Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Ciekawostki dietetyczne WH: 02/2013

Jakie korzyści zapewniają zielone warzywa, oliwa z oliwek i dynia? Dlaczego sok z arbuza wzmacnia efekty ćwiczeń? Który posiłek jest najważniejszy? Przed Wami kilka przydatnych informacji na temat zdrowej diety.

WH 2013-10-15
brokuł, warzywa fot. mama_mia 2015/shutterstock.com

Zielone warzywa zwiększają optymizm

Duża ich ilość w menu nie tylko zmniejsza naszą garderobę o dwa rozmiary. Naukowcy z Harvard School of Public Health wykazali, że jedzący zieleninę na co dzień są bardziej... optymistyczni. To zasługa wyższego poziomu karotenoidów we krwi.

Badani, śmiało patrzący w przyszłość, wierzący w siebie i swoje możliwości, pewni szczęśliwego rozwiązania, mieli go więcej niż czarnowidzący pesymiści. Może wszyscy narzekający powinni dostawać rządowy deputat w zieleninie? Albo nie – lepiej w zielonych...

A zatem, by zrozumieć piosenkę "Bright side of life", z warzyw wybieraj te ciemnozielone: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselkę, natkę pietruszki. Zielone warzywa to jeden ze sposobów na poprawienie humoru, ale sprawdź też inne pomysły na zwalczenie jesiennej deprechy.

fot. Alfred Nesswetha 2014/shutterstock.com fot. Alfred Nesswetha 2014/shutterstock.com

Oliwa z oliwek a mocne kości

Że nabiał jest dobry dla kości, to wiadomo, ale że oliwa? Właśnie tak. Najnowsze badania nad dietą śródziemnomorską pokazały po raz kolejny potęgę oliwy extra vergine. Stosowana przez badanych znacząco podniosła u nich poziom osteokalcyny – białka odpowiedzialnego za tworzenie kości i ich mineralizację, czyli, inaczej mówiąc, ich wzmocnienie.

Osteoporoza może nam więc nagwizdać, ale trzeba pamiętać, że tylko 15% kalorii połykanych dziennie powinno pochodzić z tłuszczu. A więc – oliwa często, ale mało. Ale co to znaczy "mało"? Jeśli chcesz być precyzyjna, sprawdź, jaka ilość oliwy z oliwek jest w sam raz.

Patent WH:

12 – o taki procent zmniejszysz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jeżeli codziennie będziesz zjadać 55 g sera (około 2 plasterków). Deska serów po kolacji? Jak najbardziej.
dynia fot. iofoto 2015/shutterstock.com

Zupa z dyni – przepis

Dynia to nie tylko pestki, choć nimi też warto się zażerać. Miąższ za to jest doskonały, przez bogactwo cynku, na cerę z problemami: trądzikiem lub opryszczką. Sprzyja również układowi trawiennemu i sercu. 30 kcal w 100 g i wiaderko błonnika w środku także są nie do pogardzenia, prawda? Przetestuj ten przepis.

Składniki: 1 kg dyni, 2 ziemniaki, 1 cebula, 1 kostka rosołowa, 200 ml mleka kokosowego, imbir, sól, pieprz, olej. Na 6 porcji.

Krok 1: obierz dynię (pestki możesz wysuszyć), ziemniaki, cebulę i kawałek imbiru. Dynię i ziemniaki pokrój w kostki, cebulę posiekaj, imbir odłóż na bok.

Krok 2: W garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć cebulę. Podsmażaj chwilę, zamieszaj i dorzuć warzywa. Duś 5 minut. Zalej wrzątkiem, tak by przykryć warzywa, dodaj kostkę rosołową i gotuj 20 minut. Odlej 200 ml, zmiksuj, wlej mleko i dopraw. Na tarce zetrzyj imbir i dodaj.

Wariant plus: 12-18 krewetek, curry w proszku, sól, pieprz, oliwa. Krewetki obierz (możesz zostawić ogonki dla efektu), dopraw solą, pieprzem i curry. Mocno rozgrzej patelnię z tłuszczem, wrzuć krewetki i smaż krótko, aż zróżowieją. Wyłóż na talerze i zalej zupą.

Nie chcemy Cię kusić, ale na bazie dyni można także przyrządzić świetne ciasto. Ale bez obaw: jest zdrowe i dietetyczne. Sprawdź 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

arbuz, owoce fot. Boiarkina Marina 2015/shutterstock.com

Zajadaj się arbuzami – wzmocnij efekty ćwiczeń

Kawałek arbuza nie zastąpi co prawda ćwiczeń, ale powinien wzmocnić ich efekt. Przeprowadzone na Purdue University (USA) doświadczenia wykazały, że myszy karmione jedzeniem o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu przytyły o 30% mniej, jeśli w ich diecie znajdował się sok z arbuzów.

Za efekt odpowiada aminokwas zwany cytruliną, którego arbuz jest najlepszym naturalnym źródłem. Znajdziesz go też w cebuli czy czosnku, ale my zdecydowanie wolimy arbuzy. Oprócz cytruliny, arbuzy są świetnym źródłem likopenu – przeciwutleniacza korzystnie wpływającego na skórę i serce.

Równie niskokalorycznym, a zarazem gaszącym pragnienie i świetnie smakującym owocem jest melon. Poznaj proste przepisy na arbuza i melona i poczuj smak wakacji! A jak wakacje to i grill, ale tylko w wersji fit. Przekonaj się, że zdrowy grill jest możliwy.

Najważniejszy posiłek dnia to...

...śniadanie. Jeśli nie zapomnisz o śniadaniu, zjesz mniejszy lunch. Na konferencji Neuroscience 2012 zaprezentowano wyniki badań, w czasie których przeanalizowano wpływ śniadań na to, ile kalorii zjada się później.

Okazało się, że osoby, które opuszczały śniadania, reagowały bardziej entuzjastycznie na obrazki wysokokalorycznych przekąsek, a do tego w czasie lunchu jadły średnio o 20% kalorii więcej niż ci, którzy rano coś przekąsili. Winę naukowcy zrzucili na korę oczodołowo-czołową – ośrodek mózgu przetwarzający zapachy i smaki.

21 – tyle razy szczupli ludzie przeżuwali średnio każdy kęs jedzenia, zanim je połknęli. Otyli robili to przeciętnie 17 razy – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition”. Ciekawe, czy myśleli wtedy o szczupłej sylwetce, czy chcieli dłużej cieszyć się smakiem ulubionych potraw?
makaron fot. stockcreations 2015/shutterstock.com

Uniknij wyższego indeksu glikemicznego – gotuj al dente

Jajka to niejedyne pożywienie, które warto jeść na twardo. Do tej kategorii zaliczamy też wszystkie rodzaje żywności zawierające skrobię. Długie gotowanie podwyższa bowiem ich – i tak już często wysoki – indeks glikemiczny. Pod wpływem temperatury zmienia się struktura skrobi, która staje się szybciej wchłaniana przez organizm, a więc powoduje większy wzrost poziomu glukozy we krwi.

W najbardziej znanym przypadku marchewki IG rośnie po ugotowaniu nawet ponad dwukrotnie. I jak tu nie wierzyć w kobiecą intuicję, skoro Włoszki – bez żadnych naukowych dowodów – od zawsze wiedziały, że makaron nadaje się do jedzenia wyłącznie al dente?

WH 02/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij