Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Ciekawostki dietetyczne WH: 06/2014

Dlaczego bardziej opłaca się nam jeść świeże warzywa? Dieta bogata w tyrozynę - jakie są jej zdrowotne korzyści? Czy zupka chińska może powodować cukrzycę? Oto nowa porcja informacji o odżywianiu.

WH 2014-12-01
rzodkiewka, warzywa fot. shutterstock.com

Wygraj z wolnymi rodnikami

Witaminy i minerały nieźle znoszą mrożenie, ale już przeciwutleniacze – nie. Warzywa aż pękają od nich i w wojnie z wolnymi rodnikami są naszym największym sojusznikiem. Posyłajmy jednak na front głównie te świeże, bo już jeden dzień w zamrażarce sprawia, że np. brokuły tracą 15% swoich właściwości, boćwina 20%, fasolka szparagowa 23%, a groszek 26%. A im dłużej tam leżą, tym więcej tracą.

Okazało się, że niektórym warzywom nie szkodzi ani lodówka, ani zamrażarka, ani puszka. 100% antyoksydantów zachowują cebula, karczochy, cykoria i rzodkiewka.

Warzywa powinny być jednym z głównych składników Twojej diety. Spowalniają rozwój nowotworów, zmniejszają ryzyko chorób serca i zbijają nadciśnienie. Które najskuteczniej? Poznaj najzdrowsze warzywo na świecie.

 

szpinak fot. shutterstock.com

Tyrozyna na zmęczenie?

Jedzenie produktów zawierających tyrozynę  mięso, szpinak, jajka, sery, soja  wspomaga szybkość reakcji w sytuacjach wymagających natychmiastowego zaprzestania wykonywania jakiejś czynności. Dwa uniwersytety holenderskie podawały testowanym sok pomarańczowy z tyrozyną i innej grupie sam sok. Wyniki jednoznacznie wskazywały na szybszy czas reakcji pierwszej grupy.

Tyrozyna może więc mieć kluczowe znaczenie dla zachowania bezpieczeństwa na drodze i uniknięcia wypadków, a jej niedobór skutkuje zmęczeniem i rozkojarzeniem. Warto pamiętać, że nawet kg szpinaku i kopa zjedzonych jaj nie pomoże, gdy będziemy za kierownicą wysyłać esemesa.

fast food, zupa instant, zupka w proszku fot. shutterstock.com

Zupa w proszku vs. ryzyko chorób serca

Masz zaufanie do naukowej reputacji Uniwersytetu Harvarda w USA? My tak. Jego naukowcy udowodnili, że systematyczne jedzenie makaronu instant z tzw. chińskich zupek – dwa lub więcej razy w tygodniu – bardzo znacząco zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu. Badania trwały trzy lata na 10 tysiącach osób i dodatkowo odkryto, że problem dotyczy bardziej kobiet (54,5%) niż mężczyzn. Trwa jeszcze poszukiwanie przyczyny, ale już teraz warto te zupki wyrzucić z menu.

Okazuje się, że aż 38% polaków zalewa. Ty też? Najwyższy czas to zmienić! Poddaj swoje ciało detoksykacji i bądź zdrowsza. Dowiedz się, jak oczyścić organizm z toksyn i zyskać energię.

cytryny, owoce fot. shutterstock.com

Dodaj cytrynę, zrezygnuj z soli

75% mniej soli będziesz potrzebowała do przyprawienia gotowanego dania, jeżeli skorzystasz z przepisów, w których dodaje się skórkę i sok z cytryny. W badaniach Johnson & Wales University ochotnicy ze skłonnością do dosalania potraw nie zauważyli różnicy, gdy zastąpiono sól cytryną.A wiesz, że cytrynę mozna wykorzystać także do zabiegów kosmetycznych? Poznaj 11 zaskakujących zastosowań cytryny.

WH 06/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij