Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Przepisy na domowe lody i sorbety - 10 propozycji

Lody i sorbety, które nie szkodzą zgrabnej sylwetce, dbają o cerę, pamięć i koncentrację, dobry humor i poziom cholesterolu? Tak! Jacob Kenedy, jeden z najsłynniejszych cukierników, zdradza WH swoje sekrety. Oto 10 zdrowych i pysznych przepisów na domowe lody i sorbety.

Anna Bajer 2015-11-03
sorbet fot. shutterstock.com

Witajcie w krainie wiecznych lodów! W tłumaczeniu na polski „gelato” to oczywiście swojski „lód”, ale prawda jest inna. Gelato to gelato i ich smaku nie da się podrobić. Robione z pełnotłustego mleka, z małą ilością śmietany i bez żółtek (głównych dostawców tłuszczu w tradycyjnych lodach) cieszą się zasłużoną sławą.

Jeżeli masz maszynkę do lodów, będzie szybciej, ale poczciwy zamrażalnik też doskonale daje radę.

Sorbet na świetną sylwetkę

12-15 gałek | 60 kcal | 20 min  

Syrop:

  • 150 g cukru pudru,
  • 50 g płynnego miodu,
  • 3 listki żelatyny.

Sorbet:

  • 600 g truskawek,
  • sok z 1 cytryny.  

Zacznijmy od syropu. Zagotuj 250 ml wody, cukier, miód i odstaw. Zanurz na kilka minut listki żelatyny w zimnej wodzie, odciśnij i wrzuć do gorącego syropu. Wymieszaj i wystudź. Teraz sorbet – zmiksuj owoce z syropem i sokiem z cytryny. Wstaw do zamrażalnika i mieszaj zawartość łyżką od czasu do czasu – rozbijesz kryształki lodu.

Samo dobro: truskawki są pełne fruktozy – naturalnego cukru, który połknięty przed treningiem trafi bezpośrednio do mięśni. Sama słodycz, nie? Teraz sprawdź, na ile gałek możesz sobie pozwolić.

Jeśli jesteś fanką truskawek, wypróbuj także nasz przepis na smoothie z truskawek i daktyli.

sorbet fot. shutterstock.com

Sorbet na brzoskwiniową cerę

12-15 gałek | 70 kcal | 20 min

  • 250 ml syropu,
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń z czerwoną skórką,
  • sok z 1 cytryn.

Zrób syrop jak na poprzednim slajdzie. Brzoskwinie wrzuć na minutę do garnka z wrzącą wodą i odsącz. Przekrój je, wyciągnij pestki i wrzuć do blendera razem z sokiem z cytryny. Przeciśnij purée przez gęste sito, a sok wymieszaj z syropem – teraz czas na zamrażalnik lub maszynę do lodów.

Samo dobro: brzoskwinie są świetnym źródłem witamin C i A oraz selenu, które chronią nas przed nowotworami skóry.

 

sorbet fot. shutterstock.com

Sorbet na odchudzanie

12-15 gałek | 65 kcal | 10 min

  • 250 ml syropu,
  • 650 ml świeżo wyciśniętego soku z różowych lub czerwonych grejpfrutów (4-5 owoców).

Tu też roboty nie ma żadnej. Przygotuj syrop, wymieszaj go z sokiem i do zamrażalnika lub do maszyny do lodów. Jeżeli zamrażalnik, to mieszaj zawartość co 15-20 minut, by rozbić strukturę i pozbyć się kryształków. Podając, możesz go skropić szotem białej wódki – pasuje i smakuje.

Samo dobro: lekarze z Scripps Clinic w USA wykazali, że zjadanie połówki grejpfruta przed każdym posiłkiem pomaga zrzucić odchudzającym się około 5 kg w 12 tygodni.  

sorbet fot. shutterstock.com

Sorbet bezpiecznego ryzyka

12-15 gałek | 160 kcal | 40 min

  • 250 ml syropu,
  • 200 g migdałów bez skórki,
  • 60 g cukru pudru,
  • 50 g płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

Zmiksuj migdały przez 5 minut. Wlej 150 ml wody i miksuj kolejne 5 min. Wlej 850 ml wody, odstaw na 20 minut i przecedź przez gęste sito. 650 ml migdałowej mikstury wymieszaj z syropem, cukrem pudrem, miodem i aromatem migdałowym. Zamroź w zamrażalniku, od czasu do czasu mieszając łyżką.

Samo dobro: renomowany magazyn „The British Journal of Nutrition” twierdzi, że regularne objadanie się migdałami zmniejsza ryzyko nadwagi o 31%.  

sorbet fot. shutterstock.com

Gelato na pełny brzuch

12-15 gałek | 160 kcal | 30 min

Base bianca (podstawa lodów):

  • 500 ml pełnotłustego mleka,
  • 140 g bitej śmietany,
  • 40 g płynnego miodu,
  • 130 g cukru pudru,
  • 40 g odtłuszczonego mleka w proszku,
  • 3 listki żelatyny.

Lody:

  • 85 g miękkiego masła orzechowego,
  • 45 g lukru.

Podgrzej mleko, śmietanę i miód. Wymieszaj w misce cukier i mleko w proszku, a gdy garnek zacznie parować, wsyp je, wymieszaj i zdejmij z ognia. Żelatynę zanurz na chwilę w zimnej wodzie, odciśnij i wrzuć do garnka. Wymieszaj i wystudź. Zblenduj masło orzechowe z lukrem (sweetdecor.pl), dodaj do zimnej bazy i znowu zblenduj. Zamroź.

Samo dobro: orzeszki są pełne błonnika, który da Ci sytość na wiele godzin bez podgryzania.

sorbet fot. shutterstock.com

Gelato na lekkość

12-15 gałek | 145 kcal | 40 min

  • Base bianca (patrz slajd wcześniej),
  • kostki lodu,
  • 60 g świeżej mięty (liście i łodyżki),
  • 30 g lukier,
  • 40 g gorzkiej czekolady (z min. 75% kakao),
  • 20 g oleju kokosowego.

Przygotuj białą bazę i mocno ją schłodź w lodówce. Miętę wrzuć do wrzątku na 10 sekund, a następnie do wody z lodem na 20 s. Odcedź i zblenduj z lukrem i 1/4 zimnej bazy. Przeciśnij przez gęste sito i ubij lub zblenduj z resztą bazy, aż zgęstnieje. Rozpuść kawałki czekolady (wlej olej, jeżeli jest zbyt twarda), lekko ją wystudź i powoli wlej do bazy, nie przerywając miksowania. Zamroź.

Samo dobro: mięta jest przyjacielem układu pokarmowego, pobudzając go do dobrego trawienia.  

sorbet fot. shutterstock.com

Gelato na smukłą talię

12-15 gałek | 120 kcal | 45 min 

  • 320ml mleka,
  • 50g miodu,
  • 130g cukrupudru,
  • 30 g odtłuszczonego mleka w proszku,
  • 3 g żelatyny,
  • 320g serka ricotta,
  • 150g jagód,
  • 65g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

Zagotuj mleko z miodem. Wymieszaj 130 g cukru z mlekiem w proszku i wsyp do garnka z mlekiem. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, serek ricotta i zblenduj. Wystudź do temperatury pokojowej i ubij trzepaczką. Dorzuć posiekane jagody, 65 g cukru pudru, mąkę i doprowadź do wrzenia. Odstaw, ostudź i dodaj ekstrakt. Wstaw do zamrażalnika na ok. 30 min. Jeszcze raz przemieszaj.

Samo dobro: badania na Michigan University wykazały, że jagody pomagają w walce o szczupłą talię.  

sorbet fot. shutterstock.com

Sorbet na mózg jak brzytwa

12-15 gałek | 160 kcal | 20 min

  • 50 g kakao,
  • 200 g cukru pudru,
  • 50 g płynnego miodu,
  • 250 g gorzkiej czekolady (z min. 70% kakao), połamanej w kawałki.

Wymieszaj kakao z cukrem. Mieszankę wsyp do 500 ml wody (powoli, by uniknąć grudek) i dodaj miód. Doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia od razu, gdy pojawią się bąbelki. Wrzuć do wrzątku kawałki czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź do temperatury pokojowej i zmiksuj ręcznym blenderem. Zamroź w zamrażalniku lub w maszynie do lodów.

Samo dobro: po zjedzeniu flawonoidów z gorzkiej czekolady jeszcze przez 3 godziny obserwuje się zwiększone ukrwienie mózgu.  

sorbet fot. shutterstock.com

Sorbet na święty spokój

12-15 gałek | 65 kcal | 20 min

  • 250 ml syropu,
  • 1 kg dojrzałych melonów miodowych,
  • sok z 1 cytryny.

Zaczynamy jak zwykle od syropu. Obierz melony, wypestkuj je i zmiksuj na purée. Przeciśnij przez gęste sito, a uzyskany sok (ok. 650 ml) wymieszaj z syropem i sokiem z cytryny. Miksturę wstaw do zamrażalnika i od czasu do czasu mieszaj w niej łyżką.

Samo dobro: potas znajdujący się w melonach, zdaniem naukowców pracujących dla agendy ONZ zajmującej się żywnością, znacząco obniża tętnicze ciśnienie krwi. I od razu jest spokojniej.  

sorbet fot. shutterstock.com

Gelato na szczeście

12-15 gałek | 115 kcal | 25 min

  • Base bianca (patrz slajd 5),
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 płaska łyżka zmielonej kawy.

Baza już nam wychodzi zawodowo, ale pamiętaj, że zanim zaczniesz dorzucać inne składniki, baza musi być zimna. Dobrze jest też odczekać 30 minut, zanim zacznie się ją ubijać lub blendować. Teraz jest podobnie. Wrzuć miód i kawę do zimnej bazy, odstaw na pół godziny, ubij lub zblenduj do gęstości i zamroź. Buon appetito!

Samo dobro: regularne popijanie kawy zmniejsza o 20% ryzyko wystąpienia depresji – takie są wyniki badań uniwersytetu w Michigan.

Jeśli jesteś fanką truskawek przetestuj także nasz pyszny przepis na smoothie z truskawek i daktyli.

WH 09/2015

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij