Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

4 przepisy na zdrowe słodycze

Choć może Ci się to wydać nieprawdopodobne, słodką stronę mają nawet awokado, burak, dynia czy cukinia. Oto pyszne przepisy na zdrowe słodycze z warzywami, dzięki którym będziesz zdrowsza i piękniejsza.

Michał Gołębiewicz 2016-11-28
zdrowe słodycze fot. shutterstock.com

Każdy pretekst jest dobry, by do menu wpleść warzywa. Przymykamy więc oko na cukier (oczywiście pod warunkiem, że naszych propozycji nie będziesz serwować codziennie) i kombinujemy, jak połączyć ogień z wodą, czyli takie przeciwieństwa, jak desery i warzywa.

Efekt pokazuje, że kontrast jest jedynie pozorny, a naturalne, niezbyt intensywne smaki płodów ziemi dobrze komponują się ze składnikami częściej spotykanymi w deserach, jak cytryna czy kokosy. Dowód? Podaj je dzieciom, a zobaczysz, że jedząc buraki, nawet się nie skrzywią.  

Deser z awokado i limonek (6 porcji) 

Awokado to świetne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, które pomagają zachować zdrowe serce, a przy tym – dzięki maślanej konsystencji – są wyborną bazą kremowych deserów.

  • 2 dojrzałe awokado, obrane,
  • sok z 3 limonek,
  • starta skórka z 2 limonek,
  • 3/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
  • 3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego

1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż uzyskasz możliwie gładką konsystencję. Co jakiś czas zdejmuj szpatułką resztki ze ścianek.

2. Przełóż masę do miseczek i włóż do lodówki na 4 godziny.

1 porcja: 262 kcal, 5 g protein, 14 g tłuszczu, 29 g węglowodanów, 70 mg sodu, 5 g błonnika 

Wypróbuj także inne przepisy z awokado i sprawdź jak go przechowywać.

Batoniki z cukinii i cytryny (16 batonów)

Zamiast żółtej, możesz też użyć zielonej cukinii. Obie wersje są smaczne oraz niskokaloryczne.  

  • 100 g masła, miękkiego,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 duże jaja,
  • 1 białko z jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
  • 1 średnia cukinia żółta lub zielona, oczyszczona z nasion i starta.

1. Włóż do średniej miski masło razem z cukrem pudrem i rozcieraj, aż dobrze się połączą. Dodaj mąkę z solą i wyrabiaj, aż powstanie ciasto. Wyłóż nim równomiernie dno blachy do pieczenia, a potem wstaw do lodówki, aż stwardnieje (15 minut powinno wystarczyć). W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj je widelcem w kilku miejscach i piecz przez 18-20 minut (na złotobrązowo).

2. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj wierzchnią warstwę. W dużej misce wymieszaj jaja, białko oraz cukier. Dodaj sok z cytryny i skórkę, a także startą cukinię. Rozprowadź na gorącym cieście, a potem wstaw całość do piekarnika, aż wierzch lekko się zbrązowi (20-25 minut). Odstaw do ostudzenia, a potem potnij danie na małe batoniki i zdejmij z blachy.

1 baton: 134 kcal, 2 g protein, 6 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 30 mg sodu  

zdrowe słodycze fot. shutterstock.com

Ciastka z buraków i malin (6 porcji)

Zawarta w burakach cholina przeciwdziała stanom zapalnym, a kwas alfa liponowy poprawia wrażliwość insulinową.

  • spray do smażenia,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 duże jaja,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 średnie buraki, ugotowane, obrane i starte,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 1 szklanka malin, lekko rozgniecionych jogurt grecki i świeże maliny do przybrania.

1. Podgrzej piekarnik do 180 °C. Psiknij nieco sprayu do smażenia do sześciu żaroodpornych naczynek. W dużej misce wymieszaj porządnie olej, cukier, jaja, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Na koniec dodaj starte buraki.

2. Do drugiej miski przesiej przez sitko mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i ziele angielskie, a potem wsyp zawartość do miski z burakami. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i rozłóż równo masę do naczyń.

3. Połóż je na blasze do pieczenia i zalej ją wrzącą wodą, tak by sięgała do połowy wysokości naczyń. Piecz, aż wierzch ciastek będzie wracał do pierwotnej pozycji po tym, jak go naciśniesz (15-25 minut). Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a potem wyjmij ciasto z naczynek. Podawaj ciepłe, z greckim jogurtem i świeżymi malinami.

1 porcja: 290 kcal, 6 g protein , 14 g tłuszczu, 35 g węglowodanów, 480 mg sodu, 3 g błonnika  

Panna cotta z dyni piżmowej (6 porcji)

Intensywny, pomarańczowy kolor dyni świadczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

  • spray do smażenia,
  • 3 szklanki dyni, najlepiej piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę,
  • 1 puszka mleka kokosowego light,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1/4 szklanki syropu z agawy,
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie żelatyny.

1. Przygotuj sześć kokilek lub małych miseczek żaroodpornych i psiknij do nich sprayem do smażenia. Do średniego rondla wlej 1/4 szklanki wody, a potem wrzuć dynię, mleko kokosowe oraz imbir. Gotuj pod przykryciem, aż dynia zmięknie (ok. 20 minut).

2. Zdejmij z ognia, wlej syrop z agawy, wsyp curry oraz sól i dobrze wszystko wymieszaj. Przełóż masę do blendera i zmiksuj na gładko.

3. Wlej do małej miseczki trzy łyżki stołowe zimnej wody, wsyp żelatynę i odstaw na minutę, aby zmiękła. Dodaj gorącą masę dyniową i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści (ok. 3 minut). Przelej ją do kokilek, odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki na 4-6 godzin.

1 porcja: 153 kcal, 6 g protein, 5 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 120 mg sodu, 1 g błonnika

WH 09/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Hej!po zdrowe i pyszne przepisy zapraszam na dietetykradzi.worldpress.pl;)))
    ~Renata Kaczor, 2016-11-30 15:40:25
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij