Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

100 najlepszych produktów z supermarketu

W sklepie wszystko wygląda na zdrowe i smaczne. Czy aby jednak zdrowe odżywianie i zakupy w supermarkecie można pogodzić? Jak najbardziej! Zobacz sama: przedstawiamy Ci 100 najzdrowszych produktów z supermarketu.

WH 2014-11-20
fot. James Peragine 2014/shutterstock.com fot. James Peragine 2014/shutterstock.com

Wyprawa do supermarketu przypomina strategiczną grę wojenną. Po jednej stronie wózka jesteś Ty – zalatana, spiesząca się, ze swoimi przyzwyczajeniami i ulubionymi smakami – z drugiej zdyscyplinowana i świetnie zorganizowana armia speców od marketingu i sprzedaży. Ty chcesz kupić, oni muszą sprzedać – taka jest między wami różnica.

A ponieważ oni muszą, nie cofną się przed niczym. Zorganizują lipną promocję, podnosząc i obniżając ceny, zastawią półki na wysokości Twoich oczu najdroższymi produktami, bo wiedzą, że nie lubisz się schylać, rozpylą zachęcające zapachy, puszczą relaksującą muzykę i przeprowadzą Cię przez cały sklep w poszukiwaniu bagietki i mleka. Proponujemy Ci sojusz w tej wojnie, który przełoży się na oszczędność czasu, pieniędzy i lepsze zdrowie.

Oto lista pewniaków, które możesz pakować do koszyka bez czytania etykiet. Przejrzeliśmy je za Ciebie. Owszem, czasem są to produkty trochę droższe, ale cudów nie ma – dobre jedzenie kosztuje. Smakowych wpadek także raczej nie będzie, bo testy organoleptyczne były sumiennie (i z przyjemnością) robione. Gotowe na zakupy? To do dzieła!

ser żółty fot. shutterstock.com

Nabiał

Z własnego doświadczenia wiemy, że to jedna z najczęstszych pozycji w kobiecych zakupach. I słusznie, bo to dobre źródło białka i wapnia (wzmocni kości i ochroni nas przed osteoporozą). Nie jedz go za wiele, bo w nadmiarze zaśluzowuje jelita. Źle wpływa to na trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

1. Jogurt naturalny, Milko

W WH wybieramy tylko naturalne jogurty (jeśli chcemy urozmaicić smak, same dodajemy owoce), a z naturalnych najbardziej lubimy pitny Milko. Ma idealną konsystencję i żadnych niepotrzebnych dodatków.

W 100 g produktu: 50 kcal • 2 g tłuszczu • 3,4 g białka • 4,6 g węglowodanów

2. Jogurt typu greckiego, Piątnica

Ma wiele zalet: wysoką zawartość białka, niską kaloryczność oraz brak substancji zagęszczających czy mleka w proszku. Idealny jako podstawa np. do białkowego koktajlu.

W 100 g produktu: 57 kcal • 0 g tłuszczu • 9 g białka • 5,2 g węglowodanów

3. Serek ricotta, Galbani

Ten typ sera zawiera szybko przyswajalne białka serwatkowe, podobnie jak odżywki dla sportowców. Dlatego będzie świetnym składnikiem posiłku po treningu (np. makaron ze szpinakiem i ricottą).

W 100 g produktu: 165 kcal • 13,3 g tłuszczu • 7,6 g białka • 3,6 g węglowodanów

4. Ser żółty Grand Gouda, Old Poland

Po pyszną Goudę wcale nie trzeba jechać do Holandii – ta niczym jej nie ustępuje. No, może poza ceną. Zawiera dużą dawkę wapnia, niezbędną dla nas ze względu na zagrożenie osteoporozą.

W 100 g produktu: 339 kcal • 26 g tłuszczu • 26,2 g białka • 0,1 g węglowodanów

5. Masło Polskie, Mlekovita

Jeśli mamy smarować chleb, zdecydowanie wolimy masło (źródło witamin i CLA) od margaryn i miksełek. Wybieraj te, które mają minimum 80% tłuszczu mlecznego. Boisz się tłuszczu? Sprawdź, czy masło jest zdrowe.

W 100 g produktu: 746 kcal • 82 g tłuszczu • 1 g białka • 1 g węglowodanów

6. Serek wiejski, Piątnica

W 2009 roku wygrał test fundacji Pro-Test. To już 5 lat temu, ale nasze doświadczenie wskazuje, że jego jakość się nie pogorszyła. Dobre źródło białka, powinno co jakiś czas pojawiać się w menu.

W 100 g produktu: 97 kcal • 5 g tłuszczu • 11 g białka • 2 g węglowodanów

7. Masło klarowane, Mlekovita

Normalne masło nie nadaje się do dłuższego smażenia w wysokiej temperaturze (możesz na nim usmażyć np. jajecznicę), ale klarowane jest do tego wprost idealne.

W 100 g produktu: 882 kcal • 99,8 g tłuszczu • 0 g białka • 0 g węglowodanów

8. Zimne mleko, Robico

To mleko mikrofiltrowane – najpierw oczyszczone specjalnymi membranami z drobnoustrojów, a potem pasteryzowane w 74 °C. Dzięki takiej metodzie obróbki traci najmniej cennych składników.

W 100 g produktu: 47 kcal • 2 g tłuszczu • 3 g białka • 4,3 g węglowodanów

9. Ser Festkoz, Danmis

Ten ser z powodzeniem zastąpi w sałatkach popularną fetę. Jest mniej kaloryczny i produkowany z koziego mleka, które ma wyjątkowe właściwości zdrowotne.

W 100 g produktu: 160 kcal • 12 g tłuszczu • 10 g białka • 3 g węglowodanów

10. Jaja ekologiczne, z Sokołowa

Jaja powinny stać w lodówce na honorowym miejscu. To źródło białka o najwyższej wartości biologicznej. Najchętniej kupujemy zerówki – różnica w smaku do trójek jest ogromna. Jajka to samo zdrowie a mimo to, boimy się ich. Przekonaj się, ile jajek możesz jeść.

W 100 g produktu: 139 kcal • 9,7 g tłuszczu • 12,5 g białka • 0,6 g węglowodanów

Produkty zbożowe

Kiedyś były podstawą piramidy żywieniowej, ale w jej ostatnich wersjach tracą dominującą pozycję na rzecz warzyw. Nie będziemy silić się na oryginalność, ale w tym przypadku cel uświęca środki. Postaw na produkty pełnoziarniste. I nie, chleb barwiony karmelem niestety nie załatwia sprawy.

11. Komosa ryżowa (quinoa), Sante

Komosa ryżowa ma najwięcej białka wśród zbóż (aż 9 aminokwasów), długa jest też lista zawartych w niej minerałów: żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor. Lubimy to!

W 100 g produktu: 340 kcal • 6 g tłuszczu • 14 g białka • 68,4 g węglowodanów • 5 g błonnika

12. Bochenek czystoziarnisty, Whole&Pure

To dziwny chleb – pieczony bez mąki i drożdży. Składają się nań tylko ziarna i nasiona: owies, żyto, orkisz, sezam, len, słonecznik, dynia i płatki sojowe. Rewelacja!

W 100 g produktu: 378 kcal • 23,08 g tłuszczu • 22,53 g białka • 19,94 g węglowodanów

13. Pieczywo wieloziarniste, Wasa

To prawdziwy produkt z pełnego przemiału: aż w 96% składa się z nieoczyszczonej mąki żytniej, do której dodano płatki owsiane, len i sezam. Jest fantastycznym źródłem błonnika.

W 100 g produktu: 360 kcal • 4,5 g tłuszczu • 10 g białka • 63 g węglowodanów • 15 g błonnika

14. Makaron ryżowy Vermicelli

Miła odmiana w kuchni (będzie świetną bazą do dań kuchni azjatyckiej). Zapewni Ci energię bez nadmiaru kalorii, a do tego jest bezglutenowy, więc nadaje się dla uczulonych.

W 100 g produktu: 197 kcal • 0 g tłuszczu • 4,9 g białka • 43,8 g węglowodanów

15. Wafle z błonnikiem, Sonko

Wafle z brązowego ryżu dzięki dodatkowi amarantusa dostarczą sporą dawkę żelaza. 100 g zaspokoi aż 34% dziennego zapotrzebowania na żelazo (tracimy je podczas menstruacji).

W 100 g produktu: 384 kcal • 4,6 g tłuszczu • 9,4 g białka • 71,9 g węglowodanów • 8,7 g błonnika

16. Musli LO, Sante

Długa jest lista jego zalet, więc wymienimy tylko najważniejsze: bez cukru, bez sztucznych słodzików, zawiera prebiotyczną inulinę (czyli pożywkę dla dobrych bakterii), dostarcza masę minerałów.

W 100 g produktu: 358 kcal • 4,8 g tłuszczu • 10,2 g białka • 62,8 g węglowodanów

17. Kasza gryczana niepalona, Tesco Organic

Jedna z najzdrowszych kasz – bogate źródło składników mineralnych i witamin z grupy B. Podczas prażenia traci cenne składniki odżywcze, więc wybieramy wersję niepaloną.

W 100 g produktu: 336 kcal • 3,2 g tłuszczu • 12,6 g białka • 69,3 g węglowodanów

18. Kasza jaglana, Kupiec

Powinna na stałe zagościć w Twoim menu, ponieważ ma właściwości zasadotwórcze, a nasza dieta jest przeładowana produktami zakwaszającymi. My uwielbiamy miksować ją z owocami.

W 100 g produktu: 346 kcal • 2,9 g tłuszczu • 10,5 g białka • 71,6 g węglowodanów

19. Płatki owsiane górskie, Kupiec

Poranna owsianka to klasyk, który da Ci wolno uwalnianą energię na dłuższy czas. Błyskawiczne przygotowuje się szybciej, ale są bardziej przetworzone, więc wolimy górskie lub zwykłe.

W 100 g produktu: 378 kcal • 7,2 g tłuszczu • 11,9 g białka • 63 g węglowodanów

20. Ryż naturalny, Risana

To jedno z najlepszych źródeł węglowodanów. Dzięki temu, że nie poddano go obróbce, zawiera otręby, które dostarczają składników mineralnych: magnezu i fosforu.

W 100 g produktu: 363 kcal • 3,1 g tłuszczu • 8,6 g białka • 74 g węglowodanów • 100 mg magnezu

kuchnia, deska do krojenia, warzywa, kobieta w kuchni fot. shutterstock.com

Warzywa i owoce

To w nich oraz w zrobionych z nich przetworach leży klucz do zdrowia, siły i energii na co dzień. Mogą mówić, że owoce oraz warzywa hodowane w szklarniach i pryskane są gorsze od tych sprzed lat. I pewnie mają nieco racji. To jednak i tak najlepsze, co mamy. Dlatego bierzcie i jedzcie z tego wszystkie.

21. Mieszanka sałat Active, Fit&Easy

Owszem, taki mix można zrobić samodzielnie, ale z doświadczenia wiemy, że rzadko kiedy jest na to czas. Gotowa mieszanka to wygoda i pewność, że sałaty jednak trafią na Twój talerz.

W 100 g produktu: 19 kcal • 0,3 g tłuszczu • 1,5 g białka • 1,5 g węglowodanów

22. Kiełki rzodkiewki, Uniflora

To małe pudełeczko to prawdziwa bomba składników odżywczych. Możesz je kupić, możesz wyhodować sama. Sposób nieistotny: tak czy siak, powinny pojawić się na Twoim talerzu.

23. Olej lniany LenVitol, Oleofarm

Olej lniany m.in. poprawi wygląd Twojej skóry i korzystnie wpłynie na cykl miesiączkowy (reguluje hormony). Wybrałyśmy ten, ponieważ kwasów omega-3 jest w nim dużo więcej niż omega-6.

W 100 g produktu: 900 kcal • 100 g tłuszczu • 0 g białka • 0 g węglowodanów

24. Pasztet orientalny, Primavika

Głównym składnikiem tego pasztetu o oryginalnym smaku jest cieciorka, a więc świetne źródło roślinnego białka. Zawiera też błonnik i minerały: potas, magnez i wapń.

W 100 g produktu: 186 kcal • 4 g tłuszczu • 9 g białka • 23 g węglowodanów

25. Ljutenitza, Satko

Nie wszystko musi mieć zdrowotne uzasadnienie. Ten bułgarski sos jest po prostu pyszny i już! Niepowtarzalny smak tworzą głównie papryka i bakłażany. To nasz ulubiony dodatek do kanapek.

W 100 g produktu: 72 kcal • 3,6 g tłuszczu • 2,5 g białka • 6,5 g węglowodanów

26. Oliwa z oliwek, Primadonna

Najważniejszym składnikiem są chroniące serce jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9. Kupuj tylko oliwę extra vergine, w ciemnych butelkach. Primadonna z Lidla jest w dobrej cenie. Oliwa to też niestety kalorie. Lepiej zobacz, jaka ilość oliwy z oliwek jest najodpowiedniejsza dla zdrowia.

W 100 g produktu: 816 kcal • 90,6 g tłuszczu • 0 g białka • 0 g węglowodanów

27. Kapusta kwaszona, Rolnik

Kiszone potrawy zawierają dobroczynne bakterie, które żyją w naszych przewodach pokarmowych i pomagają nam w wielu kwestiach – od trawienia po podnoszenie odporności.

W 100 g produktu: 6 kcal • 0,1 g tłuszczu • 0,6 g białka • 1,9 g węglowodanów

28. Passata Rustica, Cirio

Jeżeli będziesz mieć pod ręką ten przecier pomidorowy o wyjątkowo gęstej konsystencji, błyskawicznie wyczarujesz w kuchni przepyszny (i zdrowy – likopen!) sos albo zupę.

W 100 g produktu: 32 kcal • 0,1 g tłuszczu • 1,2 g białka • 5,3 g węglowodanów

29. Dżem 100% owoców, Łowicz

Słodzony nie cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym, tylko sokiem jabłkowym. Żytni chleb z masłem migdałowym albo z orzechów nerkowca i z tym dżemem – pycha!

W 100 g produktu: 130 kcal • 0,2 g tłuszczu • 0,9 g białka • 28,3 g węglowodanów

30. Konfitura aroniowa, Aroniowy raj

Za słodki smak znowu odpowiada sok z jabłek, a nie cukier. Ta konfitura dostarczy Ci mnóstwa zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy, których źródłem jest aronia.

W 100 g produktu: 182 kcal • 0,5 g tłuszczu • 0,5 g białka • 44 g węglowodanów

fot. shutterstock.com fot. shutterstock.com

Ryby

W tym dziale będą przewijać się jak mantra dwa składniki: tłuszcze omega-3 oraz białko. Tłuste ryby morskie to najlepsze źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Koniec i kropka. Bez nich Twoja skóra zacznie z czasem przypominać rybią łuskę, więc nie ma zmiłuj, trzeba jeść. W pakiecie dostaniesz mocne, lśniące włosy.

31. Makrela w pomidorach, King Oscar

Przetestowałyśmy wiele puszek z rybami i nie ma innej makreli w pomidorach, która smakowałaby nam tak bardzo, jak ta. W pakiecie ze smakiem dostajesz kwasy omega-3 i białko.

W 100 g produktu: 205 kcal • 15 g tłuszczu • 13 g białka • 4,4 g węglowodanów

32. Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym, Lisner

Nie powinno się go jeść za wiele, bo zawiera metale ciężkie, ale raz w tygodniu może lądować na Twoim talerzu bez obaw. Aha – wybieraj wersję w sosie własnym, a nie w oleju.

W 100 g produktu: 102 kcal • 1 g tłuszczu • 23 g białka • 1 g węglowodanów

33. Krewetki Black Tiger, Abramczyk

To zdrowe danie typu instant. Już po 2-3 minutach gotowania we wrzątku na stole może pojawić się świetne źródło protein i cynku. Krewetki dobrze sprawdzają się w sałatkach.

W 100 g produktu: 100 kcal • 1,7 g tłuszczu • 20,3 g białka • 1,7 g węglowodanów

34. Łosoś norweski wędzony, Suempol

Nasz ulubiony dodatek kanapkowy – jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 oraz niezbędnego aktywnej kobiecie białka. Pewne miejsce w Twoim koszyku.

W 100 g produktu: 200 kcal • 13 g tłuszczu • 20 g białka • 0,8 g węglowodanów

35. Dziki łosoś, Abramczyk

Dzik jest dziki, dzik jest zły, ale dziki łosoś jest dobry. Nie będziemy kolejny raz mówić o omega-3 i białku, ale podkreślimy: dzwonko dzikiego łososia to podstawa pysznego posiłku.

W 100 g produktu: 149 kcal • 7,2 g tłuszczu • 21 g białka • 0 g węglowodanów

36. Filet z dorsza, Frosta

To czyste, zamrożone, praktycznie nieskażone innymi składnikami białko. Białe mięso chudych ryb, takich jak dorsz, w przeciwieństwie do tłustych, świetnie nadaje się na źródło protein w posiłku po treningu.

W 100 g produktu: 75 kcal • 0,6 g tłuszczu • 17,5 g białka • 0 g węglowodanów

37. Filet z mintaja, Frosta

Podobnie jak dorsz, mintaj jest świetnym źródłem chudego białka o bardzo wysokiej wartości biologicznej. Wystarczy, że wsadzisz go w rękawie do piekarnika, a za dziewięć minut masz gotowy posiłek.

W 100 g produktu: 73 kcal • 0 g tłuszczu • 16,7 g białka • 0,7 g węglowodanów

38. Filety śledziowe a'la Matjas, Lisner

Na te filety śledziowe w oleju zwróciłyśmy uwagę, ponieważ wyróżniają się spośród innych wysoką zawartością białka. Oprócz zwykłej dostępna jest też smaczna wersja korzenna.

W 100 g produktu: 316 kcal • 28 g tłuszczu • 16 g białka • 0 g węglowodanów

39. Pstrąg polski wędzony, Suempol

Pstrąg ma wyborne, białe mięso, które najlepiej smakuje z dodatkiem cytryny i pieprzu. Ta ryba dostaje też główną nagrodę w konkursie na najwyższą zawartość białka.

W 100 g produktu: 142 kcal • 4,29 g tłuszczu • 24,6 g białka • 1,26 g węglowodanów

40. Sardynki w oliwie z oliwek, King Oscar

Wybrałyśmy je, bo są w oliwie z oliwek, a nie w tłuszczu roślinnym. Dostarczają więc więcej wspierających serce kwasów omega-9, a nie omega-6, których w naszej diecie jest za dużo.

W 100 g produktu: 176 kcal • 13 g tłuszczu • 14 g białka • 0 g węglowodanów

Mięso

Koledzy z MH uważają, że za często kręcimy na mięso nosem. I przekonują, żeby się go nie bać. Badania wskazują, że mają trochę racji. Kiedy pojawia się na talerzu, to przeważnie drób. Jedzcie co jakiś czas czerwone mięso – najlepiej wołowinę. To źródło najlepiej przyswajalnej formy żelaza (tracimy je z krwią w czasie menstruacji).

41. Kabanosy z kurczaka, Konspol

Kabanosy o króciutkiej liście składników, wędzone naturalnym dymem. Dowód, że bez tych wszystkich glutaminianów da się zrobić produkt, który nie smakuje jak płyta z paździerza.

W 100 g produktu: 253 kcal • 18,3 g tłuszczu • 22 g białka • 0 g węglowodanów

42. Szynka Szwarcwaldzka, Lidl

Pyszna, bez wzmacniaczy smaku, a do tego, jak na tej klasy wędlinę, niezbyt droga. Owszem, jest z tłuszczem, ale jeśli Ci przeszkadza, możesz go odkroić i zostaje chude mięso.

W 100 g produktu: 234 kcal • 14 g tłuszczu • 26 g białka • 1 g węglowodanów

43. Pierś z kaczki, Arla

Nie będzie to dla Ciebie aż takie zaskoczenie jak dla facetów, ale – uwaga! – nie tylko kury mają piersi. Te z kaczki to źródło chudego i pysznego mięsa, które możesz przyrządzić zaledwie w kilka minut.

W 100 g produktu: 167 kcal • 10,4 g tłuszczu • 18,2 g białka • 0,17 g węglowodanów

44. Schab natura, ZM Nove

Natura to cała linia produktów, które powstały bez udziału sztucznych składników. Nam najbardziej smakował niskokaloryczny schab: to wyśmienita wędlina kanapkowa.

W 100 g produktu: 147 kcal • 4,5 g tłuszczu • 25,5 g białka • 1 g węglowodanów

45. Stek z polędwicy, Beef Master

Naturalne źródło sprzężonego kwasu linolowego CLA i kreatyny. To najlepszy kawałek wołowiny, co znajduje odzwierciedlenie w cenie. Jeśli jest za drogi, zamień go na rostbef.

W 100 g produktu: 117 kcal • 3,5 g tłuszczu • 20,1 g białka • 0 g węglowodanów

46. Polędwiczki z indyka, Indykpol

Jasne, oprócz czerwonego mięsa mamy jeść też białe, ale drób to nie tylko piersi z kurczaka! Kup mięso z indyka – zawiera mało kalorii, a do tego mikroelementy i witaminy z grupy B.

W 100 g produktu: 83 kcal • 0,7 g tłuszczu • 19,2 g białka • 0 g węglowodanów

47. Pasztet Dworski z kaczką, Profi

Uwaga, ostrożnie! Mamy do czynienia z unikatowym okazem. Oto prawdziwy biały kruk – pasztet, którego lista składników kończy się na kilku naturalnych pozycjach.

W 100 g produktu: 292 kcal • 25,4 g tłuszczu • 13,8 g białka • 2,2 g węglowodanów

48. Szynka warszawska light, Konspol

Aż w 97% składa się z mięsa z kurczaka. Zaletą jest też to, że nie dodano do niej wzmaczniacza smaku – glutaminianu sodu. Niska zawartość tłuszczu, a wysoka protein.

W 100 g produktu: 125 kcal • 5,3 g tłuszczu • 18 g białka • 1,2 g węglowodanów

49. Parówki z szynki, Sokołów

Nie dość, że aż w 93% składają się z mięsa z szynki, to jeszcze nie wsypano do nich glutaminianu sodu i fosforanów. Jeśli już jeść parówki, to właśnie takie.

W 100 g produktu: 285 kcal • 25 g tłuszczu • 13 g białka • 2 g węglowodanów

50. Kiełbasa Krakowska sucha, Krakus

Zrobiono ją ze 146 g mięsa na 100 g produktu. Ma krótką listę składników, na której wątpliwości może budzić tylko azotyn sodu, ale jeśli nie jesz jej kilogramami, nie masz się czym przejmować.

W 100 g produktu: 197 kcal • 9 g tłuszczu • 27 g białka • 2 g węglowodanów

mrożonki, truskawka fot. shutterstock.com

Mrożonki

Brak świeżych warzyw nie jest wymówką, żeby zabrakło ich w Twoim jadłospisie. Dzięki mrożonkom możesz jeść zdrowo przez cały rok. Jeśli rozmrażasz owoce i warzywa, które będziesz gotować, wrzuć je od razu do gorącej wody. Jeśli będziesz je jeść na surowo, rozmrażaj je w lodówce, a nie np. na blacie. W ten sposób ograniczysz rozwój bakterii. Zobacz, dlaczego mrożonki to ważny element zdrowej diety.

51. Paella, Frosta

W większości tego typu produktów większość stanowi np. ryż. Ta paella nie jest wyjątkiem, ale przy tym ma najwięcej składników zawierających białko: owoców morza, mintaja i kurczaka jest w niej 18%.

W 100 g produktu: 130 kcal • 4,9 g tłuszczu • 6,1 g białka • 15 g węglowodanów

52. Bób, Hortex

Po paelli idziemy za ciosem i podpowiadamy Ci, jak jeszcze dostarczyć sobie białko. Bób jest świetnym źródłem protein roślinnych. Idealny na przekąskę – jesienią czy zimą przypomni Ci środek lata.

W 100 g produktu: 62 kcal • 0,4 g tłuszczu • 6,8 g białka • 7,8 g węglowodanów

53. Rigatoni Pomodoro, Frosta

Damy Ci nieco odpocząć od białka i zaproponujemy coś z przewagą węglowodanów. Oprócz makaronu jest tu sporo cukinii i pomidorków, a do tego niezła kompozycja przypraw.

W 100 g produktu: 124 kcal • 4,1 g tłuszczu • 4,6 g białka • 16 g węglowodanów

54. Mieszanka owocowa, Hortex

Zimą przyda Ci się do owsianki. Możesz zrobić z niej kompot, żeby nie pić słodzonych napojów. Nie są to świeże owoce, ale zimą i tak będą smakować po królewsku.

W 100 g produktu: 40 kcal • 0,3 g tłuszczu • 1 g białka • 6,4 g węglowodanów

55. Brokuły, Bonduelle

Dłuuuga jest lista ich zalet, więc warto mieć je w kuchni przez cały rok. Niby można teraz kupić w sklepach non stop świeże, ale jak patrzymy na te mizerne i zwiędnięte różyczki, cieplej myślimy o mrożonkach.

W 100 g produktu: 21 kcal • 0,4 g tłuszczu • 2,5 g białka • 1,8 g węglowodanów

56. Warzywa na patelnię Nicea, d'aucy

Gotowe mieszanki to dobre rozwiązanie: w kilka minut masz gotową porcję witamin. Nie musisz przygotowywać ich na patelni – nic się nie stanie, jeśli zrobisz to na parze.

W 100 g produktu: 36 kcal • 0,4 g tłuszczu • 1,8 g białka • 5 g węglowodanów

57. Mrożone jagody, Oerlemans

Są tak zdrowe, że powinno się je sprzedawać nie w sklepach, tylko w aptekach. Pełne m.in. przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, które chronią przed rozwojem nowotworów, m.in. piersi.

W 100 g produktu: ok. 45 kcal • 0,6 g tłuszczu • 0,8 g białka • 12,2 g węglowodanów

58. Szpinak, Hortex

Powszechnie spotykana opinia, że szpinak to świetne źródło żelaza, jest mitem, ale i tak – ze względu na zawartość soli mineralnych i witamin – powinnaś jeść go jak najczęściej. Mrożonka Ci to ułatwi.

W 100 g produktu: 19 kcal • 0,4 g tłuszczu • 2,3 g białka • 0,4 g węglowodanów

59. Mieszanka warzywna do zup, d'aucy

Bardzo zachęcamy do jedzenia zup – zwłaszcza jesienią i zimą przyda Ci się ich rozgrzewająca moc. Nie masz czasu skrobać warzyw na bulion? Kup gotowy zestaw i wymówka z głowy.

W 100 g produktu: 24 kcal • 0,3 g tłuszczu • 2,1 g białka • 3,2 g węglowodanów

60. Bazylia, Frosta

Wiadomo, że najlepiej w kuchni sprawdzają się świeże zioła, ale trudno zakładać własną hodowlę. Dzięki mrożonce Frosty możesz mieć świeżą bazylię na wyciągnięcie ręki. W kuchni otwiera to nieograniczone możliwości.

mikrofalówka, gotowanie, kuchnia fot. shutterstock.com

Dania gotowe

To najbardziej przetworzona żywność, do której trafia mnóstwo niepotrzebnych dodatków. Najprostsze rozwiązanie to jeść mniej gotowych potraw, ale łatwo powiedzieć... Dlatego w ich przypadku szczególnie ważne jest czytanie etykiet. Widzisz długą lista skomplikowanych nazw? Nie kupuj.

61. Zupa krem z groszku, Marwit

Idealny pomysł na zdrowy posiłek w pracy. Wystarczy kilka minut w mikrofalówce i zjesz pożywną i gorącą zupę. Dostępna w 3 innych smakach: z marchwi, pomidorów i buraków.

W 100 g produktu: 85 kcal • 0,3 g tłuszczu • 3,9 g białka • 14,7 g węglowodanów

62. Sos Arrabbiata Combino, Lidl

Aż 89% tego pikantnego sosu to pomidory i przecier. Zawiera też oliwę z oliwek (zdrowe kwasy omega-9), a nie olej roślinny, za to nie ma w nim sztucznych dodatków. Brzmi dobrze?

W 100 g produktu: 44 kcal • 0,7 g tłuszczu • 1,3 g białka • 6,7 g węglowodanów

63. Zupa z ciecierzycy, Homemade

Skoro namawiamy Cię na zupy, to podrzucamy jeszcze jedną propozycję. Gorąca zupa z ciecierzycy rozgrzeje Cię w zimny dzień. Niech zastąpi w pracy niezdrową przekąskę (np. batona).

W 100 g produktu: 48 kcal • 2,4 g tłuszczu • 2,4 g białka • 4,6 g węglowodanów

64. Fasolka w sosie pomidorowym, Heinz

W przeciwieństwie do wielu konkurencyjnych produktów składa się w większości z fasolki – jest jej 51%, a woda jest wśród składników dopiero na trzecim miejscu. To dobre proporcje.

W 100 g produktu: 79 kcal • 0,2 g tłuszczu • 4,7 g białka • 12,9 g węglowodanów

65. Zestaw sushi, Food&Joy

To tradycyjna japońska kombinacja: paluszki krabowe, krewetki, łosoś i ryż, owinięte wodorostami nori. W zestawie sos teriyaki, pasta wasabi i pałeczki. Nic, tylko brać się do jedzenia.

W 100 g produktu: 105 kcal • 0,9 g tłuszczu • 4,3 g białka • 18,7 g węglowodanów

66. Sos Mild Curry, Patak's

Musiałyśmy wybrać jeden i padło na Mild Curry, ale wszystkie sosy Patak's warte są spróbowania. To egzotyczne, indyjskie smaki, których próżno szukać u innych producentów.

W 100 g produktu: 70 kcal • 2,2 g tłuszczu • 0,9 g białka • 10,7 g węglowodanów

67. Kociołek do syta węgierski, Łowicz

W tym wypadku nazwa „do syta” jest dość adekwatna, ponieważ woda jest na liście składników dopiero na szóstym miejscu – wcześniej są warzywa, mięso i nawet przecier pomidorowy.

W 100 g produktu: 71 kcal • 1,8 g tłuszczu • 3,8 g białka • 9,1 g węglowodanów

68 . Zupa miso, Danival

Jej podstawą jest pochodząca z Japonii, oparta na fermentowanej soi, pasta miso. Dzięki niej to produkt, który wspomaga działanie przewodu pokarmowego. Dużo sojowego białka i błonnika.

W 100 g produktu: 309 kcal • 8,1 g tłuszczu • 15,3 g białka • 39,4 g węglowodanów • 8,7 błonnika

69. Kurczak po marokańsku, eat me!

Przepyszne danie przygotowane bez żadnych sztucznych dodatków. Przygotujesz je w domu na patelni albo w pracy odgrzejesz w opakowaniu w kuchence mikrofalowej. Wygodne.

W 100 g produktu: 152,2 kcal • 6 g tłuszczu • 7,3 g białka • 17,5 g węglowodanów

70. Hummus z pieczonym bakłażanem, whomus?

Trochę się wahamy, czy polecać Ci go, bo gdy weźmiesz pierwszą łyżeczkę, trudno się opanować i powstrzymać przed końcem opakowania. No, ale co tam, ćwicz silną wolę.

W 100 g produktu: 174 kcal • 11,5 g tłuszczu • 5,6 g białka • 7,3 g węglowodanów • 9,4 błonnika

fot. 2015/shutterstock.com

Słodycze i przekąski

W tej kategorii normalnie króluje cukier, ale my obalamy tego toksycznego władcę. Przekąski też mogą być zdrowe. Wybrałyśmy takie, które zaspokoją nie tylko Twój apetyt na słodkie, ale przy okazji apetyt Twojego organizmu na niezbędne składniki odżywcze. Wyjątkiem są może lody – ale cóż, nikt nie jest doskonały.

71. Jagody Goji, Puffins

W tym pudełeczku znajdziesz jagody Goji suszone próżniowo, dzięki czemu zachowują swoje właściwości zdrowotne. Dostarczą Ci żelaza i witaminy C, a dzięki zawartości luteiny mogą poprawić wzrok.

W 100 g produktu: 359 kcal • 4,4 g tłuszczu • 14,6 g białka • 56,6 g węglowodanów • 17,1 g błonnika

72. Czekolada gorzka 70% J.D.Gross, Lidl

Uwielbiamy ją za smak, przystępną cenę i za to, że dostarcza nam zawartych w kakao przeciwutleniaczy. Wybierając gorzką czekoladę pamiętaj, że powinna zawierać minimum 70% kakao.

W 100 g produktu: 551 kcal • 41 g tłuszczu • 8 g białka • 31 g węglowodanów

73. Pestki dyni, Sante

Zawierają pół tablicy Mendelejewa – są skarbnicą m.in. magnezu, fosforu, manganu, żelaza i cynku (piękna skóra!). Do tego dostarczają witamin z grupy B i fitosteroli, chroniących przed chorobami serca.

W 100 g produktu: 572 kcal • 45,8 g tłuszczu • 24,5 g białka • 12,7 g węglowodanów

74. Masło z orzechów nerkowca, Primavika

Według nas to najlepsze masło orzechowe pod względem smaku (delikatny, maślany) oraz składu (najkorzystniejszy dla zdrowia profil tłuszczów). Aż w 99% składa się z orzechów.

W 100 g produktu: 607 kcal • 47 g tłuszczu • 16 g białka • 30 g węglowodanów

75. Chrupiące plasterki pomidora, Crispy Natural

Mając pod ręką taką przekąskę, nigdy nie sięgniesz już po pełne tłuszczów trans chipsy. Te pyszne (z dodatkiem bazylii i oregano) pomidorowe plasterki zawierają mnóstwo błonnika.

W 100 g produktu: 322 kcal • 3,1 g tłuszczu • 15,2 g białka • 45,8 g węglowodanów • 24,8 g błonnika

76. Miód gryczany, Pasieka Tradycja

Kupuj polskie miody, a nie mieszanki pochodzące z różnych krajów. O sztucznych nawet nie wspominamy, bo nie mają zdrowotnych właściwości, dla których warto jeść miód.

W 100 g produktu: ok. 320 kcal • 0 g tłuszczu • 0,3 g białka • 80 g węglowodanów

77. Sorbet z malin, Grycan

Lody często trafiają na indeks potraw zakazanych ze względu na wysoką kaloryczność, ale przecież możesz jeść sorbet. Np. Grycana, który aż w 45% składa się z malin.

W 100 g produktu: 73 kcal • 0 g tłuszczu • 0 g białka • 17 g węglowodanów

78. Migdały, Bakalland

W ich składzie przeważają tłuszcze jednonienasycone, chroniące przed chorobami serca. Wśród mnóstwa witamin i minerałów warto zaś wymienić witaminę E – 100 g migdałów zaspokoi aż 125% dziennych potrzeb. Zobacz też, dlaczego orzechy to Twoja recepta na długowieczność.

W 100 g produktu: 572 kcal • 52 g tłuszczu • 20 g białka • 7,6 g węglowodanów • 12,9 g błonnika

79. Morele suszone, Helio Natura

Suszono je naturalnie, o czym świadczy ciemna barwa, nie dodano dwutlenku siarki. Zawierają mnóstwo minerałów, na czele z potasem, więc są świetną przekąską w czasie wysiłku.

W 100 g produktu: 301 kcal • 1,2 g tłuszczu • 5,4 g białka • 61,9 g węglowodanów • 10,3 g błonnika

80. Figi suszone, Bio Planet

Kolejny raz proponujemy Ci zdrową przekąskę pełną witamin, minerałów oraz błonnika (na dodatek bez konserwantów). Teraz nie masz już wymówki – wiesz, czym zastąpić słodycze!

W 100 g produktu: 306 kcal • 0,9 g tłuszczu • 3,3 g białka • 66,3 g węglowodanów

szklanka wody fot. shutterstock.com

Napoje

Dietetycy słusznie trąbią na alarm, że najwięcej pustych kalorii dostarczają nam słodzone napoje. Skończmy z nimi. Mniej cukru w napojach to większa szansa na gładką skórę bez cellulitu. Zrezygnuj ze słodzonego pomarańczowego soku, a pomarańczową skórkę zobaczysz tylko w kuchni.

81. Sok buraczkowo-jabłkowy, Marwit

Godna polecenia jest cała gama świeżych soków Marwitu, ale skoro musimy wybrać jeden, stawiamy na ten z dodatkiem buraków: poprawiają wydolność i obniżają ciśnienie.

W 100 g produktu: 50 kcal • 0,1 g tłuszczu • 0,8 g białka • 11,5 g węglowodanów

82. Sok aroniowy, Aroniowy Gaj

Ten sok jest nieklarowany, tłoczony na zimno, wyprodukowany bez dodatku cukru, więc możemy zarekomendować go jako bombę pełną przeciwutleniaczy oraz witaminy C.

W 100 g produktu: 47 kcal • 0,2 g tłuszczu • 0,8 g białka • 10 g węglowodanów

83. Naturalny sok jabłkowy, Słoneczna Tłocznia

Soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców to znacznie lepszy pomysł niż soki z koncentratów. Wtedy naprawdę można uznać, że to jedna z zalecanych porcji owoców.

W 100 g produktu: 32 kcal • 0 g tłuszczu • 0,1 g białka • 7,9 g węglowodanów

84. Napój izotoniczny, Isostar

Izotonik pomoże Ci podczas długotrwałego wysiłku. Nie kupuj go w małych butelkach, tylko w koncentracie, i rozrabiaj samodzielnie – dzięki temu zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Często sięgasz po takie napoje? Poznaj całą prawdę o napojach izotonicznych.

W 100 g produktu: 29 kcal • 0 g tłuszczu • 0 g białka • 6,7 g węglowodanów

85. Vega Prowansalskie Pola, Tymbark

Niewielka ilość kalorii, ale masa witamin i składników mineralnych. Jeśli nie jesz dużo warzyw, to chociaż je pij, zwłaszcza że dzięki specjalnej mieszance przypraw są bardzo smaczne.

W 100 g produktu: 25 kcal • 0,2 g tłuszczu • 0,7 g białka • 4,6 g węglowodanów • 1,4 g błonnika

86. Woda kokosowa z bananem i cytryną, dr Antonio Martins

Mówi się o niej, że to naturalny napój izotoniczny, ponieważ zawiera dużo minerałów, które tracisz z potem, np. magnez i potas. Przyda Ci się po wysiłku.

W 100 g produktu: 37 kcal • 0,2 g tłuszczu • 0,8 g białka • 7,8 g węglowodanów

87. Sok z kiszonej kapusty i marchwi, Cymes

Dostarcza pożytecznych bakterii, wspierających pracę układu pokarmowego i wzmacniających odporność. W połączeniu z witaminami (B, C i K) przyda Ci się jesienią, na przeziębienia.

W 100 g produktu: 12 kcal • 0,2 g tłuszczu • 1 g białka • 1,3 g węglowodanów

88. Sok brzozowy z owocem granatu, Oskoła

W medycynie ludowej sok z brzozy jest używany jako środek oczyszczający i poprawiający przemianę materii. Wersja z dodatkiem owoców granatu smakuje nam najbardziej.

W 100 g produktu: 52 kcal • 0,02 g tłuszczu • 0 g białka • 5,43 g węglowodanów

89. Naturalna woda mineralna, Muszynianka

Dzięki wysokiej zawartości wapnia będzie chronić Cię przed zagrażającą kobietom osteoporozą. Pamiętaj, że nie jest to woda źródlana, którą możesz pić na co dzień bez ograniczeń.

W 1 l produktu: 220 mg wapnia • 131,7 mg magnezu • 59 mg sodu • 6,5 mg potasu

90. Sok pomidorowy 100%, Tymbark

Sok zawiera śladowe ilości kalorii, a dostarczy Ci likopenu, m.in. chroniącego przed rakiem piersi. Tymbark jest wyjątkowy, bo do zagęszczonego soku dodaje przecier ze świeżych pomidorów.

W 100 g produktu: 15 kcal • 0,2 g tłuszczu • 0,9 g białka • 2,4 g węglowodanów • 1 g błonnika

fot. 2015/shutterstock.com

Dodatki i przyprawy

Gotowe dania, dodatki i sosy również przeważnie uzupełniane są sztucznymi dodatkami. Niby nie ma w tym nic złego, bo każdy z nich jest dopuszczony do użycia, ale my i tak wolimy ich w siebie nie pakować. Jedzenie bez nich jest droższe, ale to dobra inwestycja. Poza tym np. musztardy nie jesz łyżkami i nie kupujesz co dzień.

91. Keczup Culinair czosnkowy, Heinz

Rarytas wśród keczupów – robiony aż z 206 g pomidorów na 100 g produktu. Nie zawiera zagęstników i konserwantów, za to nietypowo dodano do niego miodu, który daje ciekawy smak.

W 100 g produktu: 115 kcal • 0,2 g tłuszczu • 1,4 g białka • 26 g węglowodanów

92. Musztarda pełnoziarnista, Maille

Aż w 30% składa się z całych ziaren gorczycy (poprawia trawienie i leczy choroby przewodu pokarmowego), a w 5% z białego wina. Nie ma za to zagęstników i konserwantów.

93. Pesto alla Genovese, Agnesi

To pesto wyróżnia się, ponieważ zrobiono je na oliwie z oliwek, a nie na tłuszczu roślinnym. Znajdziesz więc w nim głównie kwasy omega-9, a nie omega-6, których jemy za dużo.

W 100 g produktu: ok. 400 kcal • 40 g tłuszczu • 4 g białka • 12 g węglowodanów

94. Sos sojowy niskosodowy, Kikkoman

Jest świetnym dodatkiem nie tylko do dań kuchni azjatyckiej, ale ogólnie do różnego rodzaju potraw z mięs. Wersja o obniżonej zawartości sodu sprzyja zdrowemu sercu.

W 100 g produktu: 47 kcal • 0 g tłuszczu • 10,3 g białka • 0 g węglowodanów

95. Sól morska, Sante

Sól jest szkodliwa tylko w nadmiarze, a na co dzień jest po prostu niezbędna, zwłaszcza jeśli dużo ćwiczysz. Nie przekraczaj dziennie dawki 6 g i stosuj sól morską, która oprócz sodu dostarczy Ci magnezu.

96. Ocet balsamiczny, Ponti

Nie będziemy ukrywać, że najbardziej liczy się smak, który nadaje potrawom. Nie do pogardzenia jest też jednak i to, że obniża indeks glikemiczny potraw oraz poziom cholesterolu.

W 100 g produktu: 97 kcal • 0 g tłuszczu • 0,15 g białka • 19 g węglowodanów

97. Ekologiczny chrzan tarty, Runoland

Tym razem sięgamy po ekologiczną odsiecz, bo ze świecą szukać innego chrzanu, do którego nie dodaje się mnóstwa niepotrzebnych dodatków. Tu ich nie ma – jest za to prawdziwa moc!

W 100 g produktu: 79 kcal • 3,2 g tłuszczu • 1,4 g białka • 11,3 g węglowodanów

98. Majonez kielecki, Społem

Wybieramy go, ponieważ ma najwięcej żółtek (7%) oraz nie wrzucono do niego niespodzianek, których majonez nie potrzebuje. Swoją drogą, najlepiej zrobić własny – na bazie oliwy z oliwek.

W 100 g produktu: 630 kcal • 68,1 g tłuszczu • 1,7 g białka • 2,3 g węglowodanów

99. Ksylitol, Sante

W Twojej kuchni koniecznie powinny znaleźć się zamienniki cukru. Jeśli potrzebujesz go do wypieków, najlepiej sprawdzi się ksylitol. Z kolei do słodzenia, np. herbaty, wolimy stewię, najlepiej w płynie. Zobacz, dlaczego stewia i ksylitol są zdrowe.

W 100 g produktu: 240 kcal • 0 g tłuszczu • 0 g białka • 99,8 g węglowodanów

100. Pieprz czarny, Kotanyi

Mając w kuchni tylko dwie przyprawy: sól i pieprz, możesz dokonać prawdziwych cudów. No i, co nie mniej istotne, czarny pieprz zawiera piperynę, która pomaga walczyć z nadwagą.

Tekst: Magda Sadowska, Michał Gołębiewicz

WH 05/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij