Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

5 prostych przepisów z bananem w roli głównej

Masz ochotę na pyszne ciasteczka owsiane, czy wolisz lody bananowe? A może skusisz się na coś innego? Wypróbuj nasze proste przepisy na przekąski i desery z bananem w roli głównej.

KD 2015-03-06
fot. Antonova Anna 2015/shutterstock.com fot. Antonova Anna 2015/shutterstock.com

Banan to świetny sposób na szybka przekąskę. Stanowi cenne źródło potasu, kwasu foliowego, magnezu, błonnika oraz witaminy C, dlatego też będzie u nas odgrywał pierwsze skrzypce. Akompaniować mu będą płatki owsiane, masło orzechowe i kakao.

Jeden średni owoc zawiera około 100 kcal, skoro jednak dostarcza tylu cennych składników odżywczych, to nie będziemy się przed nim wzbraniać – banany warto jeść i tyle. Jak i ze wszystkim, musisz jedynie pamiętać o umiarze. Niestety podejrzewamy, że możesz mieć problem z jego zachowaniem, gdyż czeka Cię istna symfonia smaków.

Nim skosztujesz naszych deserów, musisz zaopatrzyć się w banany. Nie przejmuj się, że sczernieją – właśnie takich potrzebujemy. Ciemna skórka nie oznacza, że owoc nie nadaje się już do spożycia – wręcz przeciwnie! Obierz zatem banany z brązowej skórki i wypróbuj nasze pyszne bananowe przekąski. Przepisy znajdziesz na kolejnych stronach.

banan, deser, słodycze fot. Agnes Kantaruk 2015/shutterstock.com

Przepis na bananowo-czekoladowe lody na patyku

Mleko kokosowe, kokos, i dojrzałe banany stają się składnikami pysznego, mrożonego przysmaku. Przed nami coraz cieplejsze dni, więc przygotuj patyczki do lodów i wypróbuj nasz deser.

Składniki (8 lodów):

  • 3 duże, dojrzałe banany,
  • 1 filiżanka mleczka kokosowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • kubki papierowe lub foremki do muffinek,
  • patyczki do lodów.

Sposób przygotowania:

1. Jeśli masz blender, wystarczy, że wrzucisz wszystko do miski i zmiksujesz do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie poprzekładaj masę do foremek, powbijaj patyczki i wrzuć do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. Po wyciagnięciu z zamrażarki możesz użyć noża, by pozbyć się kubeczków.

2. Jeśli nie masz blendera: zgnieć banany za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodaj kakao i sól, wymieszaj. Następnie dolej mleka kokosowego i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Reszta tak jak powyżej.

banan, ciasteczka, śniadanie fot. marco mayer 2015/shutterstock.com

Przepis na śniadaniowe ciasteczka owsiane z rodzynkami

Te pyszne ciasteczka nie zawierają cukru, za to zawierają składniki, które dodadzą Ci energii z samego rana, dlatego też jest to idealna propozycja na śniadanie. Albo drugie śniadanie. Albo przekąskę. Albo deser.

Składniki:

  • 1/2 filiżanki płatków owsianych,
  • dojrzały banan, rozgnieciony (lub 1/2 filiżanki musu jabłkowego),
  • 1/4 filiżanki masła orzechowego,
  • 3 łyżki rodzynek (albo innych suszonych owoców),
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • stewia lub ksylitol*

*Jeśli masz ochotę na słodkie – znajdź jakąś alternatywe dla zwykłego cukru. Może wypróbuj stewię lub ksylitol?

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wymieszaj banana (lub mus jabłkowy) z masłem orzechowym, następnie dodaj pozostałe składniki i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Uformuj ciasteczka i piecz przez 14 minut. Nie zapomnij ich tylko wyjąć z piekarnika!

batony, deser fot. MShev 2015/shutterstock.com

Przepis na bananowo-orzechowe batoniki

Ten smakołyk nie zawiera cukru, oleju ani produktów pochodzenia zwierzęcego, więc zadowli podniebienia zarówno wegan, jak i osób, które po prostu mają ochotę na zdrową przekąskę.

Składniki:

  • 3 filiżanki płatków owsianych,
  • 1,5 filiżanki bardzo dojrzałych zgniecionych bananów,
  • 1/2 filiżanki orzechów włoskich,
  • 1/4 filiżanki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 filiżanki wody,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. W misce wymieszaj rozgniecionego banany z siemieniem lnianym, woda i solą. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Przełóż masę na płytką blachę do pieczenia wysmarowaną olejem kokosowym. Poodciskaj ciasto palcami. Piecz od 25 do 30 minut. Wyciągnij. Pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.

3. Potnij ciasto na kawałki, przełóż do góry nogami i piecz przez kolejne 15 minut. Potem przewróć ponownie i piecz przez kolejnych 5 minut, by ładnie się zbrązowiały.

4. Jedz gdy ostygną, a resztę (o ile jakaś będzie) możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia czasu.

banan, deser, słodycze, ciasto fot. matka_Wariatka 2015/shutterstock.com

Przepis na ciasteczka z chlebka bananowego z nadzieniem migdałowo-kokosowym

Banany, masło migdałowe i kokos? Jesteśmy 3 razy na „tak”! Nasza kolejna propozycja zajmuje odrobinę więcej czasu, ale efekt jest piorunujący.

Składniki na ciastka z chlebka bananowego:

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany,
  • 1/2 filiżanki syropu klonowego,
  • 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 2 filiżanki płatków owsianych,
  • 1/4 filiżanki mąki z ryżu brązowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie migdałowo-kokosowe:

  • 1/2 filiżanki niesolonego masła migdałowego,
  • 1 łyżka kakao w proszku,
  • 1,5 łyżki syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

1. Najpierw zrób ciasteczka: podgrzej piekarnik do 180° i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2. W misce zgnieć banany, wymieszaj z syropem klonowym, musem jabłkowym i ekstraktem waniliowym (masa wcale nie musi być gładka i jednolita). W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane z mąką, sodą, cynamonem i solą. Dodaj masę bananową i ponownie wymieszaj.

3. Używając łyżki, przełóż ciasto na blachę. Postaraj się by ciasteczka były podobnych rozmiarów i kształtów, ponieważ będą składane ze sobą jak kanapki. Piecz ciastka przez 10 minut, pilnuj by nie przypiekły się za bardzo. Wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw, by wystygły.

4. Zrób nadzienie: gdy ciasteczka będą ostudzone, w małej misce wymieszaj masło migdałowe z kakao i syropem klonowym.

5. Nabieraj łyżką nadzienie i nakładaj na ciastko. Drugie ciastko przyłóż z wierzchu. Zrób tak ze wszystkim ciastkami i voilà, smacznego!

lody, deser fot. Subbotina Anna 2015/shutterstock.com

Przepis na bananowy deser lodowy

Wszystko czego potrzebujesz do wykonania tego pysznego deseru to mocno dojrzałe banany i ekstrakt waniliowy. Zawsze możesz też zaszaleć z posypką i dodatkami. Proponujemy świeże owoce, ale jeśli dodasz odrobinę wiórków z gorzkiej czekolady lub roztopisz ją w kąpieli wodnej, to świat też się nie zawali.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • gorzka czekolada (na wiórki lub polewę).

Sposób przygotowania:

Przekrój banany na mniejsze kawałki i wrzuć do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny. Potem zblenduj zamrożone owoce. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj ekstrakt waniliowy. Możesz też dodać łyżkę masła orzechowego – 1 łyżkę (jest pyszne i zdrowe, ale diabelnie kaloryczne). Przełóż lody do miseczki i zadbaj o dodatki. Tu już wszystko zależy od Twojej wyobraźni: jagody, czekolada, orzechy, wiórki kokosowe…

Tekst: K. Aleisha Fetters, Katarzyna Dwornik

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij