Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Jak zachować się przy stole? Zasady savoir-vivre

To właśnie wiedza niekonieczna odróżnia nas od innych naczelnych. Savoir-vivre do niej należy. Poznaj zasady używania sztućców, dowiedz się, w jaki sposób wybrać wino oraz jak prawidłowo obchodzić się ze ślimakami czy żabimi udkami. Oto lekcja dobrych manier od WH.

Marek Alchimowicz 2015-06-29
fot. Pietari Posti

Co to, kurczę, jest?!

Tak właśnie nie powinnaś mamrotać przy stole na widok nieznanych Ci sztućców. Poznaj te niecodzienne.  

(A) Do lodów

Etykieta: fakt, wygląda jak średniowieczne narzędzie do torturowania przeciwników inkwizycji, ale do lodów i sorbetów świetnie się nadaje. I temu służy.  

(B) Do homara

Etykieta: trzymaj go w prawej ręce, lewą przytrzymując skorupę i operuj (wersja dla praworęcznych). Może mieć ponad 20 cm długości i służy do wyciągania mięsa ze szczypiec.  

(C) Do truskawek

Etykieta: tak, w domu można sięgać po truskawki łapą, ale do maczania ich w gorącej czekoladzie przyda się ten sprzęt z 3 długimi zębami.  

(D) Do grejpfrutów

Etykieta: to łyżeczka z ząbkami na szczycie, służąca do wyjmowania cząstek z podanej połówki grejpfruta. Ostrość końcówki aż kusi, by nią kroić, ale tego nie robimy.  

fot. Pietari Posti

Kartę win, proszę  

Tę kelner zazwyczaj podaje z miną kapłana trzymającego święte pisma Nowej Wiary. Spokojnie, to tylko wino.

Wybieraj mądrze

To miło, że kelner doradza Ci wybór butelki wina, ale pamiętaj, że marże w restauracjach wynoszą od 100 do 300%. To rozbój w biały dzień. Jeżeli nie ma specjalnej okazji, wybieraj domowe na kieliszki.

Test korka

Odesłanie butelki, którą właśnie zamówiłaś, i kwestionowanie jakości nie jest wcale niegrzeczne wobec kelnera. To nie on jest za nią odpowiedzialny, tylko najczęściej korek. Jeżeli, mimo wąchania i degustacji, kelner nie zgadza się z Twoją opinią, poproś go o pół szklanki letniej wody z kranu. Wlej do niej tyle wina, by stanowiło 1/3 wody. Teraz poczuje korek, jeżeli oczywiście miałaś rację.  

fot. Pietari Posti

Ślimaki i inne dziwactwa

Są świetne, choć w naszej kuchni niecodzienne, i dobrze wiedzieć, co z tym fantem robić. Noblesse oblige.

Ślimaki w skorupkach

Gorące skorupki chwyć szczypcami i widelczykiem i wyciągnij mięso. Sos wylej na talerz i zbieraj grzanką.

Ostrygi

Wyciągnij czarny punkt w środku (to jelito), skrop sokiem z cytryny i z muszli trzymanej w lewej ręce widelcem wyjmij zawartość.

Karczochy

Te je się rękami. Lewą przytrzymaj warzywo, prawą odrywaj listki i maczaj je w sosie. Trzeba wyssać miąższ i odłożyć listek na osobny talerzyk. Gdy już dojdziesz do tzw. serca, umyj palce i użyj noża i widelca.

Żabie udka

Tu także nie bawimy się sztućcami – etykieta to dopuszcza. Jemy palcami, rozłamując je i ogryzając, a kostki odkładamy na osobny talerzyk.

Koktajl z krabów

W restauracji dostaniesz widelczyk i łyżeczkę. Widelczykiem nakładasz mięso na łyżeczkę i do buzi. Łyżeczką też nabierasz sos.  

W każdym miejscu publicznym obowiązują jakieś reguły. Także na siłowni. Zobacz, jak się zachować w klubie fitness.

WH 03/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij