Składniki dressingu wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko.

2. Wymieszaj 1 łyżkę dressingu z kostkami tofu i odstaw.

3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą i odsącz.

4. W dużej misce wymieszaj zimny makaron z resztą dressingu.

5. Dodaj resztę składników, dorzuć tofu i delikatnie wymieszaj.

6. Posyp ziarnami sezamu i podawaj natychmiast. Następnego dnia z lodówki też jest świetna.

W porcji: 387 kcal, 11 g tłuszcze (mniej niż 1 g tłuszcze nasycone), 57 g węglowodany, 7 g błonnik, 18 g białko.

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij