Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

13 produktów pełnych antyoksydantów

Jagody goji, zielona herbata, łosoś… To tylko niektóre z produktów zwalczających wolne rodniki. Chcesz zminimalizować skutki starzenia się i na długo zachować piękny wygląd oraz zdrowie? Poznaj najlepsze źródła przeciwutleniaczy.

KD 2015-01-23
fot. HLPhoto 2015/shutterstock.com fot. HLPhoto 2015/shutterstock.com

1. Nasiona chia

W bitwie o najlepsze dla Ciebie nasiona – chia, czyli szałwia hiszpańska wygrywa nawet z siemieniem lnianym. „Wysoki poziom antyoksydantów, który znajdujemy w tych nasionach pozwali Ci dłużej cieszyć się witalnością i pięknym wyglądem” – mówi dietetyczka Sara Vance.

 

2. Gorzkie kakao

"Kakao to jeden z najbardziej odżywczych i kompleksowych składników pokarmowych na świecie, to także jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy” – zachwala nasz ekspert. W szczególności zawarte w nim polifenole wpływają pozytywnie na poprawę pamięci oraz pomagają zwalczać choroby dziąseł.

Spróbuj dodać więcej kakao do swojej diety poprzez wypijanie od czasu do czasu filiżanki tego napoju (tylko nie sięgaj po rozpuszczalne napoje kakaowe) lub jedzenie organicznych ziaren kakaowca, które znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością.

3. Jagody

Jedzenie tych małych owoców przyniesie Ci dużo korzyści: jagody poprawiają pamięć i inne zdolności kognitywne. Poza tym badacze wierzą, że pomagają zwalczać stany zapalne i zapobiegają skutkom starzenia się mózgu.

4. Truskawki

„Truskawki zawierają nie tylko antyoksydanty, takie jak np. antocyjany czy witaminę C, ale także fizetynę, czyli flawonoid pomagający poprawić pamięć” – przekonuje dietetyczka.

5. Jagody goji

„Jagody goji są bogatym źródłem beta-karotenu oraz luteiny i zeaksantyny. Te dwa ostatnie przeciwutleniacze znane są ze swoich właściwości wspierających poprawne funkcjonowanie narządu wzroku. Przeciwdziałają też skutkom starzenia się” – wyjaśnia Vance.

Ponadto jagody goji wspomagają także produkcję przez organizm hormonu wzrostu, który jest istotnym elementem podczas procesu regeneracji zniszczonych komórek ciała.

W dzisiejszych czasach choroby oczu i wady wzroku to coraz częstsze zjawisko. Zobacz, jak wpatrywanie się w ekran smartfona lub komputera wpływa na Twój narząd wzroku oraz jak zaradzić zmęczonym, opuchniętym oczom.

6. Buraki

Buraki to prawdziwe gwiazdy wśród warzyw. Zawierają w sobie całą gamę antyoksydantów – m.in. betainę, która wspomaga zwalczanie stanów zapalnych w naszym organizmie. Chociaż burak zasłużenie wymieniany jest wśród najlepszych warzyw, to najzdrowszym warzywem na świecie jest... Nie, to nie szpinak!

7. Łosoś

„Astaksantyna to silna broń w walce z wolnymi rodnikami, więc dobrze chroni Cię przed skutkami procesu starzenia” – przyznaje nasz ekspert. Astaksyna występuje w algach morskich i w rybach, które się nimi żywią – stąd jej wysoka zawartość w dzikim łososiu.

8. Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie nie tylko zawierają sporą dawkę selenu, czyli cennego przeciwutleniacza, ale przyspieszają także wytwarzanie naturalnych antyoksydantów przez Twój organizm. To idealna kompozycja!

9. Ziarna słonecznika

To jedno z najlepszych źródeł witaminy E, która – jak dowiodły badania – pomaga zapobiegać chorobom serca i zwiększa odporność naszego organizmu. Poza tym może nawet zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

10. Jagody acai

Te egzotyczne owoce to niejednokrotnie już zachwalane świetne źródło antyoksydantów. Ogromne bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że mogą one opóźniać proces starzenia a nawet zahamować rozwój komórek nowotworowych.

11. Czerwone wino

Jesteśmy bardzo szczęśliwe, że możemy Ci polecić czerwone wino! To bogate źródło polifenoli, które nazywane są często „źródłem młodości”. Pamiętaj tylko, by nie przekraczać jednej lampki dziennie, bo każda dodatkowa dawka, zniweluje prozdrowotne działanie antyoksydantów.

12. Zielona herbata

W porównaniu z czarną lub niebiesko-zieloną herbatą Oolong, zielona herbata zawiera najwięcej prozdrowotnych przeciwutleniaczy (zwanych katechinami), które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

13. Granat

Świeży koktajl lub po prostu zjedzony owoc granatu, pomoże Twojemu organizmowi zniwelować szkody wyrządzane przez promienie słoneczne, zwalczając stany zapalne i oznaki starzenia.

Jeżeli na długo chcesz zachować młodzieńczy wygląd, powinnaś zwrócić uwagę nie tylko na to, co jesz, ale też, jak przyrządzasz potrawy. Dowiedz się, na czym polega dieta anti-aging i zastosuj kurację na talerzu.

Tekst: Katy Lindenmuth

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij