Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Ciekawostki dietetyczne WH: 03/2014

Czy warto jeść szparagi? Jak kwasy omega-3 wpływają na pamięć? Jakie korzyści daje nam rozmaryn i jak wkomponować go do posiłków? Przed Wami kilka przydatnych informacji na temat zdrowej diety.

WH 2014-05-10
szparagi, warzywa, dieta fot. shutterstock.com

Szparagi – warzywa pełne zdrowia

Maj to matura i szparagi. Co jak co, ale dla zdrowia na pewno lepsze są te drugie. Nie przegapcie sezonu, bo szkoda smaku. No i tych paru drobiazgów, jak białko, żelazo, witaminy, selen, potas, fosfor i 18 kcal w 100 g.

Yes, yes, yes! Natura robi wszystko, byśmy wyglądały zjawiskowo i grzechem byłoby w maju objadać się czymś innym. Dodatkowo szparagi zawierają dużo glutationu – białka walczącego z nowotworami i alzheimerem. Mogą one mieć aż 70 mg glutationu w 100 g produktu.

Szybkie sosy do szparagów

1. Sos béchamel

  • Składniki: 40 g mąki pszennej, 40 g masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa.
  • Know-how: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i stale mieszaj. Odstaw, wlej trochę mleka, mieszaj. Dolej resztę mleka, mieszaj i ponownie wstaw na gaz, mieszaj i przypraw.

2. Sos gorgonzola

  • Składniki: 100 g sera gorgonzola, 3 żółtka, 100 g masła, 100 ml kremówki, sól, biały pieprz.
  • Know-howmasło utrzyj z żółtkami, wstaw naczynie nad garnek z wrzątkiem i ubijaj. Połącz śmietanę i ser, podgrzewaj, aż ser się stopi. Wystudź i wlej do masy żółtkowej. Dopraw i wymieszaj.

Zajadanie się szparagami to także doskonały sposób na zniwelowanie stresu. Zobacz pozostałe zdrowe propozycje jedzenia na stres. Dieta to nie wszystko! Idealnie sprawdzi się także relaksująca sesja jogi. Chyba nie musimy dodawać, że przy okazji treningu wyrzeźbisz i wzmocnisz swoje ciało?

jogurt, śmietana, białko fot. shutterstock.com

Wapń i błonnik – korzyści zdrowotne

Sorki Manolo, sorki Vuitton, ale, zdaniem naukowców, to wapń i błonnik są najlepszymi przyjaciółmi kobiety. Mogliby, mądrale, zostawić chociaż diamenty, bo jak sobie błonnik zawiesić na szyi wieczorem, ha?

Badania pokazały, że 1000 mg wapnia i 38 g błonnika dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego (dopada nas prawie tak często, jak facetów!) aż o imponujące 77%. Będziesz miała 2 w 1 – i błonnik, i wapń – gdy postawisz na brokuły, zielony groszek, włoską kapustę i fasolę.

ryba fot. Natalia Klenova 2015/shutterstock.com

Kwasy omega-3 a pamięć

O czym to myśmy chciały napisać? Zaraz, zaraz... Aaa, o pamięci. Wydawnictwo Plos One opublikowało wyniki badań, wykazujące, że wśród osób jedzących codziennie, przez pół roku, 2 g kwasów tłuszczowych omega-3 zauważono znaczącą poprawę wyników podczas testów pamięciowych.

Kwasy te usprawniają funkcje kognitywne mózgu, czyli po ludzku – mówienie, myślenie i pamiętanie. Jeżeli masz skłonność do zawieszania się i bezkresu w oczach, postaw na morskie ryby. Zobacz, ile ryb możesz jeść tygodniowo, bo jak wiadomo: wszystko w nadmiarze szkodzi. Okazuje się jednak, że nie tylko ryby są źródłem tych kwasów, ale i oleje roślinne. Sprawdź, który olej najlepiej wybrać.

Patent WH:

20 – o tyle procent zmniejszysz szkodliwe działanie tłuszczów nasyconych na Twój układ krążenia, jeżeli zaraz po posiłku wypijesz filiżankę czarnej herbaty. Czyli nie cola do burgera, ale herbatka. Najlepiej niesłodzona.
oliwa fot. shutterstock.com

Oliwa z oliwek a poczucie sytości

Brzmi jak homeopatia, ale badania dowodzą, że – w przeciwieństwie do niej – działa. Naukowcy z niemieckiego Technische Universität München zanotowali, że osoby jedzące jogurt skropiony oliwą z oliwek miały po posiłku wyższy poziom serotoniny – hormonu regulującego odczucie sytości – niż ludzie jedzący sam jogurt (albo jogurt z dodatkiem innych tłuszczów). Dzięki temu w ciągu dnia zjadały mniej kalorii.

„Oliwa z oliwek zawiera składniki, które mogą spowalniać przyswajanie glukozy, dzięki czemu dłużej czuje się sytość” – dr Malte Rubach, współautor badania. Zobacz, ile oliwy możesz jeść, by było to najkorzystniejsze dla zdrowia.

rozmaryn, zioła fot. shutterstock.com

Przepisy z użyciem rozmarynu

Hiszpańscy naukowcy w czasopiśmie „Plos Oone” ogłosili, że ekstrakt rozmarynu, dzięki zawartości karnozolu i kwasu karnozowego, może ograniczać wydzielanie enzymów trawiących tłuszcze.

W efekcie po posiłku później pojawia się uczucie głodu. Oto kilka szybkich przepisów, które pomogą Ci na co dzień wykorzystać moc tego aromatycznego zioła.

1. Łosoś: połącz 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz pół łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu. Natrzyj kawałek łososia, zawiń w folię do pieczenia i zapiekaj w piekarniku.

2. Warzywa: pokrój na kawałki różne warzywa: bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę i pomidory, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo posiekanym rozmarynem i zapiekaj w piekarniku

3. Polędwiczki wieprzowe: natrzyj mięso marynatą z oliwy, sosu sojowego, czosnku, pieprzu, soli i świeżo siekanego rozmarynu i odstaw na noc. Następnego dnia zapiekaj lub smaż.

4. Makaron: na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn, czarne oliwki, rukolę, wymieszaj i połącz z makaronem. Dopraw solą, pieprzem i cytryną, posyp parmezanem.

guma do żucia, kobieta fot. YuriyZhuravov 2015/shutterstock.com

Żucie gumy zamiast podjadania?

Żujesz gumę, żeby pokonać ochotę na podjadanie? Uważaj – to może nie być najlepsza taktyka. Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „Eating Behaviour” wykazało, że możesz osiągnąć efekt odwrotny od oczekiwanego.

Badani żujący przed posiłkiem miętową gumę nie tylko zjadali później tyle samo śmieciowego jedzenia co ci, którzy tego nie robili, ale na dodatek jedli mniej zdrowego. Naukowcy uważają, że podwójną porażkę ponosisz dlatego, że miętowy smak słabo komponuje się z warzywami i owocami. Co więcej, żucie gumy może powodować zmarszczki! Sprawdź pozostałe z 9 złych nawyków, które powodują zmarszczki.

Patent WH:

47 – o tyle procent więcej zjadasz jedzenia, od którego rozpoczynasz posiłek – podaje czasopismo „Archives of Internal Medicine”. Dlatego na przystawkę serwuj sałatkę albo warzywa w dowolnej formie, a nie np. pieczywo z masłem czosnkowym.

WH 03/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij