Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

4 przepisy na zdrowe przekąski

Badania dietetyków pokazują, że wciąganie przekąsek między posiłkami może dostarczać nawet ponad 500 dodatkowych kalorii. Serio. Nie namawiamy Cię do odstawienia, tylko do sięgnięcia po zdrowe przekąski, które pomagają zmniejszać apetyt i zadbają o zgrabną sylwetkę.

Sylwia Foremna 2016-09-07
przekąski fot. shutterstock.com

Na słodko – Tropikalny mix

Składniki:

  • 2 łyżki ciemnej, pokrojonej czekolady,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1/2 kubka liofilizowanych plasterków bananów.

Włóż do plastikowego woreczka z suwakiem wszystkie składniki. Zamknij i potrząśnij nim, aby produkty się wymieszały.

Korzyści: kokos zawiera tłuszcze zwane trójglicerydami, które regulują pracę hormonu głodu. Natomiast liofilizowane (czyli specjalnie suszone) banany mają bardzo mało kalorii, a do tego są naturalnie słodkie. Nie mają dodatku cukru czy ulepszaczy smaku.  

Na słono – Śródziemnomorskie krakersy

Składniki:

  • 7 małych pełnoziarnistych krakersów,
  • 7 pasków suszonych pomidorów,
  • 7 łyżeczek tapenady (oliwki, oliwa, kapary).

Każdego krakersa posmaruj łyżeczką tapenady. Na wierzch połóż jednego suszonego pomidora.

Korzyści: oliwki są bogate w tłuszcze nienasycone, które pomagają zrzucić nadwyżki tłuszczu. Krakersy natomiast pozwalają zaspokoić potrzebę chrupania, która też – jak się okazuje – jest korzystna. Badania wykazały, że jedząc chrupkie pokarmy, zjadamy o 13% mniej kalorii.  

Wypróbuj także nasze przepisy na zdrowe dania: zupę krem z dyni oraz panini z gruszką.

przekąski fot. shutterstock.com

Treściwie  Morele z gorgonzolą i migdały

Składniki:

  • 3 suszone morele, pokrojone na połówki,
  • 42 g sera gorgonzola,
  • 6 migdałów.

Kawałek sera i po dwa migdały włóż między każdą przekrojoną na pół morelę.

Korzyści: morele i migdały mają dużo białka, które pozwala zahamować uczucie głodu i – co za tym idzie – zjeść mniejszą porcję kolejnego posiłku. Według przeprowadzonych badań kobiety, które jedzą około 30 gramów (garstkę) migdałów przed południem, podczas lunchu zjadają o 66 kalorii mniej.  

Na ostro  Popcorn i pistacje

Składniki:

  • 3 kubki popcornu,
  • 3 łyżki solonych pistacji bez łupek,
  • 1 łyżeczka ostrej przyprawy curry.

Wsyp wszystkie składniki do plastikowej, zamykanej torebki. Zamknij ją i potrząśnij, aby produkty się wymieszały.

Korzyści: trzy kubki popcornu zawierają jedynie 93 kalorie. Dodatkowo taka porcja ma 3,5 g błonnika, a ten jest sycący. Gwiazdą jest jednak kozieradka zawarta w ostrej przyprawie curry. Wpływa ona na reakcje zachodzące w mózgu i zmniejsza odczucie głodu.  

WH 05/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij