Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.1

Jak zachować się przy stole? Zasady savoir-vivre

To właśnie wiedza niekonieczna odróżnia nas od innych naczelnych. Savoir-vivre do niej należy. Poznaj zasady używania sztućców, dowiedz się, w jaki sposób wybrać wino oraz jak prawidłowo obchodzić się ze ślimakami czy żabimi udkami. Oto lekcja dobrych manier od WH.

fot. Pietari Posti

Co to, kurczę, jest?!

Tak właśnie nie powinnaś mamrotać przy stole na widok nieznanych Ci sztućców. Poznaj te niecodzienne.  

(A) Do lodów

Etykieta: fakt, wygląda jak średniowieczne narzędzie do torturowania przeciwników inkwizycji, ale do lodów i sorbetów świetnie się nadaje. I temu służy.  

(B) Do homara

Etykieta: trzymaj go w prawej ręce, lewą przytrzymując skorupę i operuj (wersja dla praworęcznych). Może mieć ponad 20 cm długości i służy do wyciągania mięsa ze szczypiec.  

(C) Do truskawek

Etykieta: tak, w domu można sięgać po truskawki łapą, ale do maczania ich w gorącej czekoladzie przyda się ten sprzęt z 3 długimi zębami.  

(D) Do grejpfrutów

Etykieta: to łyżeczka z ząbkami na szczycie, służąca do wyjmowania cząstek z podanej połówki grejpfruta. Ostrość końcówki aż kusi, by nią kroić, ale tego nie robimy.  

fot. Pietari Posti

Kartę win, proszę  

Tę kelner zazwyczaj podaje z miną kapłana trzymającego święte pisma Nowej Wiary. Spokojnie, to tylko wino.

Wybieraj mądrze

To miło, że kelner doradza Ci wybór butelki wina, ale pamiętaj, że marże w restauracjach wynoszą od 100 do 300%. To rozbój w biały dzień. Jeżeli nie ma specjalnej okazji, wybieraj domowe na kieliszki.

Test korka

Odesłanie butelki, którą właśnie zamówiłaś, i kwestionowanie jakości nie jest wcale niegrzeczne wobec kelnera. To nie on jest za nią odpowiedzialny, tylko najczęściej korek. Jeżeli, mimo wąchania i degustacji, kelner nie zgadza się z Twoją opinią, poproś go o pół szklanki letniej wody z kranu. Wlej do niej tyle wina, by stanowiło 1/3 wody. Teraz poczuje korek, jeżeli oczywiście miałaś rację.  

fot. Pietari Posti

Ślimaki i inne dziwactwa

Są świetne, choć w naszej kuchni niecodzienne, i dobrze wiedzieć, co z tym fantem robić. Noblesse oblige.

Ślimaki w skorupkach

Gorące skorupki chwyć szczypcami i widelczykiem i wyciągnij mięso. Sos wylej na talerz i zbieraj grzanką.

Ostrygi

Wyciągnij czarny punkt w środku (to jelito), skrop sokiem z cytryny i z muszli trzymanej w lewej ręce widelcem wyjmij zawartość.

Karczochy

Te je się rękami. Lewą przytrzymaj warzywo, prawą odrywaj listki i maczaj je w sosie. Trzeba wyssać miąższ i odłożyć listek na osobny talerzyk. Gdy już dojdziesz do tzw. serca, umyj palce i użyj noża i widelca.

Żabie udka

Tu także nie bawimy się sztućcami – etykieta to dopuszcza. Jemy palcami, rozłamując je i ogryzając, a kostki odkładamy na osobny talerzyk.

Koktajl z krabów

W restauracji dostaniesz widelczyk i łyżeczkę. Widelczykiem nakładasz mięso na łyżeczkę i do buzi. Łyżeczką też nabierasz sos.  

W każdym miejscu publicznym obowiązują jakieś reguły. Także na siłowni. Zobacz, jak się zachować w klubie fitness.

WH 03/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij